BAĞDAT 

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İbrahim el-Caferi ve John Kerry'nin görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkiler, daha fazla iş birliği, ortak çıkarların güçlendirilmesi, bölgedeki ortak risklerle mücadele, siyasi, güvenlikle ilgili konular ve DAEŞ'e karşı mücadelenin ele alındığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Caferi, Irak'ın tüm zorluklar karşısında güçlü olduğunu vurgulayarak, ülkenin birliğini korumaya, topraklarını DAEŞ'ten geri almaya devam edeceklerini ve egemenliğin muhafaza edileceğini belirtti.

Caferi ayrıca, ABD ve uluslararası toplumun terörle mücadelede Irak'a yönelik desteğinden övgüyle söz ederek, ülkesine daha fazla yardım yapılmasını istedi.

155 milyon dolarlık yardım
Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin de Irak'ın terörle mücadele ve DAEŞ'e karşı kazandığı başarıdan övgüyle söz ettiği belirtildi.

Kerry'nin, Iraklı mevkidaşıyla görüşmesinde Bahreyn temaslarına da değindiği kaydedilen açıklamada, ABD'li Bakan'ın, "Körfez İşbirliği Konseyine (KİK) üye ülkelerin bakanlarıyla terörle mücadelesinde Irak'a destek, iş birliği ve kurtarılan bölgelerin yeniden imarı konusunu ele aldık." şeklindeki sözleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, Kerry'nin, terör saldırıları sonucu yerlerinden edilenlerin, evlerine geri dönüşünün kolaylaştırılması, Ramadi'deki bazı bölgelere yerleştirilen mayınların temizlenmesi için 155 milyon dolar yardımda bulunduklarını hatırlattığı ve daha fazla yardımda bulunmaya hazır olduklarını söylediği aktarıldı. Açıklamaya göre Kerry, bu bağlamda, Irak'a destek olmak amacıyla Uluslararası Para Fonuna (IMF) da çağrıda bulunacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Irak'a gelmişti.