WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace'de düzenlenen "ABD'nin Ortadoğu Politikası" konulu konferansta konuştu.

Suriye'deki iç savaşa değinen Kerry, "Esed giderse yerine DAEŞ'in geleceği" şeklindeki görüşleri eleştirdi. Suriye'de iki uçlu bir yaklaşım izlediklerini belirten Kerry, bunları, "DAEŞ'e karşı saldırıların yoğunlaştırılması ve iç savaşı sona erdirmeye yönelik siyasal çabalar" olarak tanımladı.

Kerry, Suriye'de barışın sağlanması için Esed hükümetinin de DAEŞ'in de gitmesi gerektiğini belirterek, "DAEŞ'i yenilgiye uğratmak için Suriye'deki savaşı bitirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Kerry, DAEŞ'e karşı düzenledikleri hava saldırılarını artıracaklarını ve örgütü Suriye'nin Türkiye sınırları boyunca kontrol ettiği son alan olan 112 kilometrelik uzantının dışına atmaya çalışacaklarını kaydetti.

Filistin-İsrail meselesine de değinen Kerry, "güçlü güvenlik korumaları dahilinde iki devletli çözümün tek uygulanabilir alternatif" olduğunu vurguladı.