Beynimize ait sinir hücre (Nöron) sayısı 100 milyarın üzerinde. Her bir nöron 120 bin ‘sinaps’ dediğimiz bağlantı oluşturabilir. Toplam bağlantı sayısı ise 10 rakamının önüne tam yirmi altı sıfır koyarsanız elde edeceğiniz büyüklük beynin kapasitesini verir.  

Rakamın büyüklüğünü açıklamak için beynimizin oluşturabileceği bağlantı sayılarını saymaya başlasak bize gerekli olan süre 37 milyon yıldır. 

Bilgisayar uzmanı ise bu durumu açıklarken "beyin bağlantı (sinaps) kapasitesini bir bilgisayarda aynen kopyalamaya çalışsak, en ufak çipleri bile kullansak oluşturulması gereken bilgisayar, dünyamızdan daha büyük olacaktır" diyor. Bu kapasite bilgisayarın(beynimizin) doğuştan getirdiği donanımıdır.    

Beynimizin sol lobu matematik, analitik düşünme, muhakeme etme ile ilgiliyken, sağ lob ise sanata ilişkindir. 

 Çözdüğümüz bulmaca, oynadığımız satranç, akıldan yaptığımız matematik hesapları, yazdığımız okuduğumuz yazı sol beynimizi güçlendirir.   

Dinlediğimiz veya yapmaya çalıştığımız müzik, seyrettiğimiz manzaranın farkına vararak etkilenmek, çocuğu sevmek, hayvanları sevmek ruhumuzun gıdasıdır sağ beynimizi güçlendirir.    

Bazı insanların özellikle kadınların sağ, erkeklerinde genellikle sol beyinleri daha güçlüdür.  

 Üniversitelerin bölümlerinde cinsiyet oranını kabaca gözlemlediğimiz de görürüz ki, matematik, fizik bölümleri ve mühendisliklerde çoğunluk oranda erkek öğrenciler görürüz. 

 Sanatın tüm dalları dil ve ruh bilimlerinde ise daha çok kız öğrenciler görürüz.  

İnsanların hangi yaşta olurlarsa olsunlar beyinlerinin her iki bölümünü de geliştirmeleri mümkündür. Bilinmesi gereken en önemli ve de oldukça şaşırtıcı olan bilgi; beyinlerinin hem sağ hem sol lobu oldukça güçlenmiş kişilerin zihinsel güç artışı en az on misli olduğu kanıtlanmıştır.    

Einstein, M.Kemal Atatürk, Napolyon gibi kişilerin yaşamları incelendiği zaman hem matematiksel düşünme becerileri analitik düşünme yetenekleri, hem de sanata ilişkin çabaları gözlerden kaçmaz.  

En zeki insanların zorlu yaşam koşulları sorumluluk sahibi olmaları, akademik yönleri, ilgileri ve yaşam şartları onların zihinsel kapasitelerinin güçlenmesinde rol oynamıştır. 

Çocuklar Deha Adayıdır   

Çocukların anne karnında başlayan olumlu yaşam öyküleri, beslenmeleri sağlıklı oramda yetişmeleri meslekleri bedensel, ruhsal, duygusal sosyal yönden gelişimlerinin sağlıklı olması zihinsel gelişimleri için olmazsa olmaz koşullardır. 

Çocukların doğuştan getirdiği herhangi olumsuz genetik mirası  yoksa çocuklar çoğunlukla deha adayıdır diyebiliriz.  

Çocukluk döneminden başlayarak ne kadar çok şey öğrenir ne kadar çok konuda derinlik kazanırsak o kadar çok nöral ağa sahip oluruz. Öğrendiğimiz her konu bir nöral ağ oluşturur. Oluşan nöral ağların diğer ağlarla kurduğu bağlantıları oluşur. Öğrendiklerimizin var olanlarla ilişkilendirilmesi sonunda yeni çıkarımlara, fikirlere ulaşmamız bize özgü olmaya başlar. Çünkü hiç kimsenin nöral ağ yapısı diğer kişilere tam olarak uymaz ancak benzerlikler görülür, kısmen aynı düşüncelere sahip olabiliriz. 

 Son dönemlerde sık kullanılan, "algı mühendisliği" insanların bir konuda aynı yoruma aynı düşünceye ulaşmasını sağlayıcı şekilde veri bombardımanına tutulmasıdır.    

Deha dediklerimiz, bilim insanı dediklerimizin en çok nöral ağa sahiptirler. Gelişmiş bir beyin sürekli araştıran, öğrenen ve çıkarımlarda bulunan kişinin beynidir.  

Beynin gelişmesinde öğrenmenin yanında beslenmenin de önemi vardır. Beyin gelişimi anne karnında başlar 5 yaşına kadar sürer. Entelektüel gelişimi ise yaşam boyu sürer. Doğumun ilk yılında beyin için lazım olan tüm besinler anne sütünde vardır.    

Daha sonraki dönemlerde başta süt olmak üzere yumurta, et, balık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, mevsim meyvelerini tüketmek gerekir. Beynimiz vücudumuza giren oksijen in %25 ini tüketir.  

Temiz hava, dinlemiş sağlıklı ve sakin yapı beynimizin en verimli anıdır. Egzersiz anında daha çok oksijen almamızdan dolayı spor beynimizin dostudur.  

Araştırma amaçlı yapılan bir çalışmada, ABD de bir grup öğrenci sabahları çok da ağır olmayan egzersiz programına katılmalarıyla iki ayın sonunda zihinsel kapasitelerinde ki artış oranı %33 olduğu tespit edilmiştir.