Sorununu dışarıda anlatan kişi kendisine hak verildikçe eşine olan öfkesi daha da artarken, onun anlayışsız olduğu kanaati güçlenmeye başlar. Sorunlarını dışarıya mal edenlerin, evlilikleri dizi gibi heyecanla takip edenler için bir tehlike yoktur. Onlar arkadaşlarının evlilik sorunlarını dinlemekle ve ilgili olmakla yardım ettikleri, faydalı oldukları düşüncesine kapılırlar. Hep beraber mutsuz sona boşanmaya giden yolun taşları döşenmeye başlarlar.   

Dert dinleyenler kendileriyle evlilik sorunlarını paylaşana hak vererek öfke duygusunu pekiştirmiş olurlar.     

Profesyonel olmayan iyi niyetli(!) ama kötü etkili yaklaşımları boşanmaya sebebiyet verebilirken kendi evliliklerinin çok daha sorunlu olmasına rağmen devam ettirmeleri de sık görülen bir durumdur.   

Sorunlu eş dışarıdakiler için av olabilir.  Çıkarları gereği durumdan vazife çıkartabilen avcılar işin içine cinsellik ve duygu katarken evlilikler bitebilir.   

Ailede Çatışma Yönetimi Nedir? 

Çatışma, kavga etmek taciz etmek şiddet uygulamak bağırıp çağırmak baskı uygulamak değildir.  

Çatışma, gündeme gelen sorunların, farklılıkların, rahatsızlık veren davranışların sohbet ortamında dile gelmesidir.  

Çatışma yönetiminde sorunların çözümü için iki tarafta birbirlerinin iletişim dillerinin farkındadırlar. Çözüme ulaşmak için  fedakarlıkta bulunmak önemlidir.  

On binlerce çift arasında yapılan araştırmalarda en mutlu ailelerde sorunlar uygun şekilde dile gelirken, en mutsuz ailelerde sorunlar çeşitli çekinceler yüzünden hasıraltı edildiği gözlemlenir.  Söze gelmeyen, içe atılan sorunlar ruhsal bedensel rahatsızlık nedeni olmaya başlayabilir. 

 İnsanların en büyük ihtiyacı anlaşılmaktır. Anlaşılmasına dinlenilmiş olmasından dolayı kendisini iyi hisseden kişi daha olumlu bir dil kullanma eğilimine girecektir. 

  ‘Tost Tekniği’ Nedir? 

Olumlu cümlelerle başlayan ve olumlu cümlelerle biten, araya altını çizmek istediğimiz konuların “ben dili” ile ifadesidir. 

“Sen iyi bir insansın, insanlara değer veren yönünü beğeniyorum; bununla birlikte akşam eve geç gelmiş olmandan rahatsız oluyorum ama yine de sen bizim için değerlisin iyi ki varsın”   

Konuşmaya olumlu başlamak ve olumlu bitirmek araya rahatsız olduğumuz, ikna olamadığımız davranışlarla ilgili duygu ve düşüncelerimizi belirtiriz. Konuşmalarımız onun anladığı dilden en net, en anlaşılır şekilde olmalı ve ötekileştirmekten kaçınılmalıdır.  

İletişim anlam paylaşımıdır. Ne söylediğimiz ile ne söylediğimizi zannettiğimiz, ne anladığı ile ne anladığını zannettiğimiz arasında farklar oluşabilir. Sözlerimizden karşımızdakinin ne anladığını anlamak oldukça önemlidir. 

Biz Ne İsek, Karşımızdaki de O dur 

Evliliğinden çok mutsuz olan bir kadın, kocasından intikam almak için plan yapmış. Bu planını psikiyatristine anlatmış, "bir ay süreyle kocama çok iyi davranacağım. Her istediğini yapacağım; ama bir ay sonra onu birden bire terk edeceğim. Beni arasın ve pişman olsun" demiş. Aradan bir ay geçtikten sonra kadın yine psikiyatriste gelmiş; psikiyatrist kadına planladıklarını yapıp yapmadığını sormuş.   Kadın da, "her şeyi mükemmel bir şekilde yaptım" demiş. “Pekiyi ayrılma durumu ne oldu?” diye sorunca kadın, "hayır olmaz ben çok mutluyum hiç bu kadar mutlu olmamıştım. Kocam bana mükemmel davranıyor, her istediğimi yapıyor! O, harika bir adam meğer ben onu tanımamışım" demiş. 

Biz ne isek karşımızdaki de o dur; önce siz değişin o da size göre davranacaktır.   

Arkadaş ve dost çevremiz    

Yalnızlık Allah’a mahsustur. Ülkemiz insanlarının samimi, sıcak ve yardımsever yapısı büyük bir şans.  ABD bireyselliğin en üst seviyede yaşandığı bir ülke, orada insanların çoğunluğu ruh hekimine gider çünkü eş dost arkadaş ilişkileri ülkemiz gibi doyurucu değildir.   

Ülkemizde sık gözlenen tabloda, kocasını işe çocuklarını okula gönderen evin hanımı,  sorunlarını karşı komşuyla paylaşır. Bir kahve içimi esnasında terapi niteliğinde ki sohbetin dertleşmenin en koyusu ve samimisi yapılır.  Kahvenin ardından gelen çayları içenler, İçindekileri dökerler ve rahatlarlar.     

Kanada da yapılan bir araştırma uzun yaşamda çok iyi bildiğimiz birçok faktörün yanında sosyalleşmek, sağlıklı eş ve dost ilişkilerinin oldukça fazla olumlu etkisinin olduğu ortaya konulmuştur.