Sınırlar ve Aile:

Doğru sınırlar içerlemeyi engeller. Vermek iyidir. Ancak meblağın, durumunuza ve kaynaklarınıza uygun olduğundan emin olunuz. Sınırları olanlar, aile üyelerine karşı sorumluluk üstlenirler ama, kimsenin sorumluluğunu üstlenmezler. Kötüye hayır derler. Affedicidirler. Tepki değil, cevap verirler.

Aile Toplantılarının Kuralları:

Aile toplantıları düzenli olarak ve ailenin her bireyinin hazır bulunacağı zamanlarda yapılır. Onların istekleri, yakınmaları, sorunları, tavsiyeleri, plan ve projeleri ortaya konur. Aile içinde baş gösteren sorunların herkes tarafından duyulması ve çözüme herkesin bilgisi ve gücü nispetince katılabilmesi için iyi bir fırsattır. Ayrıca aile toplantıları şu fırsatları ortaya çıkarır.

işitilmek, olumlu duyguları iletmek ve karşısındakileri yüreklendirmek, aile bireyleri arasındakileri yüreklendirmek, aile bireyleri arasında işleri adilce paylaştırmak, tasaları, yakınmaları ve düşünceleri iletebilmek, sürtüşmeleri durdurmak ve tekrarlanan sorunları halletmek, aile eğlencelerini planlamak aile bütçesini planlamak, aile ihtiyaçlarını ve harcamalarını planlamak.

1- Düzenli ve belli zamanlarda toplanın. Böylece aile bireyleri planlarını ona göre yaparlar.

2- Toplantı için gerekli zamanı birlikte tespit edin.

3- Her üye tartışılan konu ile ilgili tavsiyede bulunabilmeli ve görüş belirtebilmelidir.

4- Toplantıların şikâyet oturumlarına dönüşmemesi için, şikâyetçinin ancak bir çözüm önermesi şanıyla derdini anlatabileceğini kural haline getirin.

5- Ev işlerinin paylaşılması sorunu, anne ve baba ve çocukların birlikte gerekli İşlerinin listesini yaparak ve bunun nasıl dağıtılacağını birlikte kararlaştırılarak çözülebilir.

6- Toplantılarda alınan kararlar bir sonraki toplantıya kadar geçerli olmalıdır. Bazen çocuklar anlaşmaya uymayabilir. O zaman mantıksal sonuçlar kullanılmalıdır.

7- Her birey kendi sorununu rahatlıkla toplantıya getirebilmelidir.

8- Toplantılar yalnızca iş dağıtılan ve sorun çözülen oturumlar haline gelmemeli; aile eğlencelerinin planlanması, bir kurum, çalışanlarına değer verdiği oranda başarılı olur. Bir ailede üyelerine "değerli olduğu duygusunu" yaşattığı oranda mutlu olur.

Pratik Teklifler

1- İnsanın ve toplumun Allah'ın muradı İstikametinde değiştirilmesi, dönüştürülmesi gibi bir derdiniz varsa; bilin ki, bunun başlangıç noktası, kişi olarak anne ve babalar; kurum olarak “aile”dir. O halde, aile kurumunun yeniden inşâsı ve imarı konusunu, sosyal projelerinizin önemli ve öncelikli gündemi haline getiriniz.

2- Yarınların imarı ve inşâsı için, gençlerin isabetli evlilikler ve evliliğe, anneliğe, babalığa ehil hale gelmeleri konusunda sorumluluk üstlenip gayret gösteriniz.

3- Kurulmuş ailelerin ıslahı, evlerin mektepler-medreseler haline gelmesi, yuvaların müstahkem kaleler gibi sağlam ve fonksiyonel olması konusunda kendinizden ve yakın çevrenizden başlayarak seferberlik ilân ediniz.

4- Eşinizi seçtiğiniz gibi, evinizi, eşyanızı muhitinizi, komşunuzu, arkadaşlarınızı ve ilişki içinde bulunduğunuz tüm sosyal, kültürel, fiziksel unsurları bilinçli olarak seçip tercih ederek, hem kendiniz hem de çocuklarınız için fıtrata uygun bir çevre ve ortam oluşturmaya çalışınız. Gerekiyorsa, bu konuda hayat tarzınızı kökten değiştiriniz.

5- İnsan, kadın, erkek, çocuk, aile ve eğitim konularında hiç olmazsa üç-beş temel kitabı okuyarak bilgi ve bilinç düzeyinizi düzeltiniz. Yarım doktor candan, yarım imam dinden eder. Bilgisiz ve bilinçsiz anne-babalar da yarım yamalak bilgilerle hem candan hem de dinden ederler. Çocuklarınıza kıymayınız.

6- Tebliğ göreviniz ve sorumluluklarınız konusunda, eşlerinizi ve çocuklarınızı birinci muhataplar kabul edip; onları da Allah'ın dinine davet ederek hazırlayınız.

7- Çocuklarınızı eğitim kurumuna gönderirken mümkünse okullarını, değilse öğretmenlerini seçiniz. O eğitim kurumları ve mensupları ile sürekli diyalog halinde olunuz.

8- Sağlık probleminiz için doktora, hukuki meseleleriniz için avukata gittiğiniz gibi, çocuklarınızın eğitimi ile ilgili konuları da güvendiğiniz eğitimcilere danışınız. Çocuklar, duyduklarından çok gördüklerine itibar ederler. Onlara sizler model olunuz.

9- Evde -varsa- televizyon, radyo, teyp sizin kontrolünüzde olsun.

Paylaştıkça Çoğalan: BİLGİ VE SEVGİ

Bireyin, özellikle hayatın ilk yıllarında dengeli ve kararlı bir sevgi içinde yaşaması, hayatının tüm gelişim seyrini etkiliyor.

Gençler, isteklerini ve sorunlarını bilen; kendilerini eseri olarak değil de birey olarak görebilen, kısacası kendini anlayabilen, canlı, sıcak ilişkiler kurabilen ebeveyn isterler.

Bu özellikler doğrultusunda anne-babalara şu önerilerde bulunabiliriz:

Genç için en önemli besinin "sevgi" ve "sevecenlik" olduğunu bilerek, yeterince ilgi ve sevgi göstermelidir.

Gençlerin kendi kendilerini yönetmeleri yolundaki çabalarını "yaş küçüklüğü" gibi sebeplerle engellemeyip, güven duygu-sunu pekiştirmek üzere, onları yapıcı ve aktif kılacak bir onam hazırlamalıdır.

Her gencin kendine özgü özelliklerle donanmış, ayrı bir bi-rey olduğunu düşünerek, akranlarıyla ve kardeşleriyle kıyaslama yoluna gitmemelidir.

Anne-babalar, Özellikle disiplin konusunda görüş birliğinde olmaya ve gencin yanında tartışmamaya özen göstermelidir.

Ebeveynler eğer çocuklarından anlayış ve saygı bekliyorsa, bunu Önce kendisi vermeyi unutmamalı. Aksi hâlde, vermediğini istemek onları haklı kılmaz.

Çocuklarının onlarla paylaşmak İstemedikleri bir kısım sır-lan, mektupları, hatıra defteri, resimleri olabilir. Bunlar, onların Özel haklarıdır. Bu haklara saygılı davranmak anne-babaları onların gözünde büyütür.

Odasının kapısını vurmak, bir şey isterken rica etmek ve hizmetine karşı teşekkür etmek, mümkün olduğu kadar kendisine emir vermekten kaçınmak... onlara ve haklarına saygılı davranmanın yollarıdır.

Ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz nesilleri oluşturmanın yanında, her biri ailelerin mutluluk ve huzur kaynağı olan çocukların, bedenen ve ruhen sağlıklı olarak topluma katılması her anne-babanın görevlerinden olduğu unutulmamalıdır.