Kurumlar vergisi oranı 2021 yılı mayıs ayı içinde 1 no’lu tebliğde yapılan bir değişiklikle 3 yıl için farklı oranlar belirlenerek uygulamaya girdi. Pandemi döneminin getirdiği ekonomik zorluklar sebebiyle 2021 yılı için %25 olarak belirlenen oran bu kötü durumun zamanla düzeleceği düşünülerek devam eden yıllarda azaltılması ön görülmüştür. Henüz girdiğimiz 2022 yılı için uygulanacak oran yüzde 23 olacaktır. Aynı şekilde bu oran geçici vergi dönemleri için de geçerli olacak. Ancak oranlar uygulanırken bir istisnai durum olması ihtimali var. Cumhurbaşkanı tarafından aralık ayında açıkladığı ekonomik program kapsamında 2022 yılında ihracat ve sanayi şirketlerinin kurum kazançları üzerindeki vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabetteki yerlerini korumalarını desteklemek için kurumlar vergisi oranının bir puan indirimli uygulanacağını belirtti fakat henüz bu konuda kanuni bir değişiklik yapılmış değil.

Kurumlar vergisi oranın düşmesi genel olarak mükellef kurumlar açısından olumlu etki yapmaktadır. Çünkü vergi oranlarının düşmesi ile şirketlerin daha az vergi ödemesine ve kurum kazançlarının büyüme ve istidamın artırılmasında kullanılmasına imkân vermektedir. İçinde bulunduğumuz yüksek işsizlik döneminde yaşanan bu gelişmenin olumlu sonuçlarını umutla bekliyoruz.

Bildiği gibi yakın dönemde başta çalışanlar olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından en çok merak edilen konuların başında asgari ücrette ne kadar artış yapılacağı konusu vardı. Son dönemde kurlarda yaşanan dalgalanmalar ve buna paralel olarak gerçekleşen enflasyon artışı bu merakı daha da arttırdı. Çalışma bakanlığının ev sahipliğinde işçi ve işveren sendikaları arasında yapılan pazarlıklar sonuncunda asgari ücrette %50,54 oranında bir artış sağlanarak çalışanların ekonomik koşullardan kaynaklı mağduriyetleri giderilmeye çalışılırken, asgari ücret üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi kaldırılarak işverenler açısından da bir destek sağlanmış oldu. Sonuç olarak yeni asgari ücret 01.01.2022 geçerli olmak üzere  net 4 bin 253’ye tl çıktı. Bu ücret çalışanların hesaplarına şubat ayı itibariyle yatacak. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 5 bin 879 tl oldu bürüt asgari ücret 5 bin 4 tl oldu. Asgari geçim indirimi ise kaldırıldı. Yapılan bu düzenleme asgari ücret üzerinde gelir elde edenler açısından da bu seviyeye kadar ücretlerden vergi alınmaması ile sonuçlandı ve tüm çalışanları kapsayan bir istisna halini aldı.

Asgari Ücret Hesabı Ekli tabloda gösterilmiştir.

ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESABI (TL / AY)

ASGARİ ÜCRET

5.004,00

SGK PRİMİ% 14

700,56

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ % 1

50,04

KESİNTİLER TOPLAMI

750,60

NET ASGARİ ÜCRET

4.253,40

İŞVERENE MALİYETİ (TL / AY)

ASGARİ ÜCRET

5.004,00

SGK PRİMİ% 15.5 (İşveren Payı) (*)

775,62

İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTA PRİMİ % 2

100,08

İŞVERENE TOPLAM MALİYET

5.879,70