Bir seçim daha bütün tantanalarına rağmen geride kaldı. Seçimi kim kazandı kim kaybetti tartışmasına girmeden memleketimize milletimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim. 

Partilerin oy oranına bakıldığında AK Parti %1, oy kaybına uğramış, CHP oylarını yüzde yarım puan artırmış, ülkücü oylar İYİ Parti ile bölündüğü için yüzde olarak oyları yarı yarıya düşmüştür. İYİ Parti’nin ülkücü oylar üzerinden CHP’ye sağladığı desteğe rağmen CHP’nin başarılı olduğu söylenemez. 

Partilerin kazandıkları il, ilçe belediye başkanlıkları açısından bakıldığında CHP’nin abartıldığı gibi bir başarı gösteremediği meydandadır. İYİ Parti üzerinden %7,5 ülkücü oy desteği ve Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirlerdeki %10’a yaklaşan HDP oylarının CHP ittifakına destek vermesine bütün zorlamalara (seçim sonuçlarına şaibe düşürmek yönündeki iftiralar) rağmen sonuç böyle olmuştur. HDP oylarının CHP’ye destek olması anlaşılabilir, ancak milliyetçi –ülkücü tabandan gelen muhafazakâr sağ oyların CHP’ye kazandırılması yanlış olmuştur. Buna karşı Meral Hanım’ın bir kazancı olmuş mudur? Tabloya bakıldığında “sıfıra sıfır elde var sıfır’dır”. Bu yanlışları ülke menfaati için yapıyorsa şaşırmış olmak lazım gelir. Eğer liderlik hırsı/ihtiras için yapıyorsa milletimizin kendisini tasvip etmediğini anlaması gerekir. Gelecek genel seçimlerde İYİ Parti’nin meclise giremeyeceği anlaşılmıştır.

Şu noktayı görmek gereklidir. İYİ Parti’nin MHP oylarının yarısını bölüp götürmesine rağmen MHP büyük performans göstererek seçimlerde başarılı çıkmıştır. Bu başarı siyaseten ittifak başarısı ve AKP’ye verdiği destek dolayısıyla onun sahada elini güçlendirmesi sebebiyle olmuştur. Seçim sonuçlarına bakıldığında MHP büyükşehir ve il belediye başkanlıklarına ilaveten il büyüklüğündeki birçok ilçede başkanlık kazanarak çok büyük bir başarı göstermiştir. Manisa, Kütahya, Bartın, Karabük, Çankırı, Kastamonu, Amasya, Bayburt, Erzincan, Osmaniye, Karaman, belediye başkanlıklarını kazanmıştır. 

 Ankara’da Gölbaşı, Etimesgut, Polatlı, İstanbul’da Silivri, Manisa’da Turgutlu, Salihli, , Bursa Yenişehir, Antalya, Korkuteli, Alanya, Bilecik’te Söğüt, Yenipazar, Eskişehir’de Çifteler, G. Antep Oğuzeli, Hatay Dörtyol,  Mersin Anamur, Silifke, Erdemli, İzmir Aliağa, Kars’ta Kağızman, Sarıkamış, Kastamonu’da Taşköprü, Kayseri’de Pınarbaşı, Tokat’ta Erbaa, Urfa’da Harran, Yozgat’ta Sorgun, Osmaniye’de Kadirli, Düzce’de Akçakoca gibi il büyüklüğündeki ilçelerde seçimi kazanmıştır.

CHP geçen seçimde zorladığı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ülkücü kökenli Mansur Yavaş üzerinden kazanmıştır. Ancak CHP Ankara’nın 25 ilçesinden sadece 3 tanesinde seçimi almıştır. Onlarda Çankaya, Yenimahalle, Elmadağ ilçeleridir. Belediye meclisinde çoğunluk CHP’de olacak mıdır? Bunu ileride göreceğiz.

HDP bu seçimlerde başarısız çıkmıştır. Daha önce kazandığı belediyelerden bir kısmını AKP’ye kaptırmıştır. HDP’in asıl başarısızlığı oy tabanının dayandığı birçok ilçe ve beldeyi AK Partiye kaptırarak Güneydoğu insanının gözünde ciddi bir itibar kaybına uğradığını göstermektedir. 8 İl merkezi çıkartıldığında HDP ‘in 33 (41-8=33)  ilçede seçimi kazandığı ve buna karşı AKP’nin 35 ilçede seçimi kazanarak bölücü zihniyete büyük darbe vurduğu görülmektedir. Buna SP, MHP, CHP gibi Türkiye partileri ilave edilirse Güneydoğu’nun 44 ilçe belediyesini Türkiye partilerinin aldığı görülmektedir. Bu başarının altında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dirayetli icraatlarının olduğu açıkça görülmektedir. Bu durum gösteriyor ki PKK bastırıldıkça Güneydoğu halkı maneviyatçı merkez partilerine yönelmektedir.

Sonuç: AKP bu seçimlerde durumunu muhafaza etmiş, güneydoğu’da halkı kendisine çekerek milli birliği koruma ve beka meselesine verdiği önem dolayısıyla başarılı çıkmıştır. Anadolu’nun diğer vilayetlerinde MHP ile birlikte aldığı seçim sonuçları dikkate alındığında 2014’deki durumunu korumuştur. Bu seçimin en başarılı partisi MHP olmuştur. Oyları yarı yarıya düşmesine rağmen hem AK Parti’nin büyükşehirlerde çözülmesine mani olmuş, hem de büyük başarı kazanmıştır.  CHP abartılı söylemlere rağmen istenilen başarıyı gösterememiştir. Kaldı ki büyükşehirlerin çoğu ilçelerinde AKP’nin oyları artık kemikleşmiştir. 

AKP’nin bundan sonraki süreçte devlet partisi olmaya yönelmesi, beka meselesine ağırlık vererek, milli-İslami kimliğimizi yeniden inşa etmesi gereklidir.

Bu seçimin kaybedeni İYİ Parti ile SP olmuştur. 

TABLO 1

PKK’NIN SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEDİĞİ İLLERDE DURUM

SIRA NO

İLLER

TOPLAM İLÇE (Merkez dâhil)

HDP’nin ALDIĞI

İl/ilçe Belediye Bşk

AKP

ALDIĞI

İl/ilçe Belediye Bşk

CHP

ALDIĞI

İl/ilçe Belediye Bşk

SP

ALDIĞI

İl/ilçe Belediye Bşk

MHP

ALDIĞI

İl/ilçe Belediye Bşk

1

DİYARBAKIR

17

15

1

1

2

MARDİN

10

5

5

3

BATMAN

6

2

3

1

4

SİİRT

7

3

4

5

HAKKÂRİ

5

2

3

6

VAN

13

8

5

7

IĞDIR

4

1

1

1

1

8

KARS

8

1

3

1

1

2

9

BİTLİS

7

1

7

1

10

MUŞ

6

3

3

TOPLAM

83

41

35

1

5

3

TABLO 2 

2019 RESMİ OLMAYAN SEÇİM SONUÇLARI

SIRA NO

PARTİLER

B.ŞEHİR

İL

İLÇE

BELDE

OY ORANI %

TOPLAM

1

AKP

16

24

541

131

44,42

2

CHP

10

10

171

21

30,07

3

MHP

1

10

97

50

7,25

4

İYİ

0

0

11

7

7,46

5

HDP

3

5

29

21

4,22

TABLO 3 

2014 SEÇİM SONUÇLARI

SIRA NO

PARTİLER

B.ŞEHİR

İL

İLÇE

BELDE

OY ORANI %

TOPLAM

1

AKP

18

30

561

45,5

2

CHP

6

8

158

29,5

3

MHP

2

4

75

44

14,68

4

İYİ

5

BDP/HDP

2

7

67

4,27