2008 yılı devletimiz tarafından Yahya Kemal Beyatlı yılı olarak ilan edilmişti. O yılı ve yıl içerisinde yapılanları şimdi kaç kişi hatırlar? Ya da yapılanların envanterini her hangi bir kurum tutar mı? 2011 Mehmet Akif Ersoy yılını ve yapılanları üç beş yıl sonra kimler hatırlayacak?
Günümüzde kültürel çalışmalar iki ilkeye dayanmaktadır: Kalıcılık ve sürdürülebilirlik. Kalıcılık, iz bırakabilmektir. İlerde, daha ilerde hatırlanabilmektir. Sürdürülebilirlik ise çalışmaların devamını getirebilmektir. Faaliyetlerin sürekliliği, kalıcılığını arttırmaktadır. En az üç yıl süren faaliyetler ise kurumsallaşma aşamasına gelindiğini göstermektedir.
2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı etkinliklerimize bu bakış açısıyla yaklaştık. Yıla özgü faaliyetler yapacaktık. Bunlar kalıcı olacaktı ve de sürdürebilecektik. Önce Ülkemizdeki durumun analizini yaptık. Mehmet Akif Ersoy’la ilgili faaliyetler Mart ayının 10-20’si ile Aralık ayının 20-30’u arasında yoğunlaşıyordu. Mart’ın 12’sinde İstiklal Marşı’nın kabulü, 18’inde ise Çanakkale Savaşlarının yıldönümü vardı. Akif 20 Aralık’ta doğmuş,27 Aralık’ta ise vefat etmişti. Belirtilen tarih aralıklarına faaliyetleri koymak riskli idi. Çünkü birçok kurum önemli paralar ayırmış ve tanıtım yapıyorlardı. Bu nedenle Türkiye de ilk defa Akif’le ilgili faaliyetleri yıl içerisine bütün aylara yaydık. Yine ilk defa hedef kitle olarak ilk ve ortaöğretim öğrencileri üzerinde yoğunlaştık. İLESAM ve Bakırköy Lisesi olarak uyguladığımız bu strateji kanaatimce çok başarılı oldu. Yine kanaatimce on yıl sonra ilk akla gelecek etkinliklerin bizimkiler olduğunu söyleyebilirim.
Bu duygu ve düşüncelerle 28 Aralık 2011 tarihinde, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde tertip edilen 2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı Etkinlikleri kapanış töreni ve Safahat’tan Yansıyanlar adlı resim sergisini gerçekleştirdik. Törene Türkiye Gazetesi Kültür Sanat Sayfası sorumlusu Sefa Koyuncu, Bakırköy İlçe Kaymakamı Yakup Vatan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Soytürk, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kemal Akar, Beylikdüzü Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mithat Yolcu, şair yazar İsmail Hakkı Bağdat ile Bayram Çinkil, Bakırköy Lisesi Müdürü Cengiz Tarbak, Bakırköy Kız Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Kulak ve çeşitli okul idarecilerinin yanı sıra öğretmen ve öğrenciler katıldı. Programı her zaman yanımızda olan Harun Yöndem dostumuz hem sundu hem de Safahat’tan şiirler okudu. Keza Safahat’ı ezbere bilen dokuz yaşındaki Dilara Çetin’de şiirler okudu. Sergi konusunda ise amatör ruhla yapılan en iyi çalışmaydı diyebiliriz. Öğrenciler gerçekten çok güzel ürünler ortaya koydular.
Bizler bir avuç inananlar olarak 2011 “Mehmet Akif Ersoy Yılı Etkinlikleri” kapsamında Türkiye’de “maliyeti en düşük” ama “önemi ve kalıcılığı en yüksek olacak olan” etkinlikleri gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bu yönüyle yaptığımız iş Mehmet Akif ERSOY merhumun karakterine uygundur. Akif’in istiklal marşını yazdığı zaman bütün mücadele tam bağımsızlığın ve milli hâkimiyetin gerçekleşmesi yönünde idi. Batı medeniyeti örnek alınırken, kültürel anlamda mutlaka milli ve yerli kalınması öngörülüyordu. Bugün bu kavram ve ideallerin içinin tamamıyla boşaltıldı. Batılı ürünlerin ve markaların tüketicisi olduğu, kültürel yozlaşma ve kültür emperyalizminin etkili olduğu toplumumuzda istiklal kavramını da ciddi olarak tekrar tekrar sorgulamalıyız.
Ağır mesuliyetimiz 2012 yılında da Mehmet Akif Ersoy etkinliklerini sürdürmemizi zorunlu kıldı. Bu çerçevede 2012 yılı içerisine yayılmış olan konferans, konser, gezi, şiir okuma ve sergi olmak üzere on program daha gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede 2012 Ocak ayında Aziz Erdoğan, “Akif’in Gençliğe Mesajı”; Şubat’ta Prof. Dr. Ali Osman Özcan, “Safahat Ve Eğitim”; Mart ayında Neşide Sağlık, “Akif Belgeselim Üzerine”; Nisan’da Osman Eriş, “Senfonik Safahat Konseri”; Mayıs’ta Prof. Dr. Nurullah Çetin, “İstiklal Marşını Anlamak”; Haziran’da , “Halkalı Ziraat Mektebi Gezisi”; Eylül’de Vahap Akbaş, “Mehmet Akif’ten Nükteler”; Ekim’de Prof. Dr. Fethi Gedikli, “Safahat Ve Hukuk”; Kasım’da Dilara Çetin, “Mehmet Akif Ersoy’dan Şiirler” ve 20 Aralık’ta kapanış töreni ve sergiden oluşan “Mehmet Akif Ersoy 139 Yaşında” başlıklı etkinlikleri gerçekleştireceğiz.
Ayrıca öğrenciler arasında İstiklal Marşı Okuma, Safahat’tan Şiirler Okuma, Mehmet Akif ERSOY’a Gençlerden Şiir, Mehmet Akif ERSOY’dan Gençlere Şiir, Öğrencilerden Mehmet Akif ERSOY’a Mektup, Mehmet Akif ERSOY’dan Öğrencilere Mektup, Mehmet Akif ERSOY’un Kişiliği ve Sanatı Hakkında Deneme, Mehmet Akif ERSOY ve Milli Mücadele Kompozisyonu başlıklı etkinlikler de yapılacaktır.
Etkinlikleri yine Bakırköy Lisesi ve İLESAM olarak birlikte gerçekleştireceğiz.
Yine de bir şey yapabildim hatırana diyen Mehmet Akif Ersoy için ne yapsak azdır.