İLESAM, Mehmet Akif Ersoy Yılı için Bakırköy Lisesi ile kurumsal işbirliği yaparak, yılın anlam ve önemine uygun 17 etkinlik hazırladı. 1959 yılında sur dışında açılan ilk lise olan Bakırköy Lisesi’nin; 3000 üyeye yaklaşan ilim ve edebiyat eseri sahibinin bulunduğu İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ile işbirliği sürecine girmesinin eğitim, kültür ve sanat hayatımız açısından çok önemli sosyolojik sonuçlarını zaman gösterecektir.
12 Konferans, Safahat’tan Şiirler Okuma, Mehmet Akif Şiirleri Konseri, Tiyatro Gösterimi, Mehmet Akif Belgeseli olmak üzere şu ana kadar toplam 16 etkinliği gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
17. programımız olan kapanış töreni ise 28 Aralık 2011, Çarşamba günü Saat 13.00- 15.00 saatleri arasında Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Şair-yazar-spiker ve İlesam üyesi Harun YÖNDEM’in sunacağı etkinliğimizin içeriğinde; Mehmet Akif ve Safahat’tan Yansımalar Resim Sergisi Açılışı, Protokol Konuşmaları, katkıda bulunanlara Şükran Plaketleri Takdimi ve Safahat’tan Şiirler okuma şeklinde olacaktır.
Bizler bir avuç inananlar olarak 2011 “Mehmet Akif Ersoy Yılı Etkinlikleri” kapsamında Türkiye’de “maliyeti en düşük” ama “önemi ve kalıcılığı en yüksek olacak olan” etkinlikleri gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bu yönüyle yaptığımız iş Mehmet Akif ERSOY merhumun karakterine uygundur.
Etkinliklerimize 9 Mart 2011, Çarşamba günü Bakırköy Lisesi Konferans Salonu’nda Mehmet Akif Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal ÇİFTÇİGÜZELİ’nin, “TBMM'de İstiklal Marşı ve Mehmet Akif” başlıklı konferansıyla başladık. Yavuz Bülent BAKİLER, Prof. Dr. Kazım YETİŞ, İsa Kocakaplan, Mustafa Miyasoğlu, Tahsin Yıldırım, Ayla Demirtaş, Harun Yöndem, Fırat Kızıltuğ, Bahar Demirel, Dr. Dinara Duişenbeyeva, Sadettin Kaplan, Kocaeli Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Tiyatro Ekibi, Abdurrahman Şen.. gibi dostlar anlatarak, okuyarak, oynayarak ve söyleyerek etkinliklerimize destek verdi. Bu destek aynı zamanda işi doğru yaptığımızın tescilidir.
Sahnenin arkasında ise Bakırköy Lisesi Müdürü Cengiz Tarbak, Şimdi Edirne’de İl Milli Eğitim Müdürü olan Hüseyin Özcan, Bakırköy Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Nusret Altıntaş, Bakırköy Lisesi öğretmenleri Hasan BAŞTÜRK, Mehmet ERDOĞAN, Ömer AKARLAR yer almaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın etkinliklerin, altı tanesinde Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’ni bedelsiz tahsis etmesi ise Bakırköy’deki bütün okullarımızın etkinliklerden faydalanmasını sağlamıştır.
İLESAM olarak asli görevlerimizden birisinin kültür-eğitim ve sanatın toplumda daha etkili ve kalıcı izler bırakmasını sağlamaktır. Mehmet Akif ERSOY’un döneminin ekonomik ve siyasal durumunu uzmanlar dışında pek hatırlayan olmaz. Kültürel ve sanatsal boyutu ise günümüze kadar gelmiştir. Mevlana’yı bütün dünya bilir. Çünkü Mesnevi gibi her daim yaşayacak eser bırakmıştır. Hâlbuki Mevlana’nın yaşadığı dönemin ekonomik ve siyasal sorunlarını bilmeyiz. Çoğumuz ilgilenmeyiz de.. Dolayısıyla toplumsal yapıda kalıcı ve etkili dönüşümü kültür ve sanat ile ve bunları yapanlar aracılığıyla gerçekleştirebiliriz. Başka bir ifade ile uzun dönemde toplumlar için kültür ve sanat; ekonomi ve siyasetten daha etkili ve kalıcı izler bırakmaktadır.
Bu etkinin bilinciyle Mehmet Akif Yılı etkinliklerimizi planladık ve uyguladık. Etkinliklerin iki temel özelliği vardır. Bunlardan birincisi Mehmet Akif’le ilgili olarak yıl içerisine yayılmış yegâne faaliyet olmasıdır. İkincisi ise program hazırlarken çoklu zekâ kuramının göz önüne alınmasıdır. Dolayısıyla etkinlikler en az yedi zekâ düzeyine hitap edecek şekilde programlanmıştır. 2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı etkinliklerimiz bu yönüyle de özgündür.