Her kitap bir yolculuk, 

Her yolculuk bir kitapsa;

YOLCU YOLUNDA GEREK! 

Kitap fuarlarına ilgi gittikçe artıyor.

Kasım ayında Tüyap’ta açılan fuardan kısa bir süre sonra bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Üsküdar Kitap Fuarı bu konuda atılan adımların olumlu göstergesi.

Fuarda içine doldurduğu kitapları çekçekli çantasıyla taşıyan kadına keyifle sordum. “Hepsini okuyabiliyor musuz” diye. Gülerek geçen sene aldıklarım bitmedi, dedi. Morardım. Okuma oranı fuara katılmakla, kitap almakla olmuyor tabii. Bunun da modaya bağlamadık inşallah. 

“Fuara gidip bol kitap al” 

Eeee okuma? Kütüphanede yatan kitaplar okunmuyorsa küser arkadaşlar, onları okuyanlara ulaştırmamız gerekir…

Bir de okuyup okuyup hiç bir donanımında kullanmayanlar var, o daha da üzücü. John Locke  ne demiş? Okumak zihni sadece bilgi malzemesiyle doldurur, okuduğumuzu bize mal eden düşünmedir.
Franz Kafka da, "Bir kitap, içinizdeki donmuş değerleri parçalayarak bir balta olmalıdır." demiş değil mi?

Kitap okumak, insanı, doğayı, evreni, ilimi, bilimi, felsefeyi, tarihi tanıtır. Nereden nereye geldiğimizi, yanlışlarımızı doğrularımızı anlatır. Algıda seçicilik ise bize kalmış. En çok yardımcı olan kitaplar da sizi  çok düşündüren kitaplardır, söylemedi demeyin.

Ben, D'israeli  yi benimseyip, tek bir kitabın adamı olmaktan kendimi koruyorum.
Ve farklı türlere de prim veriyorum. Bazıları gerçekten zor bitiyor. Üç yılda bitirebildiğim, beş sayfa gidip tekrar başa döndüğüm kitaplar var. Hatta arada onlarcasını da okumuşumdur. Ama sonuna kadar giderim. Mutlaka yazarın mesajı bir yerlerde saklıdır. Mesela Korkunç İvan’ı hala bitiremedim – rezillik, bir yıl oldu başlayalı.

(Hiç okuyamadığım tek kitap türü maalesef pembe kitaplar. Çok saçma gelir. Çünkü aşk bir kimyadır anlatılmaz, yazılmaz yaşanır.)

Neyse nerelere geldim yine.

Fuarda kalmıştık.

Üsküdar Belediyesi’nin organize ettiği Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi'nde, "İyi ki kitaplar var" sloganıyla 11 Şubatta açılan fuarda konuşan  Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Üsküdar Belediyesine teşekkür etti.  Fuarın onur konuğu ise,  "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" sahibi yazar Rasim Özdenören’ di.

Epsilon, İletişim, İnkılab, Can, Kırmızı Kedi, Everest, Alfa, Destek gibi 100 yayınevinin katıldığı fuarda, 200'ün üzerinde yazar, söyleşi ve imza etkinliği yapacak.

Evet işte…Yine yorum yapacağım dayanamadım.

Okumak; Ufku açar, değerlendirme ve karar mekanizmasını yağlar at gözlüklerini kaldırır. Ruhunuzu besler, yanlızlığı, bencilliği, ön yargıların esaretini yok  eder, Zamanı iyi değerlendirir, akıl ve ruh sağlığına iyi gelir. Başarılı, özgüvenli yapar. Cahilliğin ilacıdır. Hoşgörü getirir. Sevmeyi, donandıkça mutlu olmayı öğretir. 

Kitaplar çooook eski bir dost gibidir. Hele eski kitaplar zamanın kokusu taşır tıpkı antikalar gibi…

Bunlar da bu konuda sevdiğim  önemli sözler,

Okuduğumuz kitap bir yumruk gibi bizi uyarmıyorsa ne işe yarar?   Franz Kafka

Her okur bir lider değildir, fakat her lider bir okur olmalıdır-Hanry Truman

İyi yazma dekorasyon değil, mimarlıktır- Ernest Hemingway

Kitaplıklar aklin tedavi yerleridir- Scilus

Bugünün gerçek üniversitesi, bir kitaplıktır-Carlyle

Kitaplar insanların yolunu aydınlatır -Çin atasözü

Kitap aklin ilacıdır- Ovidius

Yabani uluslar dışındaki her ülke kitaplar tarafından yönetilir - Voltaire

İşte böyleee…

Yayıncılık da okumak kadar emek, sabır ve gayret istiyor. Bize o dostları kazandıran tüm yayınevlerine ve yapılan organizasyonlara teşekkür ediyorum.