Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çiftçinin başlıca geçim kaynağı mısır. Yaklaşık 15 gün önce mısır hasadı bitti. Ancak Toprak Mahsülleri Ofisi almadığı için mısır, evlerin avlusunda bekliyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), internet üzerinden çiftçiye randevu vererek alım yapıyor. Ancak çiftçinin sisteme girmesi deveye hendek atlatmaktan daha zor.

Üreticiler, “Birkaç tüccar var, randevu almışlar, ürünü onlar alıyor, bu bir randevu sistemi değil, rant meselesi" diyor.

Çünkü tüccar, 425 kuruştan aldığı mısırı devlete 725 ilâ 740 kuruştan satıyor.

Randevu alamayan çiftçi ise avludaki mısırını muhafaza etmeye çalışıyor.

Büyük Boğazköy köyünde mısır üreticisi olan Abdülkadir Gündüz, yaşananlara tepkili. Gündüz, 100 ton ürünün elinde kaldığını, TMO'dan fiyat ve satış için randevu alamadıklarını söylüyor.

Bir başka sorun da ihracat.

Her yıl yaklaşık 7 bin ton mısır üreten Kızıltepeliler, önce Suriye sonra Irak derken şimdi de Rusya pazarını kaybetmiş.

Abdülkadir Gündüz,“Geçen yıllarda kriz yoktu, ürünümüz Irak'a ve Rusya'ya gidiyordu. Suriye zaten bitti, şimdi her tarafta savaş var ve o yollar da kesildi" diyor.

Kızıltepe'de çiftçinin durumu zor. Mısır ya evde bekleyecek, ya da zararına tüccara satılacak.

Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler “Bölgede torpili olan alıyor, olmayan alamıyor, çiftçiler zaten mağdur, Türkiye'nin yarısı borçlu" diyor.

İlgili bakanlık ya da bakanlıkların koordineli bir biçimde acilen konuya el atması gerekiyor.

Soru, görüş ve önerilerinizi lütfen [email protected] adresine iletiniz.