Çiftlik dediğimizde ilk olarak büyük baş hayvan çiftlikleri gelir aklımıza. Kimya öğretmeni Çiğdem Yetkin Ünlü’nün Türkiye’de ilk olarak kurduğu kelebek çiftliğini duyduğumuzda arkadaşım Ülker Eroğlu ile birlikte Beykoz’da Zerzavatçı köyüne gidip kelebekler ve çiftlik hakkında bilgileri kendisinden aldım. 

Hatice Opak Bilgin: Önce kendinizden sonra da Kelebek Çiftliği kurma fikri nasıl oluştu biraz anlatırmısınız?
Çiğdem Yetkin Ünlü: Emekli Kimya öğretmeniyim. Okulda öğretmenlik yaptığım zamanlarda çocuklar için ne yapabilirim diye düşündüm. Hem eğlenecekleri, hem öğrenecekleri bir çalışma yapmalıydım. Bu arada eşimle yurtdışı gezilerine gittik. İngiltere’de Shakespearre’in doğduğu Strotford kasabasındaki kelebek çiftliğini gezdik. Buradan çok etkilendim. Bunun bir benzerini biz neden Türkiye’de kurmayalım diye düşündüm. Orada yaşadım, kelebek çiftliğinde çalıştım, her şeyi öğrendim. Fakat canlı hayvan ithalatı çok zor. Geçen Mart ayından bu yana Türkiye’de Beykoz’da Zerzavatçı köyünde kendimize ait arsa üzerine sera inşaatı yaptık, yasal izinleri aldık, okulların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. 
Hatice Opak Bilgin: Kelebek çiftliğini ziyaret edenler nasıl bir bilgi ile dönüyorlar?
Çiğdem Yetkin Ünlü: Önce kelebeklerin hikayelerini izliyorlar belgesel olarak. Kelebeğin yaşam döngüsü, biyolojik yapısı anlatılıyor. Ekolojik denge olayını anlatıyorum, onlar kelebek bahçesini ziyaret edip fotoğraf çekiyorlar. 
Hatice Opak Bilgin: Türkiye’de kaç kelebek türü var, çiftliğinizde kaç tür mevcut?
Çiğdem Yetkin Ünlü: Türkiye’de 420 kelebek türü var. Biz Türkiye’de ilk kelebek çiftliğini kurduk. İngiltere’de 55 kelebek türü var, 28 kelebek bahçesi mevcut. Serada % 80 nem oranı ve 26 derece sıcaklık var. Türkiye’de nesli tükenmekte olan türler var, o yüzden sayı değişebiliyor. Serada m2’ye bir kelebek düşmesi gerekiyor. 
Hatice Opak Bilgin: Hedefleriniz nelerdir?
Çiğdem Yetkin Ünlü: Çiftlikte yeterli alanımız var. Bu yüzden deniz canlılarının  ve kuşların olacağı bahçeler oluşturmak istiyoruz.
Hatice Opak Bilgin: Kelebekler nelerle besleniyorlar, gezdiğimiz alanda su birikintileri var. Kelebekler su birikintilerini neden seviyorlar?
Çiğdem Yetkin Ünlü: Kelebekler çiçek nektari ile besleniyorlar. Portakal, muz, kivi seviyorlar. Çamurlu suları içiyorlar. Mine dediğimiz Lantana ve Japon gülü dediğimiz Hibiskus türü bitkileri seviyorlar. Ölü kelebeklerden koleksiyon yapılmıyor. Doğal ortamda yetiştikleri için bu mümkün olmuyor. Ömürleri 2-6 hafta arasında değişiyor. Beyaz kelebekler 3 ay yaşıyor. Dünya’da 200.000 kelebek türü var. Ömrü bir gün olan kelebek türü yok. Kelebeklerin uçması için güneşe ihtiyaçları var. Bulutlu günlerde aktif değiller. Erkek kelebekler mineral ve tuzlar bakımından zengin su birikintilerini emmek için ziyaret ederler. Erkek kelebekler mineral bohçasını dişi kelebeklere hediye ederek beslenmesine yardımcı olurlar. Bu dişilerin daha fazla yumurta bırakmalarını sağlar. Nesillerini devam ettirmek için çiftleşip yavru bırakıyorlar. Biz kelebekleri Filipinlerden, Malezya’dan temin ediyoruz. Pupa evresinde geliyorlar. Burada doğuyorlar.
Hatice Opak Bilgin: Bir gününüz ve diğer günleriniz nasıl geçiyor, çiftlikte kral kelebek var mı?
Çiğdem Yetkin Ünlü: Sabah 9’da ben ve çalışanlarımız çiftliğe geliyoruz. Okul rezervasyonları ve eğitimleriyle ilgileniyoruz. Kral kelebeğin bir alt türü var. Kanada’dan Meksika’ya 3500 km uçuyorlar. Bunlar 4 nesil uçuyorlar. Belli bir yere kadar bir nesil uçuyor yavrulayıp ölüyorlar, daha sonra yavru kelebekler uçuyorlar, onlarda yavrulayıp öldükten sonra diğer yavrular uçuyor. 4. Nesil kral kelebekler 6 ay yaşıyor, bunlara süper kelebekler de deniliyor. 
Hatice Opak Bilgin: Bizlerin nelere dikkat etmesi gerek, ailelere neler söylemek istersiniz?
Çiğdem Yetkin Ünlü: Biz onların yaşam alanlarına yerleştik. Tarım ilaçları kelebekleri öldürüyor. Onların nesli tükenirse bitkilerde gelişmez. Kimyasallardan uzak kalmak gerekir. Çocukları doğayla tanıştırmak lazım, bilinçli aileler buraları çok seviyor. Benim çocuklarım çiftlikten sonra internet bağımlılığından kurtuldular. Ben size ve gazetedeki çalışma arkadaşlarınıza teşekkür eder tüm okurlara saygılar sunuyorum.