Yeni yılın ilk gününü geride bıraktık bile. 2018 yılından en büyük beklentim, dünyada barışın, sporda fair-play ve başarıların doruklarda yaşanması.

Evet 2018’e dair dilek ve temennilerden sonra, gelelim konumuza…

Yapılan bir araştırma sonucuna göre, Dünya Kupası’na giden ülkelerin liglerinde yabancı sınırı uygulanmıyor. Yani tam bir çelişki…

Bu tespitin dışında kalan tek ülke, finallere ev sahipliği yapacak olan Rusya. Orada hayli sıkı bir yabancı sınırı uygulanıyor. 

Dünya Kupası’nda yerini ayırtan ülkelerin liglerinde yapılan incelemede, dev organizasyona Avrupa’dan grup aşamasında başarılı olup, katılma şansı yakalayan dokuz ülkede de yabancı sınırı yok.

Hatırlayacaksınızdır; A Milli Futbol Takımımızın 2018 Dünya Kupası Elemeleri’ndeki başarısız performansı sonrasında Süper Lig’deki yabancı uygulaması masaya yatırılmıştı. 2018 Dünya Kupası Avrupa elemelerinde başarılı olan ülkelerin liglerindeki araştırmada ortaya çıkan sonucunda,  Rusya bileti alan dokuz ülke ve o liglerde uygulanan yabancı sınırlamaları şöyle…

Belçika: Kulüpler istedikleri kadar yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabiliyor. 18 kişilik kadroda altı futbolcunun altyapıdan yetişmiş olma şartı bulunuyor.

İzlanda: Kulüpler istedikleri kadar yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabiliyor. Maç kadrosunda AB dışından üç oyuncu bulunuyor.

Sırbistan: Hiçbir sınırlama bulunmuyor.

İngiltere: Adada yabancı sınırlaması yok. Kulüpler oyuncuları transfer ederken, futbolcunun milli takım düzeyindeki kariyeri değerlendiriliyor.

Polonya: Herhangi bir sınırlama ya da kriter uygulanmıyor.

İspanya: Kulüpler istedikleri kadar yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabiliyor. AB dışındaki ülkelerden üç futbolcu kadroda yer alabiliyor.

Fransa: Kulüpler istedikleri kadar yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabiliyor. AB ülkesi dışındaki ülkelerden dört futbolcu kadroda bulunabiliyor.

Portekiz: Sınırlama bulunmuyor.

Almanya: Kulüpler istedikleri kadar yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabiliyor. Ancak kadroda 12 Alman futbolcunun yer alması gerekiyor.

Rusya: Ev sahibi olması nedeniyle finallerde yer alacak olan Rusya’da katı bir yabancı oyuncu sınırı uygulanıyor.

Aslında, bu durum, başta da belirttiğimiz gibi tam bir çelişki… Düşünebiliyor musunuz, takımlarda alabildiğine yabancı oyuncu oynuyor ve milli takımları başarılı olup, dünya şampiyonalarına katılıyor. 

Ancak, biraz düşündüğümüzde sorunun cevabını yine kendi içinde görebiliyoruz. Evet adamlar yabancı oyunculardan oluşan takımlarıyla başarılı oluyorlar fakat, kendi oyuncuları da başka liglerde boy gösteriyor.

Bir düşünün bakalım, bizim kaç oyuncumuz yurt dışında oynuyor?

Bu sorununu cevabını verdiğinizde, zaten gerçeği ortaya koyuyorsunuz…

Kalın sağlıcakla…