YAKIN TARİHTE DARBEYLE İŞBAŞINA GELEN LİDERLER VE AKIBETLERİ

Darbe İle İşbaşına Gelen Liderin Adı, ülkesi, darbe İle İş Başına Geldiği Tarih, DARBECİLERİN AKIBETİ, İşbaşından Ne Zaman Ve Nasıl Uzaklaştırıldığı

Cemal Gürsel, Türkiye, 1960
Esasen darbeyi Cemal Gürsel yapmamış, planlamamış, darbe yapan cuntacılar arasında yer almamıştır. Darbeciler küçük rütbeli subaylardan teşekkül ettiği için başlarında yüksek rütbeli bir subay olsun diye Cemal Gürsel’i getirmişlerdir. Darbe içi tasfiye, şüpheli ölüm ile gitmiştir.

Yorgo Papadopulos, Yunanistan, 1967
Atinalı öğrencilerin ayaklanmalarını kanlı bir şekilde bastırdı. (Kasım 1973), Amerikancı liberalleşme çabalarından rahatsız olan cuntanın şahin bölümü tarafından devrildi ve yerine anayasayı askıya alan Dimitrios Yuannides'in atadığı Fedon Gizikis geçti.  

Saddam Hüseyin, Irak, 1968
Amerikan işgal güçlerince idam edildi.

Muammer Kaddafi, Libya, 1969
Kaddafi'nin muhalifler tarafından yakalanarak Sirte'de dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin görevlendirdiği ajanlar tarafından öldürüldüğü iddia edilmiştir. (Kaddafi’nin seçimlerde Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’e para yardımı yaptığı iddia edilmiştir.)

Kâbus bin Seyd El Ebu Seyd, Umman, 1970
Babasını tahttan indirmiştir.

Augusto Pinochet, Şili, 1973
2006'da askeri hastanede öldü. Şili hükümetinin Pinochet için devlet töreni yapılmayacağına karar verdi. Yani itibarsız gitti.

Ziya ül Hak, Pakistan, 1978
Şüpheli bir uçak kazası sonucu öldü.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Ekvator Ginesi, 1979
Amcasını devirmiş ve amcasını idam ettirerek iktidara gelmiştir.

Kenan Evren, Türkiye, 1980
Sonunda yargılanmıştır.

Lansana Conté, Gine, 1984
Ulusal Meclis Başkanı Aboubacar Somparé, Conté'nin 22 Aralık'ta 2008’de "uzun bir hastalıktan sonra" öldüğünü duyurdu.

Blaise Compaoré, Burkina Faso, 1987
Compaore kendini beşinci kez cumhurbaşkanı seçtirmek istedi. Yasanın parlamentodan geçmesini istemeyen halk sokağa döküldü. Eylemler, başladı. Çatışmalarda 30’a yakın kişi hayatını kaybetti. Compaore istifa edene kadar protestolarına devam etti. 31 Ekim 2014 tarihinde görevinden istifa etti. Aşağılanarak gitti.

Zeynel Abidin Bin Ali, Tunus, 1987
Tunus'da Muhammed Bouazizi adlı gencin kendini ateşe vermesiyle başlayan protestolar, tüm ülkeye yayıldı. Halk ayaklanması çığ gibi büyüdü ve Zeynel Abidin Bin Ali devrildi,  Tunus'u terk etti Fransa’ya kaçtı. 2011

Than Shwe, Myanmar, 1988
2011'de Silahlı Kuvvetler Komutanı olan General Min Aung Hlaing'in darbe yapmasıyla devlet başkanlığı görevini bıraktı.

Ömer el-Beşir, Sudan, 1989
Halen iş başında

Yahya Jammeh*, Gambia, 1994
2016 seçimlerinde Adama Barrow’a yenildi. İş başından uzaklaştı.

Hamad bin Halife es-Sani, Katar, 1995
1995'te kansız bir darbeyle emir olan babasını tahttan indirerek onun yerine geçti.
Aynı akıbetten korktuğu için: "artık yeni neslin iktidarda rol alması gerektiğini" belirterek 25 Haziran 2013 tarihinde görevini resmen Veliaht Prens Şeyh Tamim bin Hamad El Sani'ye devretmiştir.

Pervez Müşerref, Pakistan, 1999
2007 yılında anayasaya aykırı bir biçimde olağanüstü hâl ilan ettiği ve yargı mensuplarını tutuklattığı gerekçesiyle vatana ihanet suçlaması ile karşı karşıya kaldı. Görevden el çektirildi. Siyaset yasağı getirildi.

François Bozizé*, Orta Afrika Cumhuriyeti, 2003
Muhalifler, “Batı’nın kuklası” olmakla suçladıkları Devlet Başkanı Francois Bozize’nin, milislerin orduya katılması sözünü tutmadığını öne sürüp 25 Mart 2013 tarihinde sarayı bastılar. Sarayda bulamadıkları için öldüremedikleri Bozize, Başkent olan Bangui’yi terkedip Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kaçmıştır.

Frank Bainimarama, Fiji, 2006
Bainimarama Nisan 2009'da devrildi.

Muhammed Veled Abdül Aziz, Moritanya, 2008
Halen işbaşındadır.

Andry Rajoelina, Madagaskar, 2009
2013 tarihinde darbe ile oturduğu devlet başkanlığı makamını beş yılın sonunda 25 Ocak 2014 tarihinde yeni devlet başkanı Hery Rajaonarimampianina'ya teslim etmiş, bir daha aday olmayacağı sözünü vermiştir.

Roberto Micheletti, Honduras, 2009
Micheletti 2010 da yapılan seçimleri kaybetti. Lobo Sosa 27 Ocak 2010'da Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

Abdülfettah El Sisi, Mısır, 2013
Halen iş başında (Henüz yeni darbe yaparak iktidara geldi sonunun ne olacağını göreceğiz?)

Prayuth Chan-ocha, Tayland, 2014
Halen iş başında


Yeni iktidara gelen darbecilerin akıbetinin ne olacağını ileride göreceğiz. Dünyada son elli yılda yapılan darbelere baktığımızda darbecilerin akıbetinin hiç iyi olmadığını geldikleri gibi gittiklerini birçoğunun idam edildiğini ve aşağılandığını görüyoruz. 
Rüzgâr eken fırtına biçer atasözünde olduğu gibi darbe ile gelen darbe ile gidiyor. Erken kalkan darbe yapıyor. Darbe ile iş başına gelen rahat bir uyku uyuyamıyor. Ya idam edilerek gidiyor, ya kaçıyor, yada kaçarken vuruluyor, eceliyle ölene rastlayamıyorsunuz
Adil, özgürlükçü, iyi yönetim kurmak, seçimle iktidarı el değiştirmek, kurulu düzene itaat ederek kurumsallaşmasını temin etmek en iyi yol olarak gözükmektedir.