Sporda ve tabi ki de futboldaki başarıyı sadece sahada aramamak gerekiyor. Çünkü, saha başarısını getiren daha farklı kriterler de var. Bunların en başında da ekonomik yapılanma geliyor hiç tartışmasız.

İşte size, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış olan ve bu tezin doğruluğunu ispatlayan net rakamlar;

Avrupa’nın 12 şampiyonunun incelenen finansal performansında, gelirlerini yüzde 42 artıran Beşiktaş, bu alanda Real Madrid, Bayern Münih, Chelsea gibi Avrupa’nın devlerini gerisinde bıraktı.

Yayınlanan ‘2018 Yılı Şampiyonlar Raporu’nda Beşiktaş’ın yükselişi dikkatleri üzerinde topladı.

Yapılan değerlendirmede Beşiktaş, 19 milyon EURO gişe, 69.1 milyon EURO yayın, 57 milyon EURO da, pazarlama ve diğer gelirlerden elde etti. Beşiktaş’ın toplam geliri geçen yıla göre yüzde 43 artarak 145.1 milyon EURO ‘ya ulaştı. Toplam antrenör ve oyuncu kadrosuna 70.1 milyon EURO ödeyen Beşiktaş’ın harcamaları, toplam gelirinin yüzde 48’ini oluşturdu. Siyah Beyazlılar gelirindeki yüzde 43’lük artışla Avrupa’da kazancını en hızlı artıran üçüncü kulüp oldu.

Karını yüzde 86 artıran Fransa Şampiyonu Monaco bu alanda ilk sırada.  İskoç Şampiyonu Celtic yüzde 52’yle ikinci oldu. Avrupa devleri ise, bu anlamda sınıfta kaldı. Real Madrid’in gelirleri yüzde 8, Juventus’un ise yüzde 21 arttı. Bayern Münih’in karında yüzde 1 azalma yaşanırken, Chelsea de bir önceki sezona göre eksi yüzde dört kar etti.

Ortaya çıkan rakamlar ve oluşturulan rapora göre, ‘Finansal Fair-Play’ takibinde bulunmayan kulüpler kurala uymak zorunda değil. Ancak UEFA’nın bu çerçevede yaklaştığı Beşiktaş, geçen yıl gelirlerinin yüzde 48’ini futbol takımına harcadı. Siyah Beyazlılar, gelirlerinin yüzde 45’ini de oyuncu ve antrenörlerine kaynak olarak kullanarak, Bayern Münih’ten sonra bu alanda en dengeli harcama yapan ikinci takım oldu.

Fransız ekibi Monaco yüzde 69, İngiltere’den Chelsea yüzde 61, Hollanda şampiyonu Feyenoord yüzde 53, İtalyan Juventus yüzde 64, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid yüzde 61, Portekiz’den Benfica yüzde 58, İskoç kulübü Celtic yüzde 59, İsviçre’den Basel yüzde 51, Rumen şampiyonu Viitorul Costanta da yüzde 92’sini futbol takımına ayırdı.

Bu rakamlar gösteriyor ki, bir kulübün başarısı, gelirleri arttırmakla birlikte, bu geliri dengeli bir biçimde kullanmaktan da geçiyor.

Yazının başında da vurgulamaya çalıştığımız gibi, başarıyı yalnızca sahada veya skor tabelasında aramamak gerekiyor. Çünkü sportif anlamdaki başarıya giden yol, ağırlıklı olarak, ekonomik kriterlerden geçiyor.

Umar ve dilerim ki bu rakamlar diğer kulüplerimize de bir örnek oluşturur ve kulüp yapılanmasında ekonomi göz ardı edilmez.

Hoşçakalın…