‘’Uyuşturucu Maddelerinin İsim Ve
ZARARLI Etkilerini Öğrenme…’’


İnsanların yaşa dışı uyuşturucu kullanmalarının birçok sebebi vardır. Bazıları sorunlarından kaçmak için, diğerleri ise can sıkıntısından, meraktan veya sadece iyi hissetmek istediklerinden bunları kullanırlar.En çok ta,arkadaş etkisiyle başlanılır. Belirli bir gruba “ayak uydurabilmek”, asilik yapmak veya ilgi çekmek için kişiler uyuşturucu kullanma konusunda kendilerini baskı altında hissedebilirler.
Madde bağımlıları her türlü eğitim ve yetişme durumundan olabilirler. Erkek veya bayan, genç veya yaşlı, zengin veya yoksul, çalışan veya işsiz, şehirli veya şehir dışından olabilirler – hiç fark etmez. Uyuşturucular herkesi etkisi altına alabilir.
Uyuşturucuların bazı fiziksel etkileri kulağa hoş gelse de bunlar uzun sürmez. Sonrasında birçok insan bunalıma girip yalnızlığa kapılır ve kendisini hasta hissetmeye başlar. Ayrıca,uyuşturucu kullananlarda zihin bulanıklığı, gözlerin kızarması, çok terleme ve dış görünümlerine özen göstermeme yaygındır ve tabi ki bağımlı olma riski vardır.
Ebebeynlerin ; gençleri ölüme kadar götüren bu maddeleri ve zararlarını bilmeleri gerek. Ve; çocukları kullansınlar yada kullanmasınlar yine de her anne ve babanın bu lanet olası maddeleri isim ve özellikleriyle öğrenmeleri,çocuklarını bu isimlerden,maddelerden uzak tutmaları gerekmektedir.
Sigarayla başlayan  esrarla tanışan çok gencin olduğu unutulmamalıdır.

ESRAR

Esrar nedir?
Esrar, kenevir bitkisinin kurutulmuş çiçekli baş kısmından ve yapraklarından yapılan, tütüne benzeyen yeşilimsi veya kahverengimsi bir maddedir.
Toz esrar, kenevir bitkisinin çiçekli baş kısmının siyah veya kahverengi salgısının toza dönüştürülmüş veya plaka veya kalıp halinde basılmış halidir.
Sıvı esrar veya esrar yağı, kurutulmuş bitkiden ya da tozdan çıkartılır.
Nasıl Kullanılır?
Esrarın bütün türleri genellikle dumanı içe çekilerek tüketilir. Ayrıca esrar tozu veya yağı içilebilir veya çayla demlenebilir.
Kullananları nasıl etkiler?
Esrar, kullananlara hoş bir rahatlık ve bazen bir coşku hali verebilir. Kullananlar ayrıca görme, koklama, tat alma ve duyma duyularında keskinleşme hissedebilirler.
Esrar Kullanımıyla Bağlantılı Riskler Nelerdir?
Kısa vadede, kullananların iştahında ve nabzında bir artış olur. Kullananlar ayrıca araba kullanma ve mantıklı düşünme gibi fiziksel ve zihinsel işleri yerine getirmekte zorluk çeker.
Yüksek dozlarla kullananların ses veya renk algıları keskinleşebilirken, düşünme yetileri yavaşlar ve bulanıklaşır.
Eğer doz çok yüksek ise esrarın etkileri halüsinojenlerinkilere benzer ve kaygı, panik ve hatta psikotik episodlar şeklinde olabilir.
Esrarın düzenli kullanıcılarının iş veya kişisel ilişkiler gibi diğer bütün faaliyetlere olan ilgilerini kaybedecek derecede psikolojik bağımlılık geliştirme riskleri vardır.
İngiltere de yapılan son çalışmalar esrar kullanımı ile şizofrenideki artış arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Diğer Riskler
Esrar dumanı yüksek katranlı sigaralardan yüzde elli daha fazla katran içerir ve bu da kullananların akciğer kanseri ve diğer solunum yolları hastalıkları risklerini büyük ölçüde artırır.

Kokain nedir?


Güçlü bir uyarıcı olan kokain beyaz veya kirli beyaz renkte ince bir tozdur. Koka bitkisinin yapraklarından elde edilir.
Sokakta, miktarının artması için sulandırılabilir veya başka maddelerle “çoğaltılabilir”.
Amonyak ve sodyum bikarbonat (soda) ile daha başka işlemlerden de geçirilen kokain Crack kokaindir ve küçük pullara veya taşlara benzer.
Nasıl Kullanılır?
Kokain genellikle burundan çekilir veya damar yoluyla alınır, Crack ın ise dumanı çekilir.
Kullananları Nasıl Etkiler?
Kokain, kullananları neşeli ve coşkulu hissettirebilir. Ayrıca kullanıcılar çoğunlukla geçici bir zindelikle birlikte açlık ve yorgunluk hislerinde gecikme hissederler.
Kokain Kullanımıyla Bağlantılı Riskler Nelerdir?
Kısa dönemli etkileri iştah kaybı, hızlı nefes alma, artan vücut ısısı ve kalp atım hızıdır. Kullanıcılar tuhaf, dengesiz ve bazen vahşi davranışlarda bulunabilir.
Aşırı dozda kokain kasılmalara, nöbet geçirmeye, inmeye, beyin kanamasına veya kalp yetmezliğine yol açabilir.
Uzun süreli kokain kullanıcılarında uyuşturucuyu kullanım biçimleriyle de alakalı olarak bir takım sağlık sorunları riski vardır.
Kokaini burundan çekmek burun dokusuna ciddi zarar verir; dumanını çekmek solunumla ilgili sorunlara yol açarken damar yoluyla kullanımı apselere ve bulaşıcı hastalıklara sebep olabilir.
Uyuşturucunun kullanım yolunu dikkate almaksızın diğer riskleri arasında şiddetli psikolojik bağımlılık, kötü beslenme, kilo kaybı, yönelim bozukluğu, uyuşukluk ve paranoid psikozunkine benzer bir ruh hali vardır.
Diğer Riskler
Kokainle alkolü karıştırmak tehlikeli bir kokteyldir ve ani ölüm riskini büyük ölçüde artırır.

ECSTASY


Ecstasy nedir?
Ecstasy genellikle yasadışı laboratuarlarda üretilen psikoaktif bir uyarıcıdır.
Aslında “ecstasy” terimi değişiklik geçirmiştir ve artık tek bir maddeyi değil kullanıcılar üzerinde benzer etkileri olan bir grup maddeyi kapsar.
Artık sıklıkla üzerinde bir logo olan herhangi bir tablet kimyasal bileşenlerine bakılmaksızın ecstasy olarak adlandırılır.
Bu uyuşturucu genellikle tablet olarak dağıtılsa da toz veya kapsül halinde de olabilir. Tabletlerin birçok değişik şekli ve boyutu vardır.
Nasıl Kullanılır?
Genellikle yutulur ancak burundan çekildiği veya damar yoluyla alındığı olur.
Kullanıcıları nasıl etkiler?
Ecstasy kullanıcıların empati seviyelerini yükseltir ve etraftaki insanlara karşı bir yakınlık hissi tetikler. Kullananların daha sosyal ve enerjik hissettirip hücre ve doku kaybına yol açar.
Ecstasy Kullanımıyla Bağlantılı Riskler Nelerdir?
Kısa vadede ecstasy, kullananların vücutlarının su kaybı, baş dönmesi ve bitkinlik gibi tehlike sinyallerini göz ardı etmesine sebep olabilir. Ecstasy ayrıca karaciğer ve böbrekler gibi organlara ciddi zararlar verebilir. Kullanımı kasılmalara ve kalp yetmezliğine yol açabilir.
Yüksek dozlarda ecstasy ayrıca huzursuzluk, kaygı ve ciddi halüsinasyonlar ortaya çıkartabilir.
Uzun vadeli ecstasy kullanımı beynin çeşitli yerlerine zarar verip şiddetli depresyon ve hafıza kaybı ile sonuçlanabilir.
Diğer Riskler
“Ecstasy” olarak satılan tabletler veya haplar, yaptığı etkiler ve bunların şiddeti bakımından büyük değişkenlik gösteren olası tehlikeli maddeler içerebilirler.