Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan ve nostaljik arabalara ilgisi bulunan Taha Çıldır (25), çocukluk yıllarında özellikle Alman yapımı 1979 model Volkswagen T2 B kasa modeli minibüsünün olmasının hayalini kurdu. 

Aradan geçen yıllara rağmen bu minibüsü edinemeyen Çıldır, liseyi bitirdikten sonra eski araçlara merakından dolayı üniversitede 2 yıllık otomotiv bölümü okudu. Çıldır, bu bölümü bitirdikten sonra YTÜ Makine Mühendisliği Bölümünü kazandı. İkinci sınıf öğrencisi Çıldır, bu süreçte çocukluk hayali minibüse sahip olmak amacıyla araştırma yapmaya başladı.

Çıldır, 1979 model minibüse ilgisi olduğunu bilen bilen bir arkadaşı sayesinde, çocukluk yıllarında piyasada yaygın olan ancak daha sonra az bulunan bu minibüsten birinin Balıkesir'de bir hurdalıkta yer aldığını öğrendi. Erzincan'dan arkadaşı Balıkesir'e giden Çıldır, hurda ve çalışmaz haldeki minibüsü sahibinden sembolik bir fiyata satın aldı.

Çıldır, iki gün kendi imkanlarıyla uğraşarak çalıştırdığı minibüsü, tamir etmek için bin 200 kilometre yol katederek Erzincan'a getirdi. Minibüsü oto sanayi sitesine götüren Çıldır, buradaki bir iş yerinde 7 ay uğraşarak aracı yeniledi.

"Savaş için üretilmiş ama barış için yollardayız"

Taha Çıldır, yaptığı açıklamada, günümüzdeki araçların motorunun ön kısımda olmasına rağmen bu aracın motorunun arka kısımda olduğunu söyledi.

Minibüsünün bu özelliğinin yanı sıra diğer özellikleri ile de farklılık gösterdiğini dile getiren Çıldır, "Alman yapımı olan bu minibüsün su soğutmalı değil hava soğutmalı bir motoru var. Hitler'in baskısıyla yapıldığı için Rusya gibi ülkelerle olan savaşta kullanılacaktı. Hava soğutmalı motor lazımdı. Sıvı soğutmalı araçlar eski teknolojide soğukta donuyordu ve antifriz henüz bulunmamıştı. O yüzden hava soğutmalı bir motora sahip. Şirin bir araç. Savaş için üretilmiş ama barış için yollardayız." dedi.

"Hayallerimi aracın içine sığdıramadım, dışını da kullandım"

Minibüsün arkasına römork yapıp üst kısmına da kayık yerleştirdiğini ifade eden Çıldır, "Hayallerimi aracın içine sığdıramadım dışını da kullandım. Korkuyorum ki bu gidişle bu aracın üstüne bir kat daha atacağım. Çünkü hayallerimiz sığmıyor. Daha çok ekleyeceğimiz var ama şu anlık bu kadar. " ifadelerini kullandı.