KAYSERİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kayseri'de yürütülen "Kadın Çiftçiler Vermikompost (Solucan Gübresi) Üretiyor Projesi" kapsamında çalıştay düzenlendi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, birçok ülkenin vermikompostu (solucan gübresi) çok önceden keşfedip, üretimi küçük işletmelere kadar yaydığını ve solucan gübresi üretiminin

milli bir proje olduğunu söyledi.

Türkiye'de bu konuyu bilen çok az insan olduğuna dikkati çeken Kayacan, "Büyükbaş, küçükbaş birçok hayvansal atığımız var ama bunları bile çok iyi değerlendiremiyoruz. Kayseri olarak buna öncülük etmek istedik. Kentimizde şu an 3 büyük işletmemiz, 20'ye yakın küçük işletmemiz var. Bu işle uğraşan 40'a yakın da kadın çiftçimiz bulunuyor. Bunlar ilk adımdı. Bizim temel hedefimiz, bir farkındalığı ortaya koymak, Türkiye'ye örnek olmak" diye konuştu.

Kayacan, solucan gübresi üretiminin milli bir proje olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yapılan araştırmalarda, topraklarımızdaki organik madde oranı on binde 2'ye kadar düşmüşken, bu proje ile inşallah tarlalarımız organik madde görecek. Kimyevi gübreyi bilinçsizce ve yıllarca kullandık, zirai ilacı kullandık. Hala maalesef anız yakılıyor. Tabii toprakta da organik madde kalmadı, kalmayacak ama hedefimiz bu tip çalışmalar, bu tip çalıştaylarla organik maddeyi gündeme getirmek. Artık hayvansal gübrelerin hepsini en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Solucan gübresi üretiminde Kayseri'yi bir marka haline getirmek istiyoruz."