İZMİR - Hava Harp Okulu mezunu teğmenlerden uçmaya elverişli olduğu tespit edilenler, 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığında zorlu eğitimden geçip, pilot brövesi takmaya hak kazanıyor.

Başlangıç ve temel uçuş eğitimlerini sırasıyla SF-260D ve KT-1T uçaklarıyla alan teğmenler, kendi istekleri ve uçuşlardaki başarıları ve ihtiyaçlar doğrultusunda, uçuşun son halkaları tekamül jet, ulaştırma ve helikopter eğitimleri için Hava Kuvvetleri Komutanlığının verdiği kontenjan dahilinde derecelendirilerek ayrılıyor.

Üste eğitim alanlar arasında yer alan "kadın savaş pilotu" adayları saatte 500-700 kilometre hızla sürekli değişen sürat, yükseklik ve yer çekiminin yaklaşık 3 katı kuvvet altında manevra yapmak zorunda bulundukları yan yana uçan iki uçağın kontrol edildiği kol uçuş safhası gibi zorlu eğitimleri, erkek meslektaşlarıyla beraber başarıyla geçmeye çalışıyor.

Her yıl 80-100 civarı "genç kartal"ın pilot brövesi takmaya hak kazandığı üste, Sabiha Gökçen'in izinden ilerleyen 5 kadın savaş pilotu bulunuyor.

Sabiha Gökçen'i örnek alan Teğmen Esma Batur, dünyada havacılığın yeni gelişmeye başladığı dönemlerde kısıtlı koşullar altında yüreğindeki havacılık aşkını cesaretiyle birleştirerek ilk Türk kadın savaş pilotu unvanını alan Sabiha Gökçen'in, bir Türk kadınının hangi şartlar altında olursa olsun neler yapabileceğini gösterdiğini vurguladı.