İDLİB - Suriye'de yaklaşık 2 yıldır süren iç savaşta ailesini, akrabalarını, arkadaşlarını kaybeden, evleri bombalanan Suriyelilerden bazıları çevre ülkelere sığındı, bazıları da çatışmaların daha az olduğu bölgelerdeki harabe binalarda yaşamaya başladı.

İdlib kentine bağlı Azmarin kasabasındaki bir okula sığınan çoğunluğu kadın ve çocuk 260 Suriyeli de soğuk havada açlık ve salgın hastalıkla mücadele ediyor.

Sıraları dışarı çıkartarak beton zemine serdikleri kilimlerin üzerinde yatan kadın ve çocuklar geceleri, bulabildikleri battaniyelere sarılarak soğuktan korunmaya çalışıyor.

Çevreden topladıkları çalılarla ateş yakarak hayırseverlerin dağıttığı malzemelerle yemek yapmaya çalışan Suriyelilerin en büyük arzusu ise bir an önce olayların bitmesi ve yaşadıkları yerlere geri dönebilmek...
Bir zamanlar çocuklarını gönderdikleri eğitim yuvasına sığınan Suriyeliler, Türkiye başta olmak üzere yardım kuruluşlarının destekleriyle ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Muhaliflerin kontrolünde olan ve güvenli olduğu gerekçesiyle sığındıkları okuldaki sınıflarda her biri bir köşede günlerini geçirmeye çalışan Suriyeliler arasında bulunan yaralılar ise doktor ve hastanenin bulunmadığı bölgede tedavi edilmeyi bekliyor.

Soğuk hava nedeniyle salgın hastalıklarla mücadele eden Suriyeli çocukların, bir çoğunun ayağında ayakkabı ve çorap da bulunmuyor.

Okula sığınanlardan Suriyeli Mehmet Arabo, yaptığı açıklamada, Türkiye, Katar ve Bahreyn'den kendilerine yardım paketlerinin geldiğini ifade ederek, ''Bize yardım geliyor, fakat buradaki insanlar için yapılan yardımlar gerçekten çok az. Çocuklarımız burada çok üşüyorlar. Yatak hiç yok, battaniye ise çok az var. Bir çok kişi aynı battaniyenin altında soğuktan korunmaya çalışıyor. Dışarıdan topladığımız çalı çırpı parçalarıyla ateş yakarak ısınmaya çalışıyoruz. Su ihtiyacımızı da komşularımızın yardımıyla karşılıyoruz'' diye konuştu.