KOCAELİ

İzmit Körfezi'nde görülen balık ölümlerinin çevre kirliliğinden değil, deniz suyu seviyesinde meydana gelen yükselme ve alçalma sonucunda meydana geldiğinin tespit edildiği bildirildi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nde birkaç gündür devam ettiği belirlenen balık ölümlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler tarafından körfezin farklı bölgelerinden numuneler alınarak, deniz suyu ölçümü yapıldığı belirtildi.

Ölçümlerde, deniz suyundaki oksijen seviyesinde azalma olmadığı, balık ölümlerinin çevre kirliliğinden kaynaklanmadığının tespit edildiğinin aktarıldığı açıklamada, "İzmit Körfezi'nde, Marmara Denizi'nin genelinde olduğu gibi çift tabakalı deniz suyu bulunuyor. İzmit Körfezi'nin alt kesiminde Akdeniz suyu, üst kesiminde ise Karadeniz suyu yer alıyor. Özellikle Değirmendere kıyılarında dip canlılarının yüzeye çıkması ve hareketsiz halde kalması olayı da körfezi etkileyen 'gel-git' hareketinden kaynaklanıyor. Gel-git olayı nedeniyle deniz yaklaşık 10 metre çekiliyor. Deniz suyunun yeniden yükselmesiyle birlikte dipten akıntı ile gelen su, deniz canlılarını ve ekosistemi etkiliyor. Bunun sonucunda dip canlıları yüzey suyuna doğru çıkmaya başlıyor. Deniz suyu seviyesinde meydana gelen yükselme ve alçalma sonucunda dip canlılarının yüzeye çıkması, zaman zaman yaşanan bir durumdur" ifadelerine yer verildi.