ERZURUM - Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Kumbasar, insanların, bir yılda yemediklerini, ramazan ayında sofralarında israf ettiğini belirterek, "Bu hakikaten oruca gölge düşürür, orucun faziletine gölge düşürür" dedi.

İftar ve sahurda ölçünün kaçırılabildiğini belirten Kumbasar, "İftarda alabildiğine yiyoruz, sahurda da aynı şekilde. Halbuki ilim ve bilim adamları, fazla yemenin zararlarından bahsediyor. Gerek iftarda gerekse de sahurda tıka basa yemenin menfi bir davranış olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Kumbasar, oruç tutmanın insan sağlığına büyük fayda sağladığını ve bunun tıbben kanıtlandığını aktardı.

Ramazan ayı boyunca gereksiz israf yapıldığına işaret eden Kumbasar, "Ramazan boyunca  israf etmekten çok geri durmalıyız. Bütün israflardan sakınmalıyız. Yani saçıp savurmaktan kaçınmalıyız, Allah saçıp savuranları şeytanların kardeşleri olarak vasıflandırıyor. Allah 'Yiyin içinisraf etmeyin' buyuruyor. Bakın Allah, yol haritası çizmiş bize, yiyin için ama israf etmeyin" ifadelerini kullandı.

"İftar sofralarımız mütevazı olmalı"

Erzurum Müftü Vekili Celal Büyük de israfın İslamiyet'te haram kılındığını ve ramazan ayında bundan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Kur'an-ı Kerim'de israf edenlerin Allah katında sevilmediğini söyleyen Büyük, "Müslümanlar farz olan oruç ibadetini yerine getirirken, harama düşmemelidir. İftar sofralarımızın da bu anlamda çok mütevazı olması gerekiyor. Allah'ın vermiş olduğu nimetlerden istifade ederken israfa kaçmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Büyük, oruç ibadetinin İslam dini için önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Akşama kadar 13-14 saat oruç tutacağız ama akşam iftar sofrasına oturduğumuz zaman Allah'ın haram kıldığı bir yöne, yani israfa kaçarsak o zaman bu oruçların bize bir katkısı ve getirisi olmaz. Özellikle ramazan ayında buna çok dikkat edilmesi lazım. İsraf, orucun sevabını biraz giderir. Çünkü ahlaki güzelliğe katkı sağlıyor oruç, sevabını yükseltiyor insanın. Dolayısıyla sadece israf değil, israf ve benzeri gayri ahlaki davranışlarımızı ramazan ayı içinde terk etmezsek ve yaparsak o zaman tabii oruç ibadetinin sevabı da azalmış olur. Bu konuda herkesin hassas olması gerekiyor."