ANKARA

Ramazan'ın başlaması dolayısıyla ''Peygamberler Şehri'' Şanlıurfa'da kılınan ilk teravih namazında vatandaşlar camileri doldurdu.
Teravih namazı öncesinde tarihi Balıklıgöl'deki camilerin yanı sıra Eyyüp Peygamber Camisi ve tarihi Ulu Cami'de yoğunluk yaşandı.
Vatandaşlar, Kur'an'ı Kerim okuyup, dua ederek, vaaz dinleyerek namaz saatini bekledi.
Ankara, Edirne, Hatay, İzmir, Diyarbakır, Aydın Bursa ve Elazığ'da da vatandaşlar ilk teravih namazında camileri doldurdu

Depremzedeler ilk teravihi konteyner mescitlerde kıldı
Van'da geçen yıl meydana gelen depremlerin ardından oluşturulan konteyner kentlerde yaşayan depremzedeler, ramazan ayının ilk teravih namazını konteyner mescitlerde kıldı.
Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören depremzedeler için oluşturulan konteyner kentlerdeki mescitler, teravih namazı kılınması için hazır hale getirildi.

Hacı Bayram Cami'sinde sabah namazı coşkusu
Ramazan ayının ilk günü cuma gününe rastlayınca Hacı Bayram Camisi, sabah namazını kılmak isteyenlerle doldu taştı.
Sabah namazını Hacı Bayram Cami'sinde kılmak isteyen Ankaralılar, sahurdan sonra camiye akın etti. Namaz vaktini bekleyenler okunan Kuran-ı Kerimi dinledi. Ardından cemaatle namaz kılındı, dua edildi.
Namazdan sonra Hacı Bayram Veli'nin türbesini ziyaret edenler, cami çevresindeki dini kitap satan dükkanlardan alış veriş yaptı, güvercinlere yem attı.

Kadın, çocuk ve engellilere özel yerler ayrılacak
Ramazan dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı da çeşitli hazırlıklar yaptı. Buna göre, ramazan süresince zorunlu olmadıkça hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek. İbadete açıldığı halde kadro tahsis edilmeyen veya görevli bulunmayan camilerde, emekli personel ya da imam hatiplik yeter belgesi almış olanlara öncelik vermek şartıyla ''ehil kişiler'' din hizmetlerini yürütecek.
Ramazanda engellilerin cemaate katılmalarını kolaylaştırmak için cami içi ve dışında bir takım düzenlemeler yapılacak. Engellilerin gelebilecekleri camiler önceden belirlenerek ilan edilecek.
Ayrıca, camilerde kadınlara geniş, aydınlık ve sağlıklı mekanlar ayrılması için çalışmalar yapılacak. Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilecek. Camide dikkat dağıtan çocuklara karşı ''kırıcı ve küstürücü tavır yerine, onları camiye ısındıracak şekilde yumuşak, sevecen ve hoşgörülü'' davranılacak. 

Camiler mahyalarla süslendi
Bu arada ramazan ayına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde bir çok cami mahyalarla süslendi. “Camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazı yazılması” olarak tanımlanan mahya, diğer Müslüman ülkelerde olmayan, Türklere mahsus bir sanat olarak biliniyor.
Ayet, hadis ve özlü sözlerin yer alacağı mahyalar, Ramazan gecelerine ayrı bir renk katacak.
Mahya ve kandiller sahurdan sonra sabah ezanın okunmasıyla birlikte söndürüldü.
Bu yıl camilere asılan mahyalarda yer alan ifadeler şunlar:

-Ey Allah’ın kulları, kardeş olunuz.
-Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz.
-Selamı aranızda yayınız.
-En güzel örneğimiz, Sevgili Peygamberimizdir.
-Cennet, cömertler yurdudur.
-En değerli miras, güzel ahlaktır.
-Güleryüz, sadakadır.
-Hesaba çekilmeden önce kendini hesaba çek.
-Müslümanlar kardeştir.