MURAT AK

İSTANBUL

Hazır mıyız bu haftaki rotamıza? Cevaplarımız evet ise sıkı durun sevgili dostlar, bu hafta Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan eşsiz doğal güzellikleriyle ve köklü tarihi mirasıyla ülkemizin en görülesi şehirlerinden biri olan Kastamonu’ya gidiyoruz.  

Diyarı Kastamonu öyle bir yer ki, doğanın eşsiz güzelliklerini cömertçe sergilediği, ciğerlerinizin taptaze oksijenle dolduğu, kanyonların ürpertici derinlikleriyle yüreğinizin pır pır çarptığı, şelalelerin ise şırıl şırıl melodi sesleriyle ormanları şenlendirdiği ülkemizin cennet köşelerinden biri. 

Kastamonu ile ilgili paylaşacağımız çok şeyler olacak ve bu bağlamda fırsat buldukça sık sık Kastamonu’ya inşallah hep beraber gideceğiz sevgili dostlar. O zaman haydi gelin bu hafta Kastamonu’nun isim hikayesinin doğduğu Kastamonu kalesine yani Moni’nin aşk efsanesine gidelim. 

KASTIN NEYDİ MONİ

Orta Asya’dan anavatanlarından kopup Anadolu’yu fethetmeye başlayan Türkler, Kastamonu bölgesine gelirler. Efsane bu ya, kale komutanı olan Kastamonu Tekfuru’nun kızı Moni, çetin muharebeler esnasında kaleyi kuşatan Türk askerlerinin komutanına, kalenin burçlarından görür görmez âşık olur. Uzunca bir süre kuşatma devam etmesine rağmen kale bir türlü ele geçirilemez. Bu duruma çok üzülen ve neredeyse çok sevdiği Türk komutana kavuşamayabileceğini düşünen Moni, kalenin anahtarlarını, burçlardan Türk komutana atıverir. Bunu gören tekfur ise büyük bir öfke ve hayal kırıklığıyla kızına bağırır. “Kastın neydi Moni, Kastın neydi Moni’. Kaleyi alan ve zamanla bölgeyi hakimiyetleri altına alan Türkler tarafından bu deyiş, “Kastamonu” halini alarak şehrin ismi olur. Sevgili dostlar, rivayet bu ya Kastamonu isminin buradan geldiğine inanılmakta ancak Kastamonu ismi ile ilgili farklı rivayetlerinde de bulunduğunu hatırlatmadan da geçmeyelim. 

EN ÜNLÜ KALELERDEN BİRİ: KASTAMONU KALESİ

Kastamonu seyahatinizde, şehrin engin bekçisi, yılmaz direği Kastamonu kalesi, olmazsa olmazlardan biri olacaktır. Sevgili dostlar, Anadolu’nun bu heybetli ve gösterişli kalesine geldiğinizde Moni’nin efsanesi, gözlerinizde adeta canlanacaktır. Öyle ki kalenin engin burçlarını izlediğinizde Moni’nin anahtarları nereden atmış olabileceğini tahayyül etmeye başlayacaksınız. 

 

TÜRK TARİHİNDE KASTAMONU

Kasatamonu’nun bilinen geçmişinin Hitit imparatorluğu ile başladığı kabul edilmektedir. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya krallıklarının egemen olduğu topraklar M.Ö. 4.yy.da Perslerin eline geçmiştir. M.Ö. 4. yy.da Büyük İskender Anadolu ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya’ya katmıştır. İskender’den sonra yöreyi ele geçiren Pontus krallığı M.Ö. 1. yyda Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Bölgede 1105 yılından sonra Türk izleri görülmektedir. Moğol istilası önünde Türkistan ve İran’dan kaçan Türklerin, ikinci büyük göç dalgasından da en fazla etkilenen şehirlerin başında Kastamonu gelmiş ve İç Anadolu’da Moğollara karşı tutunamayan birçok Türk boyu Ilgaz dağlarının kuzeyine yani Kastamonu’ya sığınmıştır. Yirmidört oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kipçak, Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir. Kastamonu’da halen birçoğu yaşatılan Kayı, Bayat, Çavuldur boyu / Çavundur, Kınık, Iğdir boyu /Iğdir, Afşar, Kıyık, Büğdüz, Bayındır boyu /Bayındır, Çepni, Karaevli boyu / Karaevli gibi yer adları Oğuz iskanının mahiyetini çok iyi ifade etmektedir. Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Sinop ile birlikte bu şehri alarak Candaroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı devletine katılmıştır. 

 

MİLLİ MÜCADELENİN MEDARI İFTİHARI

Kastamonu, Türk kurtuluş savaşında unutulmaz hizmetler verir. İstanbul’dan İnebolu’ya getirilen silahlar “İstiklal Yolu”ndan geçip Batı Cephesine ulaştırılır. Kastamonu’nun Çanakkale savaşında en fazla şehit veren illerimiz arasında olduğunu da ifade etmeden geçmemek lazım….=

TAŞINDAN TOPRAĞINA KURTULUŞ SAVAŞININ İZLERİ

Kastamonu, milli mücadele sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olması nedeniyle büyük yarar sağlamıştır. Özellikle istiklal yolu adı verilen yol ile İnebolu’dan başlayarak Kastamonu üzerinden Ankara’ya yiyecek, giyecek, para, cephane ve silah gönderimi yapılmıştır. Aynı zamanda Kastamonu vilayetimizin, kurtuluş savaşında cepheye en çok asker gönderen il olduğu da belirtilmektedir. 

 

ÇANAKKALE İÇİNDE AYNALI ÇARŞI

Türk egemenliğine geçtikten sonra hiç düşman istilasına uğramamış olan Kastamonu, Çanakkale ve İstiklal savaşında en fazla şehit veren illerimizin başında gelmektedir. Öyle ki Çanakkale savaşında 2527 şehit vermiştir bu güzide topraklar. Aynı zamanda, “Çanakkale içinde aynalı çarşı” sözleriyle başlayan meşhur “Çanakkale Türküsü”, Kastamonulu Aşık Yorgansız Hakkı’ya aittir…

Evet sevgili dostlar, inşallah bir başka seyahat durağında buluşmak dileğiyle, özgürlüğünüzü alın ve yemyeşil coğrafyası, enfes damak tatları, tertemiz oksijen dolu havası ile Kastamonu’ya yelken açın, hep seyahatte kalın.

www.muratakseyahat.com

https://www.muratakseyahat.com/kastin-neydi-moni

https://www.youtube.com/channel/UCJ6rBjtwKL1qiuAph_BMU8g

https://www.instagram.com/drmuratakseyahat/?hl=tr

https://www.facebook.com/muratakseyahatt/?epa=SEARCH_BOX