GAZZE

Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gelişigüzel oluşan katı atık çöplüklerinin çevrenin yanı sıra insan sağlığına da zarar verdiği bildirildi.

Çevre Kalitesi İdaresi Katı Atıklar Dairesi Başkanı Muhammed Muslih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'nin çeşitli bölgelerinde gelişigüzel oluşan katı atık çöplüklerinin, Gazze'nin temel çevre sorunlarından biri olduğunu belirterek, söz konusu çöplüklerin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiğini ifade etti.

Gazze nüfusunun artmasına rağmen katı atık toplama sektörünün gerektiği gibi geliştirilmediğine dikkat çeken Muslih, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ve 8'inci yılına giren ablukanın, evsel atıkların oluşturduğu sorununun daha da büyümesine neden olduğunu söyledi.

İsrail'in, katı atıkların sağlıklı biçimde işletilmesi için gerekli araç ve gereçlerin Gazze'ye girmesine izin vermediğini hatırlatan Muslih, aynı şekilde çöp toplama tesislerinin inşa edilebilmesinin İsrail'in vereceği izne tabi olduğuna değinerek, izin alma sürecinin uzadığını aktardı.

Muslih, katı atık sektörünün alt yapısını iyileştirmek ve geliştirmeye yönelik bazı Avrupa ülkelerinin finanse ettiği 70 milyon dolarlık projenin bulunduğunu dile getirdi.

Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya beldesinde gelişigüzel oluşturulmuş bir çöplüğün yakınında oturan 23 yaşındaki Raide en-Nebiyye, "Evimin balkonuna çıktığımda etrafa yayılan kokudan dolayı bölgenin sağlıksız hale geldiğini düşünüyorum" diyerek, özellikle yaz aylarında böceklerin çoğalmasıyla yaşadıkları zorluklarından şikayet etti.

Fevzi İmad (37) ise, kötü kokunun yayılmasına, böceklerin çoğalmasına ve göğüs hastalıklara neden olan çöplüklerin hayatı olumsuz etkilediğini ifade ederek, Çevre Kalitesi İdaresi'nden sorunu biran önce çözmesini istedi.

Çevre Kalitesi İdaresi'nin verilerine göre, yıllık 500 bin ton evsel atığın üretildiği Gazze'de 46 çöplük bulunuyor.