MUĞLA - Caretta caretta kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından olan Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalında, yavrular yumurtalardan çıkmaya başladı.

Dalyan Mahallesi İztuzu kumsalındaki yavru çıkışları, Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri tarafından takip ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında yuvalar, DEKAMER görevlilerince kontrol ediliyor. Denize ulaşamayan yavrular, bir gün merkezde bekletildikten sonra güneşin batmasıyla denize bırakılıyor.

DEKAMER arazi sorumlusu Çisem Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İztuzu kumsalının deniz kaplumbağalarının en iyi üreme sahalarından olduğunu söyledi.

Yuvalardan yavru çıkışlarının başladığını belirten Sezgin, şöyle konuştu:

"Merkezde dünyanın hemen hemen her yerinden gönüllüler görev alıyor. Kumsalda yapılan yuvaların kafeslenmesi, kayıtlarının tutulması, yavru çıkışlarının takibi ve kayıtlarının tutulmasında gönüllüler görev alıyor. Gün içinde güneşin altında çıkan yavrular da olabiliyor ve bunlar çok güçsüz oluyorlar. Bu yavruları merkeze alıp bir gün beklettikten sonra akşam denize gönderiyoruz."