İZMİR  - Arama Kurtarma Derneği (AKUT) İzmir ekibi, depreme hazırlık amacıyla 24 saat süren tatbikat yaptı.

Olası depremlere hazırlık amacıyla, enkaz bölgesinde toplanmadan arama ve kurtarmaya kadar tüm aşamaları içeren tatbikat, AKUT'un yaklaşık 100 gönüllüsünden oluşan İzmir ekibi tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi Toros Afet Koordinasyon Merkezi'nde yapıldı.

Tatbikat senaryosuna doğrultusunda, deprem alarmı verilmesi üzerine bölgede çadırlar kurarak toplanan ekipler, molozlarla oluşturulan enkaz alanında gerçeğe uygun arama ve kurtarma çalışması yaptı. Enkazda sıkışan kadın yaralıyı bulan ekipler, yaralıya ilk müdahaleyi sıkıştığı yerde yaparak enkazdan çıkarttı. 

Ekipler, enkaz alanında başka yaralı olup olmadığını da sessiz ortamda dinleme ve köpeklerle arama yaparak tamamladı.

AKUT gönüllüleri, 24 saat devam eden tatbikatta, arama-kurtarma, ilk müdahale ve yaralıları enkazda bulma, çıkarma konularında profesyonel ekip liderleri tarafından bilgilendirildi. 

Çalışmaları koordine eden AKUT İzmir ekip lideri Ömer Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremden sonra ilk müdahalenin kısa sürede yapılmasının kayıpları en aza indirdiğine dikkati çekti. Karaca, olası depremlere hazırlıklı olunması için İzmir'in tüm mahallelerinde çekirdek kurtarma ekiplerinin ve gerekli malzemelerin bulundurulmasının da önemli olduğunu belirtti.