Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen darbe girişiminin etkisi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin gündemi halen meşgul ediyor olması,  demokrasi imajı sarsılan ve ABD dünya siyasetine hayran olan belirli kitleye ibretlik bir olay olarak devam ediyor .

Ülkesinde yaşanan iç gerilimin ekonomik , toplumsal, sosyolojik ve siyasal alanlarda alarm verdiği ABD’nin ,  ‘dünya jandarmalığı’ görevini eskisi gibi devam ettirmesi ve küresel sistemdeki varlığında denge kurabilmesi uzun süre zor olacak gibi. Bir ülkenin iç işlerine , siyasetine ve yönetim şekline ve kendi çıkarına uygun bulmadığı politik sisteme müdahale etmekte ün yapmış ABD ‘nin kendi ülkesinde yaşanan bu darbe girişiminde rollerin değişebileceği ve uluslararası sistemde dengelerin ve ezberlerin her an bozulabileceği hakkında önemli bir örnek tescil etti.

200 yıl sonra ilk kez saldırıya uğrayan ABD Kongresi’nde yaşanan tarihi gün, uzun sure akıllardan çıkmayacak ve dünya ülkeleri üzerindeki etkileri de kolayca silinebilecek gibi durmuyor. Mesele Trump‘ın beğenilen yönetim sisteminin yerine Biden yönetiminin göreve gelmesine karşı oluşan siyasi memnuniyetsizlik mi yoksa ekonomik ve sosyal gerilimin yarattığı isyanın tezahür etmesi mi? Bu ayrımı doğru analiz etmek lazım.

 Covid 19 sürecinin ABD halkında yaratmış olduğu güvensizlik ve işsizliğin önüne geçilemeyecek duruma gelip, gelir eşitsizliğine neden olarak artması ile yaşanan gerilim, kongre koridorlarının yağmalanmasına kadar ileri gitmiş olabilir mi?

Durumun sadece ABD’de değil , aslında tüm dünyada tehlike uyandırıyor olması olasılığını da ele almak gerekiyor. Zira bu durum, Avrupa ülkelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde, her ne kadar dile getirilmese de yaşanan bir kriz. Biz sadece hiç olasılık vermediğimiz, dünya ülkelerinde sebep olduğu kaos ve krizler ile gündeme gelen ABD’de bu olayların yaşanmasından dolayı şaşkınlığımızı gizleyemedik. Çünkü bu durum bir başlangıç... Bu ekonomik ve sosyal gerilime dayalı , halkın sömürülmesine karşı hissettiği baskının eyleme dönüşmesinin izleri...

Çok nüfuslu ABD ‘de gerçekleşen bu tarihi olayın dünyanın geri kalan ülkelerindeki yansımasını hayal etmek,  tehlikeli senaryoların nasıl olabileceği hakkında sinyal veriyor aslında. Daha önce siyasi ve rejimsel baskılar sonucu Ortadoğu’da yaşanan, büyük enkaz bırakan ve izlerinin silinmesinin halen çok zor olduğu ‘Arap Baharı’ kabusunda olduğu gibi. Şimdi küresel ısınma ile karşı karşıya kalan , doğal kaynakların, ham maddelerin azaldığı ve tüketimin önüne geçilemez bir şekilde arttığı sistem, ekonomik krize doğru ilerliyor olabilir mi? Veya bu ekonomik gerilim ağırlıklı isyan,  küresel sistemin yeni modeli haline mi geliyor?

ABD’de yaşananlar , siyasi çekişme ve yönetim tercihinin dışında, halkın cebi ile yönetenlerin kavgası...  Ve dünya halkının refahı dengelenmedikçe bu kaosların adresini çok farklı yerlerde de görebiliriz.

Şu an yaşanan gerçek krizin mesajını görmemizi engelleyen, bu yüzden çok konuşulup , merak edilen soruya da gelelim . Donald Trump, Kongre baskınının ardından görevden azledilebilir mi?

Trump’ın görev süresi dolmadan koltuğu bırakması için atılacak bazı adımlar var ve hala da mümkün. Ancak kısa kalan devir teslim süresinden önce , böyle bir adımın atılacağını pek mümkün görmüyorum.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.