17: LEVON GEDİK (/-?)
Kuyumcular Çarşısı’nın renkli simalarındandır. Kuyum Ustaları onu heir daim hatırlar ve anarlar.
18: CELALEDDİN BEY (?-?)
Mücevher alım-satımında, gayet bilinçli hareket edebilen, bilgi sahibi bir Kuyum satıcısıdır, Müslüman camiasından olan Celaleddin Bey, kısa zamanda Kuyum Ustaları ve esnafı tarından sevilip, sayılan bir müceveher satıcısı olarak sevilip, benimsenmiştir.
19: SADIK BEY (?-?)
Mahir bir mücevher satıcısıdır. Aslen Türk ve Müslüman olan Sadık bey, Ermeini Kuyum Ustaları tarafından yakın ilgi görüp, her an aranan bir Mücevherci olduğu için “Ermeni Sadık” lakabıyla anılır olmuş.
20: LEVON İRLAN (?-?)
Mücevher Çarşısı’nın uzman, Mücevhercilerinden olduğu hakkında, bütün çarşı tarafından tastiklenen bir konumda olarak bilinir. Mücevher satıcılığında da hayli maharet sahibidir.
21: HALİL İBRAHİM ALTINER (?-?)
Kuyum sanatının adeta aşığı olan Halil Bey, yeni yetişen Kuyum Ustalarıyla bizzat alakadar olur, onlara mesleki açıdan yararlı bilgiler sunardı.
Ayrıca son derece yardım sever oluşuyla da bilinir ve bir çok kişiye yardım etmesiyle bilhassa sevgi kazanmıştr. Mücevher satıcılığında ise, hemen bir çok Mücevher satıcısını kıskandıracak derecede bilgi ve maharetiyle bilinir.  
22: ERDAL ÖZMEN (?-?)
Erdal Özmen Bey, meşhur bir Mücevher satıcısı olarak bilinir. Kuyum Çarşısında “Özmenler” olarak nam salmışlardır. Mücevher değeri ölçümü ve satıcılığındaki Ustalığı ile meşhur Özmen Bey, Kuyum Sanatçıları tarafından takdirle benimsenmiş bir Mücevhercidir.
23: MEHMED ÖZAVARLAR (?-?)
Hakiki manada bir Kuyumcu esnafı olan Mehmed bey, daha ziyade “Özavarlar” soyadıyla anılır. Mücevher yaptırdığı hemen hiçbir Kuyum Ustasını mağdur etmemiş bilhassa yardımcı olmuştur. 
Bu değerli özelliği ile Çarşı esnafı tarafından hem sevilmiş ve hem de benimsenmiştir.
24: FRANGULİ (?-?)
Merhum Franguli’nin Kuyum Mağazası, İstiklâl Caddesi’nde idi. Kuyum san’atanın adeta aşığı olan Franguli Efendi. Mağazası’nın üst katında küçük Kuyum atölyesi açmış özel müşterilerine bu atölye’den cevap vermekteydi. Dahası, şayet arzu edilen mücevher’in işçiliği hayli zorsa. Bu sefer de meşhur “Çuhacı Han”daki meşhur Kuyum Ustalarına müracaat eder, siparışlarını onlara imal ettirirdi.
Sosyete Kuyumcusu olarak bilinen merhum Franguli Efendi, bir seviyesiz soyguncu tarafından öldürülmüştür.
25: KRİKOR KOVAN (?-2010)
Marmara’nın nefis sahillerinden Yeni-Kapu’da doğmuş, orada yaşamıştır. Kuyumcular Çarşısı’nın meşhur simalarındandır.
Ancak, içine kapanış bir hayat yaşağından pek arkadaşı olmamıştır.
26: OHANNES JAMGOÇYAN (?-?)
Aile efratıyla birlikte “Büyük Vlanga Caddesi’nde ikamet etmekteydiler. Benim çocukluk ve okul arkadaşımdı. Meşhur “Baçikci Istepan”ın yanında yetişmiş ve böylece Kuyum Mağazası işletebilecek seviyeye erişebilmiştir.
Bezciyan Mektebi’nin bir Florya gezisinde, sayta ile oynarken, lastiği gözüne çarpmış ve böylece bir gözünü yitirmişti.
Ohannes’in böylesine müessif bir kaza ile bir gözünü yitirmesi, bizi bütün sınıf (İlk-4. Sınıfı) pek ziyade üzülmüştük. 1954’lere kadar arkadaşlığımız kesintisiz devam etti ve ben Vatini hizmete gittikten sonra bir birimizi tamamen kaybettik.
Şu an iyi bir mücevher satıcısı ve Kınalı-Ada’da yazlık ev aldığını müşterek arkadaşlarımızdan öğrenmiş durumdayım ve pek sevindim.
Yolun her daim açık olsun Ohannes!
YENİ NESİL SADEKÂR                  USTALARINDAN                                BİR KAÇ NUMUNE 
1-: MURAT TURAÇ (1964 -     )
Yeni nesil Ustalarındandır. İyi bir Sadekâr olması yanı sıra, iyilikseverliğiyle Çarşı esnafı tarafından taktir gören bir genç Usta olarak dikkatlere çekmektedir.
Yediğini göstermeyen bir genç olmasıyla arkadaşları tarafından kıskanılan Murat Usta “Kuru” lakabıyla anılmaya başlanmış ve adından ziyade lakabıyla dikkatlere çekmiştir.
2- ONNİK ÇİRİNOZOĞLU-”ONNO”- (1965 -   )
İyi bir sadekâr olan Onnik Çirinozoğlu’nun arkadaşları kendisini “Es Onno” lakabıyla bilirler. Büyüklerine karşı saygılı ve yardımsever oluşu Kuyum Çarşısından kendisine sevgi ve saygıyla bakılmasına öncü olmuştur. 
Kayserili Onno, Kayseri Pastırması hakkında uzun, uzun nutuklar irad eder ve fakat, bir nebze olsun tattırmaz olduğundan, arkadaşları tarafından hayli kızdırılır.
3- ARAM DIŞAĞCIYAN (1966 -   )
Yeni nesil Usta sanatkârlarındandır. İstikbâl vadeden bir Usta Sadekâr oluşu, Çarşı esnafı tarafından her daim taktir görmekte ve sevgi ile anılmaktadır. 
4-: MİNAS BOZUK (1958 -      )
Yeni nesil Sadekârları içinde, istikbal vadeden Ustalardan oluşuyla dikkatlere çekmiştir. Minas Usta’nın elinden çıkan her mücevher, her yüzük dikkatlere çeken özelliklere haiz olarak alıcıyı tamamen tesiri altına alır ki, bu Kuyum Ustaları açısından da geçerlidir.
Yeni nesilden dört Usta hakkında elde ettiğim malumat: “10 Şubat 2011 Perşembe” gününe aittir.
MIHLAYICI USTALARI -  “Yeni Nesil”
1-: ARMAN ERKAN (1961 -     )
Yeni nesil Usta Mıhlayıcılarından olan Arman Erkan, sanat yönü güçlü ve gayet mahir bir Mıhlayıcı Ustasıdır. Sanatındaki üstün meziyeti hakkında, Çarşı esnafı tarafından taktirle karşılanmış ender Ustalardandır.
Sanat öğreticiliği açısından da hayli güçlü olmasıyla, dört adet Usta yetiştirmiştir.
Arman Usta’nın başlıca derdi; (!) gerçekte gayet içten sevdiği Kayınpederi’nin evlerine gelip Buz-dolabını karıştırarak, bilhassa kendisi için saklanan yiyecekleri bir güzel yemesidir.
Arman Usta’nın çocukları olan (Ganç ile Şara) ise, Dedelerini tuttukları için hiçbir tetbir alamamaktaymış.
2-: ARTO “HARUTYUN”            
VANLIOĞLU (1962 -      )
Tanınmış yeni nesil mıhlayıcı sanatkârlarındandır. Arto Usta, Kuyum Çarşısı esnafı tarafından sevilen ve sanat açısından taktir edilen bir Ustadır.
3-: NAZARET TAVİTYAN (1958 -  )
Kum-Kapu, Nişanca’dan yakın arkadaşım, “Topuz” lakabıyla bilinen Kırikor Tavityan’ın mahdumu, Nazaret Tavityan Usta, kucağında büyümüştür diyebilirim.
Merhum, Mücevherci Hımayak Efendi’nin yanında yetişmiş iyi bir Mücevher satıcısı ve “Monteci” olarak, Kuyumcular Çarşısı’nın sevilen bir genç Mücevhercisi olmuştur.
4-: ARA BOZUCUYAN (1969 -    )
Yeni nesil mahir Ustalarındandır. Kuyum Çarşısı Mıhlayıcı Ustaları tarafından da taktir görmüş ve Çarşı tarafından benimsenmiş san’at açısından istikbal vaadeden genç bir Usta olarak, sevgi ve saygı da görebilen, talihli gençlerdendir.
5-: ASBET ÇAKAN (1959 -      )
Yeni nesil Mıhlayıcı Ustalarından ve mahir bir sanat’kâr olarak bilinir. Kendileriyle herhangi bir yakın temasım olmamıştır. Dolayısıyla, yakından tanıyanların ifadelerinden anlaşıldığına göre;
Kuyum Çarşısı’nın esnaf sanat’kârları tarafından sevilen ve aranan bir Usta olarak tanınmıştır. 
6-: ARMAN KARACİYAN (1972-    )
“5 Aralık 1972” tarihinde İstanbul, Nişânca’da doğmuştur. Kendisi, yeğenim olduğunda, “sanat değeri” bahsine temas etmemin, yanlış anlaşılabileceğinden endişe duyduğum için, bu yönüne temas etmiyorum.
Ancak şukadarını diyebilirim: Kuyum sanatı’nın hemen her dalında, en azından “orta dereceli” bir sanaatkâr olmadan, ekmek yenemediğine göre; Çok şükür hâlâ çalışarak hayatını kazanan Yeğenimin, en azından, İyi Bir Usta olduğundan asla şüphe edilemez.
Saygı, sevgi dolu ve hemen herkesin yardımına koşan bir genç olduğu için de kendisiyle iftahar ederek, sonsuz başarılar diliyorum.
<devam edecek>