Dünya sistemi pandeminin etkisinden kendini sıyırmaya çalışırken yeni dünya düzeninin ayak sesleri duyulmaya başlıyor. Türkiye, dünyada artışa geçen milliyetçiliği ve bunun kurulu düzenini aktif bir şekilde ilerletmeye başladı. Uzun yıllardır Türk Dünyasının Birliği ve bu birlikten doğan gücü dünyaya kendine has vizyonu ile tanıtılması amaçlanıyordu. Geçtiğimiz Cuma günü Türk Devletleri Teşkilatı sekizinci bildirgesini yayınlayarak 2040 vizyon belgesini imzaladı ve uluslararası kamuoyuna duyurdu. 

Teşkilat başta ortak bir tarih ve bilinçle yola çıkarak, ülkelerin bağımsızlığını , egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumayı amaçlayan bir vizyonla gelecek hedeflere yeni teknolojik gelişmelere uyarak hareket etmeyi planlıyor.

Hedefledikleri stratejik çıkarlarında havacılık, uzay, digitalleşme ve yapay zeka alanında gelişim ve işbirliği ile çok boyutlu ilişkilerin kapılarını aralıyor. Ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine ve çıkarlarına hizmet eden Konsey, sadece Türk dünyasına değil Avrasya bölgesine de hitap edecektir.

Karmaşıklaşan küresel dengelerin ve alışılagelmiş süper güç devletlerinin kol gezdiği uluslararası sistemde Türk bilincinin özgür iradesini yansıtan teşkilat yeni dönemin başlangıcını duyurur nitelikte.

Ayrıca barışçıl kimliği ile farklı aktörlere ve yeni gözlemciler kabulune de açık olmasıyla uluslararası kimliğe sahip Avrasya’nın büyüyen gücü olarak, özellikle bölgesel muhattapları Rusya,Çin ve İran’ın dikkatle izlediği bir pozisyona ulaşmıştır.

Öyle ki, Türk Dünyasının oluşturduğu büyük potansiyel; Karabağ Savaş’ında Ermenistan’a verdiği destek ile şaşırtmayan İran’ı uzun yıllardır bölgede hegemonya kuran Çin’i ve her bölgesel sorun ve işbirliğinde varlığını göstermek isteyen Rusya’yı dış politikalarında değişime zorlayacak bir duruma getirecektir. 

Mutlu günler dilerim.