Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi, Azerbaycan Cumhuriyetinin girişimi ile 16 Mart 2023 tarihinde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, “Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” teması altında Ankara'da toplanmıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev'in başkanlığında düzenlenen Zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Kasım- Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov, Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orbán, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Sayın Gurbangulu Berdimuhamedov, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev’in yanı sıra TÜRKSOY Genel Sekreteri Sayın Sultan Raev, Sayın Binali Yıldırım başkanlığındaki Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Üyeleri ile Türk iş birliği teşkilatlarının başkanları katılmıştı.

“Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” temasına ithaf olunan Olağanüstü Zirve, Türkiye'nin güney ve güneydoğu bölgelerinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle ortaya çıkan olağanüstü gündemin en üst düzeyde ele alındığı platform olmuştu.

Türk Devletleri Teşkilatı Üye ve Gözlemci Devletlerinin Türkiye’de yaşanan bu felaketin hemen ardından büyük bir dayanışma göstererek Türkiye'ye yardım için seferber olmaları ve gönderdikleri arama kurtarma ekipleri ve insani yardımlarla Türk Devletleri arasındaki kardeşlik bağlarının güçlenmesine bulundukları katkılar takdirle karşılanmıştı.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği, ağır yıkıma yol açan iki deprem nedeniyle Türk halkına başsağlığı dileklerini yineleyen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet ve Hükümet Başkanları, deprem bölgesinde iyileştirme ve yeniden inşa çalışmalarında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini belirtmişti.

Bölgesel ve uluslararası son gelişmelerin de değerlendirildiği Zirve programı sonunda Ankara Bildirisi imzalanmıştı.

Depremlerden ağır şekilde etkilenen bölgelere derhal yardım eli uzatmaları sebebiyle üye ve gözlemci devletlerin halklarına, diğer ülkelere, uluslararası kuruluş ve platformlara şükran sunuldu.

Afetler karşısında arama kurtarma ekiplerinin hızlı konuşlandırılmasının yanı sıra insani yardımın süratle ulaştırılmasının önemine vurgu yapılan bildiride, "Türk Dünyası 2040 Vizyonu" doğrultusunda, Türk Devletleri Teşkilatı bölgesinde ve dünya genelinde doğal afetlerin önlenmesi, bunlara müdahale edilmesi ve üstesinden gelinmesi için ikili ve çok taraflı işbirliği ve koordinasyonun gerekliliğine işaret edilmişti.

Türk Devletlerinin, "Türk Dünyası 2040 Vizyonu"nda belirtilen vizyon ve hedeflerin gerçekleştirilmesinde kaydettikleri üstün siyasi, ekonomik ve sosyokültürel ilerlemenin takdirle karşılandığı aktarılan bildiride, Türk Devletleri Teşkilatının,Türk dünyasının değerlerini ve menfaatlerini teşvik etmeye yönelik faaliyetlerini destekleme taahhütleri teyit edilmişti.

Bazı ülkelerde Müslümanların kutsal değerlerine karşı son zamanlarda işlenen nefret suçlarından endişe duyulduğu aktarılan bildiride, bu bağlamda, farklı inanç ve kültürlere sahip insanlar arasında, barış içinde bir arada yaşama, diyalog ve uyumun sürdürülebilmesi için farklı kültürler arasında karşılıklı saygının hayati önemine vurgu yapılmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, "Türk Dünyası'nın birlik ve beraberliğine, güvenlik ve refahına sağladıkları güçlü ve kalıcı katkılar ile Türk Devletleri Teşkilatının birlik ruhunun pekiştirilmesindeki dirayetli liderliği dolayısıyla şükran sunulan" bildiride UNESCO tarafından bir "Dünya Türk Dili Günü" ilan edilmesine yönelik Liderlerin bildirisinde, Kur'an-ı Kerim'e yönelik son zamanlarda işlenen suçlar ile Müslümanları rencide eden, gelecekte yeni ırkçı, yabancı, İslam düşmanlığı içeren provokasyon ve saldırılara zemin hazırlayabilecek nefret suçlarının en güçlü ifadelerle kınandığı aktarılmıştı.

Türk Hükümeti ve halkının içten misafirperverliğinin takdirle karşılandığı belirtilen bildiride, Türk Devletleri Teşkilatının Genel Sekreterinin, bildiride öngörülen karşılıklı eylem ve ortak çabaların eşgüdümünü sağlamak ile görevlendirildiği kaydedilmişti.

Evet… Türk Devletleri Teşkilatının ışığı altında Türkiye Yüzyılına girmiş bulunuyoruz…

Yükselen Türkiye; Türk dünyası tarafından ve özellikle Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkeler tarafından büyük ilgiyle izleniyor.

Hatırlayınız; 2000’li yıllarda Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de Dede Korkut destanının 1300’üncü yıldönümünde 3 gün süreyle yapılan “Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi”; Dede Korkut'un Türk milletlerine ve Türk topluluklarına verdiği birlik ve beraberlik konusundaki nasihatleri doğrultusunda yapılmıştı.

Türk dünyası her türlü entrikalara rağmen kurultaylarla, zirvelerle bir araya gelmekte ve gelecek için çok olumlu mesajlar verilmektedir.

“Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi” 2000 yılına kadar sırasıyla Ankara, İstanbul, Bişkek, Taşkent ve Astana’da 5 defa yapılmıştı.

Altıncısı Nisan 2000 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de yapılmıştı.

2000 yılında Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesinin 6’ncısında Dede Korkut Destanı’nın 1300’üncü yıldönümü etkinlikleri de yapılmıştı.

Her iki etkinliğin bir arada düzenlenmesi çok anlamlı olmuş, Dede Korkut'u anma törenleri zirveye ayrı bir anlam kazandırmıştı.

Zirve;2001 yılında ikinci defa İstanbul’da yapılmıştı.

“Türkçe Konuşan Devlet Başkanları Zirvesi” , Türk dili konuşulan altı Türk ülkesi devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir.

1992 yılından bu yana belli aralıklarla yapılmaktadır.

Türkiye bu zirvelerden 4’üne katılmıştır.

1995 yılında Kırgızistan zirveye ev sahipliği yapmıştır.

1996 yılında zirve Özbekistan’da yapılmıştır.

Kazakistan 1998 yılında zirve’nin ev sahibi olmuştur.

Azerbaycan Ekim 2009’da yapılan 9’uncu zirve’nin ev sahipliğini yapmıştır.

3 Ekim 2009 Nahçıvan anlaşmasıyla daimi sekretaryası kurulmuş ve adı “TÜRK KONSEYİ” olmuştur.

“Türk Konseyi”nin kurumsal merkezi İstanbul, akademik merkezi Kazakistan, Parlamenterler asamblesi “TÜRKPA” merkezi Bakü olmuştur.

Geçen yıl Türk Devletleri Teşkilatı’nın Semerkant zirvesi 11 Kasım 2022 tarihinde, üye ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye'nin devlet başkanları ile gözlemci statüsündeki Macaristan'ın Başbakanı, Türkmenistan'ın Ulusal Konsey Halk Maslahatı Başkanı ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri’nin katılımı ile gerçekleşti.

Zirve: “Türk Medeniyeti İçin Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru” temasıyla düzenlenmişti.

Zirvede siyaset, dış politika, güvenlik, ekonomik ve sektörel, insandan insana, kurumsal ve üçüncü taraflarla işbirliği konularında yıl içerisinde yapılan çalışmalar ele alınmış ve İstanbul Zirvesi’nde kabul edilen Vizyon Belgesi’nin ilk 5 yıllık uygulama kılavuzunu teşkil edilen Strateji Belgesi oluşturulmuştu.

Kasım 2021’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin adı “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirilmişti.

Ad değişikliği ile yeniden yapılanmasının ardından, örgütün bölgesel siyasette, ekonomi ve güvenlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda daha büyük bir rol oynamasına hedefine yönelik çabaların arttığı görülmektedir.

Bu doğrultuda zirvede devlet başkanları Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde düzenli olarak güvenlik istişarelerinin sürdürülmesi talimatını verdiklerini; savunma sanayii ve askeri alanda daha yakın işbirliği çağrısında bulunduklarını bildirmişlerdir.

Türk Devletleri Teşkilatı Semerkant Zirvesinin en önemli hususlarından biri de zirve bildirgesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edilmesine ilişkin bir karar alındığının yer almasıdır.

KKTC’nin resmi olarak Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üyesi olarak kabul edilmesi ilk kez uluslararası bir kuruluşta temsil edilmesi anlamına gelmektedir.

Bu, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri tarafından da tanınmasını teşvik edecek bir adım olabilecektir.

Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri Türkiye Yüzyılda Türkiye'yi ve Türk Dünyasını layık olduğu yere getirecektir.

Hoşça kalınız.