Son zamanlar da herkes tarafından merak edilen peşinatsız ev sahibi olma fikri, çok fazla tercih edilen bir yöntemdir. Emlak değerlerinin yükselmesi, kredi maliyetleri derken ev alma fikri de her geçen gün zorlaşıyor. Özellikle büyük şehirler de yaşayanlar için bu durum neredeyse iki katı kadar artıyor. Durum böyle olunca insanlar bankalara başvuru da bulunuyor. Genelde bankacılık sektöründe konut kredisi kullanmak için belli başlı yasal sınırlandırmalar bulunuyor. Evin değerinin %75’i kadar kredi kullanma hakkınız var. Kalan kısım için de ne yazık ki banka peşinat istiyor. Gelir beyanınızın da yüksek olması gerekiyor tabi bu durumda. Çünkü geliriniz ne kadar yüksek olursa bankadan kredi çıkma olasılığı da o kadar artıyor. Geçmiş zamanda çektiğiniz krediler ve ödemeleriniz de bu durumu biraz etkileyebilir. Düzenli ödeme yapmak hatta gününden önce ödemek sizin yararınıza olacaktır.

Peşinatsız ev almak için, konut kredisi kullanmak zorundasınız. Bunun dışında ne yazık ki ev sahibi olmanız mümkün olmayacaktır. Banka prosedürlerine uyarak kalan %25’lik kısmı da genellikle ihtiyaç kredisi çekerek peşinat gibi gösteren vatandaş ödeme konusunda oldukça fazla sıkıntı yaşayabiliyor. Bu durumda hem konut kredisini ödemiş oluyor hem de ihtiyaç kredisini ödemiş oluyorsunuz. Kredi çekerek peşinatsız ev sahibi olmak dışında uygulanan diğer bir yöntem ise ipotek yöntemidir. Bu yöntemle banka eve ipotek koyarak tamamına kredi vermiş oluyor. Ödemeler bittikten sonra ise evin üzerinde bulunan ipotek de kaldırılmış oluyor.

Peşinat ödemesi yapmadan kredi ile ev sahibi olmanın diğer yollarından bir tanesi de büyük konut firmalarının bankalarla yaptığı özel anlaşmalardır. Özel sözleşmeler uygulayarak o projeden ev almak isteyenler için özel faiz oranları ve peşinatsız taksitli ev alma fikrini de cazip hale getirmiş oluyor. Bankalara göre biraz daha düşük faizle size yüksek miktarda kredi verebiliyorlar. Ancak bu durumda taksit sayısı azalmış oluyor. Yani aylık ödemelerini de artmış olacak. Aylık gelirinize göre taksit sayısını belirlemek ilerleyen zamanlar da sıkışmamak adına daha iyi olacaktır.