İşitme cihazı medikal bir üründür. İlaçların bile reçetesiz alınamadığı günümüzde, işitme cihazı seçimi ve kullanımı için belli prosedürler gereklidir. Yanlış seçilen cihaz fayda yerine zarar getirir. İşitme cihazı yalnızca Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı olan işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinden alınmalıdır. Bu merkezlerde çalışan odyometrist ya da odyologlar tarafından cihazın uygulaması yapılır. İşitme cihazı seçiminde en önemli faktör, kişinin kulağını tanıyıp ihtiyacına cevap vermeye çalışmasıdır. Uzmanlara göre; her insanın sesi algılaması ve öğrendiğini anlama becerisi farklıdır, bu yüzden ne odyolog ne de kullanıcı cihaz seçiminde sınırsız özgürlüğe sahip olabilir. İşitme kaybının seviyesinin ve çeşidinin tespit edilmesinin ardından işitme kaybının düzeltilmesine yönelik kullanılan cihazın özelliklerine, güçlü ve ergonomik olmasına dikkat edilir. Doğru işitme cihazının seçimi için, kulağınızın ne seviyede bir işitme kaybına sahip olduğunu tespit etmeniz önemlidir. Genel olarak üç çeşit şikayet vardır.

1. Grup: Az duyuyorum

Bu gruptaki kişiler sesin az ve zayıf gelişinden şikayet eder. Kişinin cümleleri anlaması yüksek sese bağlıdır. Bu tip hastaların iç kulağındaki sinir hücrelerinde problem bulunmakla birlikte, sorun dış ve orta kulak kaynaklıdır. Örnek verecek olursak kulak zarında bulunan bir problemden dolayı işitme sorunu olabilir ve bu ameliyat ile düzelme şansına sahiptir. Eğer ameliyat ile düzelme ihtimali yoksa işitme cihazı kullanımı mecburidir. Bu hastalar için üstün donanımlı bir cihaza ihtiyaç olmayabilir, kulak arkası cihaz kullanımı yeterlidir. Kulak akıntısı varsa kanal içi cihaz kullanımı sakıncalıdır.

2. Grup: Duyuyorum fakat anlamıyorum

Bu gruptaki kişiler işitip algılayamadığından şikayet eder. Ses yüksekliği sağlansa da kişi sesleri ayırt edemez. Bu hastaların problemi iç kulakta bulunan sinir saç hücreleri ile alakalıdır ve ne yazık ki ameliyat şansları yoktur. Sesi üretmek için yeterli enerji sağlanamadığından ses beyine gürültü olarak gider. İç kulak sinir hücrelerini kısmi olarak kaybedenlerin ileri özelliklere sahip cihaz kullanması gereklidir. Kulak arkası ve kanal içi cihaz kullanılabilir.

3. Grup: Bazı kelimeleri anlıyorum bazılarını anlamıyorum

Kişi bazı kelimeleri duyup, bazılarını anlayamadığından şikayet eder. Bu grup hastaların sıkıntısı orta ve iç kulaktaki hasara göre değişir. Tedavi imkanları sıkıntılıdır, donanımlı bir cihaza ihtiyaç duyarlar.

İşitme cihazı alırken nelere dikkat etmeli?

  • Satın alacağınız işitme cihazının ISO, CE | FDA kalite belgesine sahip olmalıdır.
  • İşitme cihazını satın alacağınız firma T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın GARANTİ KARTI'nı size verebilmelidir.
  • Bu firma T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın SATIŞ SONRASI SERVİS HİZMET YETERLİLİK Belgesi’ne sahip olmalıdır.
  • Bu firma TSE tarafından verilen HİZMET YETERLİLİK BELGESİ ’ne sahip olmalıdır.
  • Bu firma size deneme süresi vererek doğru cihazı seçmenize yardımcı olmalıdır.
  • Bu firma cihazınızın bakımlarını ve ayarlarını ücretsiz olarak yapabilmelidir.
  • Satın alacağınız cihazın uluslararası piyasada tanınan bir marka, deneyimli bir firma olması fayda sağlar.