16-Bandajlamanın önemi nedir?

Yaralanmış bölgede akut dönemde dolaşımın dolayısı ile kanamanın/hasarın az olmasına katkı sağlar. Yaralanmanın geç döneminde ise bandaj; yaralanmış doku/eklemi sporcuya bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde hatırlatarak kişinin dokuyu korumasına katkı sağlar. Bandaj tek başına bir doku veya eklemi olası bir travmadan korumaz.

17-Kontüzyon (ezilme) nedir?
Direkt bir travma karşısında yumuşak dokuların darbe/zemin ile kemik arasında sıkışıp ezilmesidir. Damar hasarı ve sıvı çıkışı sonucunda morarma (kanın birikmesi), şiş ve ağrı ile karakterizedir.

18—Hematom nedir?
Herhangi bir travma (darbe) vb. ile oluşan damar hasarının bir sonucu olarak damar dışına çıkan kanın belli bir bölgede birikmesi (toplanmasıdır).

19-Myositis ossificans (Kas kemikleşmesi) nedir?
Kas yırtılması ve kanamayı takiben tedavinin zamanında ve gerektiği şekilde yapılmaması sonucunda kan pıhtısı üzerinde kalsiyum birikmesi ile (kemiğe benzer bir yapı) ortaya çıkan kas yaralanmalarının istenmeyen sonuçlarından biridir. Kısaca iyi tedavi edilmemiş kas zorlanmalarının (kontüzyon ve/veya yırtık) sık rastlanan bir komplikasyonudur. Bu durum kasta ağrı, kuvvet ve esneklik kaybına dolayısı ile fonksiyonel bozukluğa yol açar. İlgili kasta kopma riski yüksektir.

20-Masajın spor yaralanmalarındaki rolü nedir?
Masaj, kasları maksimum çalışmaya hazırlamakta ve kası yaralanmalarından korumaktadır. Ayrıca, antrenman veya yarışma sonrası oluşan yorgunluk verici maddelerin kas bölgesinden daha süratli uzaklaşmasına yardım eder. Tedavi amaçlı da kullanılır.
Masajın fizyolojik etkileri şunlardır:
a. Kan ve lenf dolaşımını düzenler.
b. Uyarma ve sakinleştirme yoluyla sporcunun kendini subjektif olarak daha iyi hissetmesini sağlar.

21-Eklem faresi nedir?
Eklem faresi, herhangi bir nedenle bir kıkırdak parçasının kopup, eklem içinde hareket etmesidir. Eklem içinde ağrıya ve fonksiyon kaybına neden olur.

22-Fraktür (Kırık) nedir?

Travma (darbe) ve diğer nedenlerle kemiğin anatomik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kemiğin devamlılığının bozulması; basit bir çatlak, geniş bir ayrılma veya çok parçalı olabilir.

23-Kırık neden oluşur?

Kırığın oluşmasına neden olan kuvvetler itici, çekici, sıkıştırıcı veya makaslayıcı kuvvetler olabilir. Ayrıca hastalık, yorgunluk veya yaşlılık nedeniyle doku direncinin bozulması, kemiklerde kırık oluşmasına neden olur.

24-Fissür (çatlak) nedir?

Çatlak özünde bir kırık çeşididir. Burada yani çatlakta kemiğin devamlılığı sadece ince bir hat şeklindedir. 

25-Distorsiyon (Burkulma) nedir?

Burkulma bir eklem zorlanmasıdır. Üç çeşit burkulma vardır. Birinci derece burkulmada eklem hafif zorlanmıştır. Bölgesel hassasiyet vardır. Eklem hareketi normaldir. İkinci derece burkulmada eklem bağlarında bazı kopmalar oluşmuştur. Az miktarda anormal eklem hareketi, kanama ve şiş vardır. Üçüncü derecede burkulmada ise bağlar tamamen kopmuştur. Büyük anormal eklem hareketi vardır. Ani ciddi şiş, kanama ve ağrı vardır.

KAYNAKLAR:
1-Ağaoğlu, S: Halter Sakatlıkları. Spor Hekimliği Dergisi. C:14 1979. s. 4
2-Aykurt, M: Boks yaralanmaları. Spor Hekimliği dergisi. C:14. 1979. s. 4
3-Barın, E;Ergen, E;Akgün, N: Koşucularda görülen sakatlıklar. Spor Hekimliği Dergisi. C:16, 1981. S. 1
4-Dagarov, N;Slanchev, P: Futbolcularda spor sakatlanmalarının karakteristliği. Spor Hekimliği Dergisi. C:16, 1981. S. 4
5-De Palma, A: Kırık ve çıkıkların Tedavisi. Tercüme: Rıdvan Ege. Cilt:I –I. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları. Sayı 306 1974
6-Esenkaya, i: Judo müsabakalarında karşılaşılan sakatlıklar. Spor Hekimliği Dergisi. C:21. 1986. s. 47-55
7-Fredidie, H. F;Stone, D. A: Sport Injuries Mechanisms. Prevented? Spor Sakatlıkları Nasıl engellenebilir? çev:Doç. Dr. Zafer Hasçelik. BGSGM. EDB. yayını. 1990.
8-Girgin, O: Basketbol Yaralanmaları. Spor Hekimliği Dergisi. C:14. 1979. S. 4
9-Girgin, O: Futbol maçında görülen sakatlıklar. Spor Hekimliği Dergisi. V:9, N:3 1974
10-Gür, A: Spor Arızaları. Semih Ofset. 1979.
11-Krejci, V, Koch, P: Sporcularda Kas Yaralanmaları ve Tendon Hastalıkları. çev: Doç. Dr. Kut Sarpyener. Arkadaş Tıp Kitapları. 1984
12-Önçağ, H;Kızılay, C;Taşkıran, E: Spor Yaralanmaları ve istatistiki değerlendirmesi. Spor Hekimliği Dergisi. C:3, 1988 s. 4
13-Prokop, L: Spor Hekimliğine Giriş. 3. Baskı Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd. Şti. İstanbul. 1983
14-Sarpyener, Kut: İlkyardım Ders Notları. Türkiye Futbol Federasyonu C Futbol Monitor Kursu. Ankara. 1979.
15-Sönmezler, A;Kurap, G: Kayak yaralanma etkenleri ve çeşitleri. Spor Hekimliği dergisi. C:14. 1979. s. 4
16-Ünsaldı, T: Ortopedi ve Travmatoloji Ders Kitabı. Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları. Ankara. 1987.
17-Vulpen, V: Sports Injuries and their preventation, Scientific Report, NIGZ. Oosterbeek, 1989