1- Ergojenik yardım nedir?
Performans artırmak amacıyla  yardımına başvurulan bazı besin maddeleri ve yöntemleridir. Gerçek ergojenik yardımcılar kuvveti, dayanıklılığı, hızı ve beceriyi sürekli olarak artıran yöntemlerdir.
Bunlar sentetik madde olmadıkları için doping sayılmazlar, Spor dünyasında sporcular bazı alışkanlıklara, bazı maddelere kullanılır.  Bu maddelere bira mayası, polen protein tozları v. b maddelerdir. Bu maddelerin gerçek etkileri şunlardır: Bira mayası orta düzeyde b vitamini içerir.  Araştırmalarda hiçbir ergojenik etkisine rastlanmamıştır.  Bira mayası içinde yaşayabilen küçük canlılar çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Polen yapısında % 50 oranında karbonhidrat bulunur. Sporcular enerji verici madde olarak kullanılır.  Araştırmalarda olumlu bir etkisine rastlanmamıştır.  Bazı kişilerde tehlikeli boyutlarda alerji yapar. B15  vitamini (pangamik asit) için bazı spor dergilerinde doku ve hücrelere oksijen taşınmasını artırdığı iddia edilmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarda vitamin etkinliği göstermediği tespit edilmiş olup, bazı firmaların ürünlerinde sadece laktoza (süt şeker) rastlanmıştır. B15 sentetik bir madde olduğunda sağlığa zararlıdır.  Aslında Besin ve  İlaç Konseyi B15 in bir diyet destekleyici  veya ilaç olarak satılmasını illegal kabul etmektedir.
Karnitin, vitamine benzer bir moleküldür. Vücutta bazı amino asitlerden sentezlenebilmektedir.  Karnitin, özellikle ette bulunur. Uzun zincirli yağ asitlerinin sitoplazmada mitokondriye geçişini kolaylaştırdığı için ergojenik yardımcı olarak kabul edilir. Yine de sporculara ilave karnitin almalarını önerecek çok az bilimsel kaynak vardır.
Kreatin son zamanlarda oral kreatin suplementasyonunun kas fosfokreatini ve kreatin verimini artırabileceğini ileri süren çalışmalar vardır. Buna bağlı olarak kreatin, maksimal egzersizlerde yorgunluk gelişimini geciktirmektedir.
Ergojenik yardım konusundaki önerimiz, mutlaka spor alanında uzmanlaşmış bir beslenme uzmanından yardım alınmadan kullanılmamalıdır. Ortak görüş iyi bir beslenme programı ile sporcunun gerekli tüm gereksinimlerini alabildiğidir.
2-  Alkolün sporcular üzerinde etkisi nedir?
Alkol belirli dozda alındığında uyarıcı, belirli dozda alındığında  da uyuşturucu etkisi yapar.  Ayrıca alkol karaciğerde çözülüp yağa dönüşür.  Enerji oluşumunda etkin değildir.
Alınma dozuna göre merkezi sinir sistemi üzerinde uyuşturucu etkisi vardır.  Sporcunun konsantrasyonunu bozar. 1982 yılında Amerika Spor Hekimliği koleji alkol üzerine şunları söylemekteydi:
a-Alkolün kısa süreli etkisi reaksiyon zamanı, el göz koordinasyonu, denge ve kompleks koordinasyonu gibi özellikleri geciktirici ve bozucudur.
b-Enerji metabolizması, maksimal oksijen kullanımı, kalp atım hızı, kalp atım hacmi, kas kan akımı solunumsal dinamikleri etkiler
c-Kuvvet, güç, dayanıklılık, sürati azaltabilir.
d-Uzun süreli kullanımda karaciğer, kalp, beyin, kas hastalıkları ve ölüme yol açabilir.
KAYNAKLAR:
1-Açıkada,  C ;Ergen,  E: Bilim ve Spor.  Bürotek Maatbası . Ankara.  1990
2-Akgün Necati: Egzersiz Fizyolojisis.  Ege Üniversitesi Maatbası. II. Baskı.  s.  326-330 1991
3-Astrand, P. O; Rodahl, K: Textbook of  work physiology. Mc Graw Hill Book Comp. 3. Edition.
4-Baysal, A: Beslenme.  Hacettepe Üniversitesi Yayınları.  Ankara.  1984
5-Ekin, i: Adan, Zye Dengeli Beslenme.  Dengeli Beslenme Derneği Yayınları sayı:1. Ankara.  1984
6-Ersoy,  G. K: Spor ve Beslenme.  MEGSB.  BETSGM.  Yayın no:28.  Ankara.  1986
7-Ersoy.  G. K: Sağlıklı Yaşam,  Spor ve Beslenme.  Ankara.  1995
8-Greenhaff.  P. L;Bodin,  K;Harris,  R. C et al: The Influence of Oral Creatine Supplementation on Muscle Phosphocreatine Resynthesis Following insense Contraction in Man.  Journal of Physiology.  467.  Pp.  75.  1993
9-Koçtürk,  O. N: Sporcular için Besin ve Beslenme El Kitabı.  Futbol,  Antrenörleri,  Menejerleri ve Monitörleri Cemiyeti Yayınları No:9 İstanbul.  1969
10-Konopka,  P: Spor,  Beslenme,  Randıman.  Sandoz Kültür yayınları.  No:8.  İstanbul.  1985
11-Mc Ardle,  W. D;Katch, V. L: Exercise Physiology.  Energy,  Nutrition and Human Performance.  Second Edition.  Lea and Febiger.  Philadelphia.  1986.
12-Paker,  S: Sporda Beslenme,  Ertem Basım Yay.  1. baskı.  Ankara.  1989.
13-Paker,  S: Sporda beslenme.  Gen Matbaacılık ve reklamcılık.  2. baskı.  Ankara.  1991.
14-Prokop,  L: Spor Hekimliğine Giriş.  3. Baskı.  Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd. Şti. İstanbul 1983.
15-Smith,  N. J;Worthington, R. B: Food and Sport.  Bull Publishing Company.  California.  1989.  Sağlıklı Yaşam,  Spor ve Beslenme.  Ankara.  1995