Merhaba sevgili önce vatan okuyucularımız, öncelikle haftalık yazı dizimizde sizinle birlikte olmanın onuru ve mutluluğunu yaşamaktayız. Siz değerli okuyucularımıza ülkemizin çeşitli güzelliklerini birlikte yaşamanın ve güzel insanlarımız ile birlikte olmanın değerini her an Önce Vatan gazetesi ile sizlere sunmaktayız. Daima kalite ve insana saygı ilkemizi korumaktayız.

Bu hafta sizleri farklı bir konuya çekmek istiyorum, salon sporları (fitness, vücut geliştirme, sağlıklı besin yöntemleri vb..) tabii ki ülkemizde, büyük şehirler de başlayan bu furya, tv’lerde, sosyal medyada ve örnek alınan sporcuların yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Bu da tabi ki bizleri mutlu ediyor. Son yılların hastalığı hale gelen obezitenin en büyük düşmanı olarak da görebiliyoruz. Sporun iyisi kötüsü olmaz diyebilirim  biraz sonra Yaşar hocamızın da bize aktarcağı bilgilere baz alarak sizlere sunmak istedim. Gençlerimizin de bu bilgisi fit yaşam ve sağlıklı besin listelerini kullandıkları çeşitli hareketler ve çalışma programları ile zayıflama, kilo alma, sıkılaşma ve gelişim sürecini aktaracağız. Değerli öğretmenlerimizin bu konu üzerinde eğitimleri ile artık yaygın olan bir spor!
Biz de bu hafta sizler ile İzmir’e gidiyoruz. Buca ilçesinde Hukuk Fakültesi mevkisine götürmek istiyorum. Güzel, Temiz ve titiz bir spor salonuna ‘CENTRAL GYM’ye. Değerli eğitmenimiz Yaşar Eker ile birlikte oluyoruz bizleri solonun da ağırladığı için başta teşekkür ederiz. Bizler de vakit kaybetmeden bu spor ile uğraşan arkadaşlarımızın ve aynı zamanda bizlerin de merak uyandıran sorularımıza cevap bulmak ve öğrenmek için Yaşar EKER eğitmenimiz ile  samimi bir röportajımızı gerçekleştiriyoruz.  

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

İsmim Yaşar Eker , 7 Ocak 1984 Eskişehir doğumluyum ve Ege Üniversitesi mezuniyetimin ardından gerekli antrenörlük belgelerini tamamlayarak meslek hayatıma başladım.

Bu Spora olan ilginizi öğrenmek istiyoruz?

İlk okula başlamamla birlikte spor hayatımda şekillenmeye başladı aslında.
Lisanslı olarak Kickbox, Taekwondo gibi dövüş sporları ile ilgilendim. Ardından Tabi her Türk genci gibi yine lisanslı olarak futbol oynadım. Beden eğitimi için hazırlanırken atletizm ile ilgilendim. Üniversiteye başlayınca zayıf yapılı oluşumun da etkisiyle fitness â ilgi duymaya başladım. Yaklaşık 12 yıldır da ilgim devam etmekte.

Sizin Eğitimciliğiniz den ziyade bu fitness ve ağırlı çalışmaları vb.. olan bu spor da yeni gençlerimiz de bu ilgiyi görebiliyor musunuz?

Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaştığını görüyorum. Halkın, ailelerin bilinçlenmesinin büyük etkisi var bu konuda. Ama globalleşen dünya İnternet kullanımı gibi durumlarla popüler sporcuların örnek almak da spor salonlarına rağbet arttırıyor kuşkusuz.

Peki kafalardaki soru işaretini almak için bu sporun yaşı var mı?

Sporun yaşı kesinlikle yoktur. Dikkat etmeniz gereken yaşınıza ve fiziksel kapasitenize uygun bir branşta devam etmektedir. Bugün baktığımızda 70 yaşından sonra maratoncu olan insanları görebiliyoruz. Dediğim gibi yaşına ve fiziksel durumuna göre uygun bir spor yapabilir her insan.

Bir Eğitmen olarak yeni başlayan arkadaşlara nasıl bir eğitim programı ile başlıyorsunuz tabi herkesin fiziki problemleri var öyle değil mi?

Öncelikle kişinin fiziksel durumu, sağlık problemleri, sosyal hayatı gibi değişkenleri göz önünde bulundurarak program yapmaktayım. Yeni başlayan bireyler için temel adaptasyon süreci çok önemlidir. İyi bir uyum sürecinden sonra daha ağır antrenmanlara geçmek çok daha sağlıklı ve etkili sonuçlar doğurmak tadir.
Bununla birlikte sağlık problemleri olan kişilerde mümkün olduğunca rahatsızlığa yönelik yapılan egzersizler kişinin daha konforlu bi hayata karışmasına ağrıların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.

Central Gym salonun da ileriye dönük bir çalışması olabilir mi? Medyada böyle salonlarda turnuvaya katılan arkadaşlar görüyoruz yarışma tarzında, bu etkinlikleri destekliyor musunuz?

Adil ve temiz yapılan müsabakaları tabiki destekliyoruz. Fakat günümüzde genel olarak yarışmacı arkadaşlar arasında anabolik steroid kullanımı çok yaygın. Bu yüzden iyi deneyimlerini olması taraftarıyım. Bu koşullar altında yapılan yarışmaları ne yazık ki doğru bulmuyorum. Çünkü yapılan reklamlarla yasaklı ürün kullanımı yayginlaşiyor ve sağlık problemleri fazlalaşıyor

Sohbetimizi bitirmeden önce buradan bu salon sporu ile uğraşan arkadaşlara söylemek istedikleriniz nelerdir? 

Her şeyden önce sporun sağlık için gerekli olduğunu hatırlatmak isterim.
Sadece kilo almak ya da kilo vermek için yapılması yanlış bir algı. Bunun yanında spor ve beslenme paralel giden bir durumdur. Biri birini desteklemelidir. Özellikle sosyal medyada reklam amaçlı verilen bilgilerden uzak durmalıdır.
Bireysel farklılık diye bir durum söz konusu. Sizin için etkili olan beslenme ya da antrenman programı bana çok kötü etki yapabilir. Bu yüzden herkesin bilgi alması ve takip etmesi gereken kişiler kendi hocaları olmalıdır. Hocaları ile iletişim içerisinde olan onların verdiği bilgiler doğrultusunda hareket eden sporcular her zaman daha iyi sonuç almaktadır.