ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen, "Futbol Hakemliği Sertifika Programı"na, 3 bin 728 hakem ve hakem adayı katıldı.

Geçen yıl eylül ayında başlayan "futbol oyun kuralları", "hakemlikte psikososyal yaklaşımlar", "hakemlikte performans ve işbirliği" konularında eğitimler verilen program, bahar, yaz ve güz dönemi olmak üzere yılda 3 kez gerçekleştiriliyor.

İlk defa 2013 yılı güz döneminde açılan programda, 4 dönemde toplam 3 bin 728 katılımcıya kurs verildi. Program kapsamında şimdiye kadar toplam bin 237 kişi sertifikasını aldı.

AÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki futbol hakemlerini eğitimine katkı sağlamak için e-sertifika programı düzenlediklerini belirterek, program için de "futbol oyun kuralları", "hakemlikte psikososyal yaklaşımlar", "hakemlikte performans ve işbirliği" adında 3 kitap hazırladıklarını kaydetti.

Kitapların hakemlerin, hakemlik becerileriyle birlikte oyun kurallarını öğrenmeleri, maç sırasında uygun psikososyal yaklaşımları yapabilmesi ve sağlık konusundaki yaklaşımları yapabilmeleri için hazırlandığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kitapları hazırlarken kendi hocalarımız dışında farklı üniversitelerden tecrübeli eğitimciler ve hakemlerle konuştuk. Futbolla, spor bilimleriyle ilgili çalışan hocalarla birlikte bu kitapları hazırladık. Kitaplarımız için saygın ve uluslararası tecrübeye sahip hakemlerden de destek aldık. Eğitim programımız 12 hafta sürüyor. Eğitim sonunda öğrenciler, kayıt sırasında belirlenen sınav merkezlerinden hakem eğitim sınavlarını katılıyorlar. Lise ve dengi okullardan mezun olan herkes, başvuru yapabiliyor."

- "Türkiye'de hakemlerimize güvenmeliyiz"

Yılmaz, programa olan yoğun ilgiden memnun olduklarını vurguladı.

Programa katılanlardan olumlu dönüşler aldıklarını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Memnun oldukları ve kitapların hakemliğe uygun olduğu yönünde olumlu görüşler alıyoruz. Faal futbol hakemlerimizin de katıldığı programımızdan sonra eğitime katılanların hepsi hakemlik görevini sürdürmüyor. Hakemlik için gerekli temel eğitimlerin bir kısmını almış oluyorlar. Daha sonra bu sertifikayla birlikte hakem olmak üzere TFF'ye başvuruyorlar. Sertifika programımızın özellikle hakem adaylarına faydalı olacağını düşünüyorum. Türkiye'de hakemlerimize güvenmeliyiz. Hakem kararları tartışıldıkça hakemlik müessesi adeta yara alıyor."