Maddeler:

Madde 45: “(Tahkim Kurulu, çalışmaları, Kararları) Tahkim Kurulu, Genel Kurulca dört yıl süre ile seçilen hukukçu 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Üyeler kendi aralarından bir Başkan, bir Başkanvekili, bir Raportör seçerler. Kurul beş üye ile toplanır ve karar verir. Toplantıya üyelerden mazeretli olanların yerine sıradaki yedek üye alınır. Tahkim Kurulu, kendisine intikal eden konular hakkında ilgililerden görüş, bilgi ve belge ister, gerekli delilleri toplar. Lüzum gördüğü takdirde, ilgilileri davet ederek dinleyebilir. Tahkim Kurulu çalışmalarını, 3813 sayılı Kanun, bu Ana Statü hükümleri ile FIFA ve UEFA kurallarına ve yargılamaya ilişkin Kanunların ilgili hükümlerine göre yapar ve inceleme sonunda başvuru konusu talebin kısmen veya tamamen kabulü veya reddi ya da değiştirilerek karara bağlanmasına karar verir. Tahkim Kurulu kararları kesindir. İdari veya yargısal mercilerin onayına tabi olmadığı gibi, bu kararlara karşı idari ve yargısal mercilere başvurulamaz. Kararlar Federasyon Başkanı ve Genel Sekreteri tarafından uygulanır. Tahkim Kurulunun çalışma esas ve usulleri Yönetim Kurulu tarafından çıkarılacak bir talimatla belirlenir.”

Madde 46: “(Tahkim Kurulunun Görevleri)

Tahkim Kurulu; Federasyon ile Kulüpler, Federasyon ile Hakemler, Federasyon ile Teknik Direktörler ve Antrenörler, Kulüpler ile Teknik Direktörler ve Antrenörler, Kulüpler ile Futbolcular, Kulüpler ile Kulüpler arasında çıkacak ihtilaflar hakkında Yönetim Kurulunca verilecek kararlar ile Disiplin Kurullarının kararlarını ilgililerin veya Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun itirazı üzerine inceleyip karara bağlar.”

Madde 59: (Cezalar ve Disiplin Kurulları)

Futbol müsabaka ve çalışmalarında kulüpler ve kişilerce disiplin ve sportmenliğe aykırı fiiller ve bunlara uygulanacak müeyyideler, milli ve milletlerarası teamüllere uygun olarak Federasyon Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak esaslarla tespit edilir. Belirlenecek fiillere uygulanacak cezalar, ihtar, yarışmadan men, hak mahrumiyeti, yarışmayı seyircisiz oynatma, saha kapatma, para cezası, tescil iptali, puan indirme ve küme düşürmedir. Uygulanacak para cezası beşyüzmilyon lirayı geçemez. Bu miktarı beş katına kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Disiplin cezaları, belirlenecek esaslara göre amatör ve profesyonel futbol dalları için ayrı ayrı oluşturulan Disiplin Kurullarınca verilir.”

Bakınız: TFF Futbol Müsabaka Talimatı, 25. madde, II fıkra (e) bendi: “Ayrıca, 16. maddenin (b) fıkrasında belirtildiği şekilde kendi seyircileri tarafından herhangi bir bölgenin emniyet ve inzibatını hakemlerin, oyuncuların, idareci ve görevlilerin veya müsabakayı seyreden diğer şahısların can emniyetini zedeleyecek derecede, sahaların içinde veya dışında, ciddi olaylar çıkarıldığında ve futbol Federasyonunca kanaat getirilen takımların bu talimatın 25. maddesinin (II-b) fıkrasının uygulanması bahis konusu olan veya olmayan ahvalde dahi, mevsim sonuna kadar yapacakları müsabakaları iptal etmeye ve müteakip mevsimde de alt lige indirilmelerine veya en alt ligdekilerden lig dışı bırakılmalarına Futbol Federasyonunca karar verilebilir.

27. madde (b) ve (c) bendleri:

b) Seyircilerin taşkın ve edebe aykırı hareketleri ile birlikte müsabakaya fiili müdahaleleri sonucu, müsabakanın devam ettirilmesine imkân kalmaması halinde, hakem müsabakayı tatil eder.

c) Seyircilerin oyuna fiili müdahalesi olmaksızın devamlılık arz eden çirkin veya edebe aykırı tezahüratları halinde aşağıdaki tedbirler sırasıyla uygulanır:

1. Hakem oyunu geçici olarak durdurur, Merkez Hakem Kurulu tarafından hazırlanarak kendilerine verilen birinci anonsu yaptırır ve oyunu başlatır.

2. Yukarıda belirtilen hareketlerin devamı halinde hakem oyunu tekrar durdurur; her iki takımın kaptanın yanına çağırır, kendilerinden hareketlerin sona ermesi konusunda yardım ister ve olayın sona ermesi için makul bir süre sahada bekler.

3. Bu tedbirler başarılı olmadığı takdirde, hakem oyunu tekrar durdurur, soyunma odasına gider, kulüp/kulüplerin başkan/başkanlarını veya yönetici/yöneticilerini çağırır ve kendilerinden ikinci anonsu seyircilere okumalarını ister, on dakika bekledikten sonra oyunu yeniden başlatır ve oyunu tamamlatır. ............. Maddede öngörülen olay ve fiillerden birine sebebiyet veren kişiler Disiplin Kuruluna sevk edilir.

(*)Avukat Kısmet Erkiner kimdir?
- Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi C.A.S.- Lozan) Üyesi
- Avrupa Konseyi Dopingle Mücadele Hukuk Komisyonu Üyesi
- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Hukuk Komisyonu Kurucu Başkanı
- İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi
- Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi
- Kadir Has Üniversitesi Spor Hukuku Bölüm Başkanı
(Devam edecek)