c) Futbolun uluslararası disiplin kurallarına göre:
UEFA Disiplin Talimatının “SORUMLULUK” başlıklı 6. maddesi UEFA üyesi ulusal federasyonların ve kulüplerin “oyuncularının, yöneticilerinin, üyelerinin ve TARAFTARLARININ” davranışlarından sorumlu tutmaktadır. 8. maddeye göre bu kişi ve kitlelerin eylemleri UEFA tarafından disiplin cezası ile cezalandırılabilmektedir.
Talimatın 11. maddesinin (c) bendine göre: “seyircilerin sahaya girmesi veya sahayı işgal etmeleri, sahaya yabancı cisimler atmaları, yanıcı bir takım nesneleri tutuşturmaları ve stad içinde ve yakın çevresinde disiplin dışı hareketlerde bulunmaları” durumunda bu disiplin talimatının uygulanacağı belirlenmiştir. Bu maddenin uygulaması ile Galatasaray Spor Kulübüne hangi maçlarında hangi seyirci eylemleri sonucunda ne kadar para cezası uygulandığını bu çalışmamızın önceki bölümlerinde belirtmiştik. Cezaların nitelikleri UEFA Disiplin talimatının 14. maddesinde tanımlanmıştır.
UEFAnın “Stadyumlarda Güvenlik Talimat”ı uyarınca maçların organizatörleri, ulusal federasyonlar ve kulüpler stadyumlarda güvenliği sağlama ve seyirci taşkınlıklarını önlemekle yükümlü tutulmuşlardır. Bunu sağlamak için de, bu Talimata göre birinci kural stadyumdaki bütün yerlerin oturulur olması zorunluluğudur (bunun nedenini daha önce belirtmiştik). Talimatın 1.04 maddesine göre Kulüplerin seyircilerine – taraftarlarına bilet sağlamadaki sorumluluklarını belirlemiştir. Talimatın 1.06 maddesi seyircilerin oturma düzenlerini ve rakip takım taraftarlarının birbirlerinden nasıl tecrit edilmeleri gerektiğini düzenlemektedir. 2.08 maddesi seyircilerin stadyuma girerken “üst aramalarını” düzenlemiştir. Talimatın 2.30 maddesi stad içinde ve yakın çevresinde “siyasi nitelikte faaliyette bulunulamayacağı” hükmünü koymuştur. 2.31 maddesi taraftarların ırkçı ve rakip takım taraftarlarını tahrik edici, provokatif hareketlerde bulunması bu nitelikte bayrak veya pankart açmaları sorumluluklarını düzenlemektedir. (Örnek: son Galatasaray – Panatinaykos maçında iki takım fanatiklerinin karşılıklı açtıkları provokatif pankartlar).
Bütün bu hükümlerin önemini, nasıl uygulandığını ve Türkiye’nin (Galatasaray maçları dolayısı ile) uluslararası temaslarda bazı yaşadıklarına bu çalışmanın “ULUSLARARASI BOYUTTA SORUNLAR” bölümünde değineceğim.
F.I.F.A.nın aynı alandaki talimatlarına gelince, öncelikle belirtelim ki yukarıda belirttiğimiz UEFAnın Stad güvenliği hakkındaki Talimatının son maddesi (5.01) bu talimatın FIFAnın Avrupada oynanan maçlarında da geçerli olduğunu belirtmiştir. Ayrıca FIFAnın Disiplin Talimatı da seyirci davranışları hakkında UEFAnınkilere benzer hükümler içermektedir (FIFA Disiplin Talimatı 3. maddesi). FIFA cezaları Ulusal Futbol Federasyonlarına karşı uygulanmaktadır.

 Kaynaklar:
1-Erkiner, Kısmet:  Spor Hukuku.Bahçeşehir Üniversitesi Ders Notları. 2004.(*)
2-Erkiner, Kısmet: Spor Hukuku.Galatasaray Üniversitesi Ders Notları. 2004.
3-Erkiner, Kısmet:  Spor Hukuku.Güncel Hukuk Dergisi çeşitli sayıları.Doğan Yayıncılık 2004.

Dipnotlar:
1- Bakınız: Loi sur la SecuritÃ?© des Equipements et des Manifestations Sportives, Code du Sport, Paris, Dalloz, 2001 Edition, s.52-54
2- Bakınız: Sporting Events (Control of Alcohol etc.) Act 1985, Halsburys Statutes, Butterworths, London, 4. ed. 1989, vol. 12; Football Spectators Act 1989, Halsburys Statutes, 4. ed. vol. 45; Football (Offences) Act 1991, Halsburys, 4. ed. vol. 45
3- Bakınız: Decreto 10 settembre 1986, Nuove Norme di Securezza per la Costrizione e lEsercizio di İmpianti Sportivi, Gazetta Ufficiale della Repubblica İtaliana. Serie generale, no. 215, 16 settembre. 1986, s.5.
4- Bakınız: Türk Ceza Kanunu, Üçüncü Kitap: Kabahatlar. Birinci Bab: Ammenin Nizamına Müteallik Kabahatlar. Birinci Fasıl: Selahiyattar Mercilerin Emirlerine İtaatsizlik. Madde 526: “(Buyruğu Dinlememe): Yetkili makamlar tarafından adli işlemler dolayısıyla, ya da kamu güvenliği ve kamu düzeni veya genel sağlığın korunması düşüncesiyle kanun ve nizamlara aykırı olmayarak verilen bir buyruğu dinlemeyen veya bu yolda alınmış bir önleme uymayan kimse eylem ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan altı aya kadar hafif hapis ve altı bin liradan onsekizbin liraya kadar hafif para cezasıyla cezalandırılır.”
5- Bakınız: Türk Ceza Kanunu, İkinci Fasıl: Cürmü Haber Vermekte Zühul, Madde 530: “Hekim, cerrah, ebe yahut sair sıhhiye memurları eşhas aleyhinde işlenmiş bir cürüm asarını gösteren ahvalde sanatlarının icab ettiği yardımı ifa ettikten sonra keyfiyeti adliye veya zabıtaya bildirmezler yahut ihbar hususunda teahhür gösterirlerse – bu ihbar kendisine yardım ettikleri kimseyi takibata maruz kılacak ahval müstesna olmak üzere- beşbindörtyüz liraya kadar hafif cezayı nakdiye mahkûm olurlar.”
6- Bakınız: Türk Ceza Kanunu, İkinci Kitap: Cürümler, Beşinci Bab: Ammenin Nizamı Aleyhine İşlenen Cürümler, İkinci Fasıl: Cürüm İşlemek İçin Teşekkül Meydana Getirenler, Madde 313: “(Cürüm İşlemek İçin Cemiyet Kurma) Her ne suretle olursa olsun cürüm işlemek için teşekkül oluşturanlara veya bu teşekküllere katılanlara bir yıldan iki yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Bu teşekkül halk arasında korku, endişe veya panik yaratmak veya siyasi veya sosyal bir görüşten kaynaklanan amaçla veya ammenin selahiyeti aleyhine cürümlerde kasden adam öldürmek veya yağma veya yol kesmek ve adam kaldırmak cürümlerini işlemek için meydana getirilmişse, verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar ağır hapis cezasıdır. ............ Teşekkül yöneticileri hakkında yukarıdaki fıkralar uyarınca hükmedilecek ceza üçte birinden yarıya kadar arttırılır. ............ Bu maddede yazılı teşekkül, iki veya daha fazla kimsenin birlikte cürüm işlemek amacı etrafında birleşmesiyle oluşur..........
  7- Seminerin sonuç ve tavsiyelerinin tam metni için bakınız: “Avrupa Konseyi T-RV (2002) 20” dokümanı.
  8- Avrupa Konseyinin “Sporda Şiddetin önlenmesi elkitabı” projesinin tam metni için bakınız T-RV(2002 13 prov. 30 sayfalık dokümanı.
  9- Bakınız: Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Madde 25: “Futbol müsabaka ve çalışmalarında kulüpler ve kişilerce disiplin ve sportmenliğe aykırı fiiller ve bunlara uygulanacak müeyyideler, milli ve milletlerarası teamüllere uygun olarak Federasyon Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak esaslarla tespit edilir. Belirlenecek fiillere uygulanacak cezalar, ihtar, yarışmadan men, hak mahrumiyeti, yarışmayı seyircisiz oynatma, saha kapatma, para cezası, tescil iptali, puan indirme ve küme düşürmedir. Uygulanacak para cezası beşyüzmilyon lirayı geçemez. Bu miktarı beş katına kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”
10- Bakınız: TFFnin çalışma Usul ve Esaslarına Dair Ana Statü.
(Devam edecek)