Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrej Kucza'nın yüzü Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından, 2007 yılında silahını temizlerken av tüfeğinin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan 27 yaşındaki Recep Sert'e naklediliyor.
Akyaka beldesine tatilini geçiren 43 yaşındaki Polonyalı turist Andrzej Kucza, denizde boğulma tehlikesi geçirmiş, Muğla Yücelen Hastanesine kaldırılan Polonyalı turistin burada beyin ölümü gerçekleşmişti. Hastane doktorlarıyla görüşen aile, Kuzca'nın organlarını bağışlamaya karar verdi. Yapılan testlerde Kuzca'nın iç organlarının kullanılamayacak durumda olduğu belirlendi.
Polonyalı ailenin yüzü bağışlama kararının ardından daha önce Türkiye'nin ilk ve dördüncü yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanlığına ait özel uçakla dün akşam saatlerinde Muğla'ya gitti. Özkan, bu sırada bir yıl önce yüz nakli için başvuran Bursalı 27 yaşındaki Recep Sert'i nakil için Antalya'ya çağırdı.
Yüzü alma işlemi 4 saat sürdü
Özkan ile Antalya'dan giden ekip, Polonyalı turistin yüzünü yaklaşık 4 saatlik operasyonun ardından aldı. Zamanla mücadele eden ekip, Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla 07.00 sıralarında Antalya Havalimanı'na indi. Burada hazır bekleyen üniversitenin aracına binen Özkan, 07.30 sıralarında Akdeniz Üniversitesi Hastanesine giriş yaptı. Koşar adımlarla ameliyathaneye yönelen Özkan, bu sırada gazetecilere el salladı.
Beşinci yüz nakli Recep Sert'e
Bursa'nın İnegöl ilçesi nüfusuna kayıtlı 27 yaşındaki Recep Sert'in 2007 yılında temizlediği av tüfeğinin ateş alması sonucu saçmaların yüzüne isabet ettiği öğrenildi. Bekar ve döner ustası olduğu belirtilen Sert, olayın ardından çenesinin büyük bölümünü, sol gözünü ve 12 dişini kaybetti. Burnunda da ağır tahribat meydana gelen Sert, bugüne kadar bazı ameliyatlar geçirdi. Sert, bir yıl önce yüz nakli için Akdeniz Üniversitesi Hastanesine başvurmuştu.
Türkiye'nin yüz nakli serüveni
Türkiye'nin yüz nakli serüveni 21 Ocak 2012'de Uşak'ta intihar eden Ahmet Kaya'nın yüzünün ailesi tarafından bağışlanmasıyla başladı. Kaya'dan alınan yüz, Türkiye ve dünyada ses getiren bir ameliyatla Manavgat ilçesi Gebece köyünde yaşayan ve 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzü yanan Uğur Acar'a nakledildi. Başarılı geçen ameliyatın ardından Acar, Türk ve dünya basının ilgi odağı oldu.
Türkiye'nin ikinci yüz nakli ameliyatı Hacettepe Üniversitesinde Cengiz Gül'e, üçüncü yüz nakli ameliyatı Gazi Üniversitesinde Hatice Nergis'e, dördüncü yüz nakli ise yine Akdeniz Üniversitesinde Turan Çolak'a yapılmıştı.