Kışın gelmesi havaların soğuması ile birlikte özellikle de çocukların etkilendiği bu kış mevsimlerinde vücudu dirençli tutan tarçın, herkesin sıkça yakalandığı grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Eylül, ekim ayında bolca tüketilmesi durumunda kişileri tedavi eden bu bitki, harika kokusu ve hoş tadı ile kolayca tüketilen bitkiler den biri.

Peki içinde ne var?
Lif, demir, kalsiyum gibi mineraller ve çeşitli tanenler içeren tarçın, kalsiyum ve diğer mineralleri içermesi sebebiyle özellikle kolon kanserine karşı koruyucudur. Lösemi hastalığına (kan kanseri) karşı destekleyici olduğu söylenilen bu bitki, kolesterolü düşürür, şeker (diyabet) hastalığını kontrol etmeye yardımcı olur, vücudun kan şekeri ve kolesterol oranını dengeler. Kalbi düzenler, sindirim sistemini düzenler ve mide hazımsızlığını giderir. Bebeklerdeki ishale fayda sağlar, anneleri zinde tutar kişilere enerji ve zindelik kazandırır, sağlıklı yaşam sunar.

Ağız sağlığında güzellik
Ağız sağlığı için önemli bir etkisi olan tarçının, nefesin kötü kokmasından şikayet edenler için önerildiği ve faydaları arasında gösterildiği belirtilir. Ayrıca kabuk tarçını dişinize sürmeniz daha parlak ve sağlıklı görülmesine neden olur. İştah açtığı gibi zayıflamaya yardımcı olur. Özellikle ciltte çıkan akneler, çeşitli cilt lekelerine karşı da kullanılan bu bitki,c ilt bakımında önemli yer tutar. Cilt maskesi ile canlılık verir, kadınların cilt güzellklerini yeniden tazeler, saç bakımında özellkle saçın güçlenmesi için kullanılır. Tüm bunların yanında afrodizyak etkisi de vardır. Baş ağrılarını dindirir. Kadınların özel günlerindeki ağrılarını hafifletici doğal bir bitkidir. Özellikle tv'lerde yer alan Dr.'lar, Kas ağrıları yaşayanlara her gün 1 tatlı kaşığı tarçın yağını, 10 tatlı kaşığı taşıyıcı yağlarla karıştırarak ağrıların ve kasılmaların yaşandığı bölgeleremasaj yapmalarının etklili olduğunu savunur.

Tarçın ile neler yapılır?
Tarçını toz ve kabuk şeklinde taze olarak tüketebilir veya besin takviyesi olarak satılan tarçın kapsüllerini kullanabilmek mümkün. Tarçını yemeklerinizde kullanmak istiyorsanız, şeker veya tuzun yerine yer alan toz tarçın almanız gerekir.

Tarçının faydaları konusunda açıklama yapan Dr İbrahim Saraçoğlu, "Ses tellerini koruyan güçlü bir baharattır. Günlük hayatta sesini kullananlara, spikerlere öğretmenlere ,şarkı söyleyenlere  özellikle tarçın çayını haftada birkaç kez  sağlıklı ses telleri için tarçın çayı içilmesini öneriyorum" der.
    Kabuklu tarçının çayını abartılı olarak tüketmenin genel sağlık açısından zararlı olduğunu belirten Saraçoğlu,haftada en fazla dört defayı geçmemesi hakkında uyarıyor. Dönem dönem onbeş yirmi günlük aralar verilerek tüketildiğinde daha çok etkisinin faydalı olacağını haber vererek yemek tariflerinde son zamanlarda yerini aldığını söyledi. 
Tarçı'nın, haftada en az dört kez tercih etmesinin sebebini açıklayan  Dr İbrahim Saraçoğlu,
" -Şeker hastalığına önleyicidir.
-Romatizmaya karşı önleycidir.
-KAN ŞEKERİNİ düşürmede yardımcı olur.
-Farenjite karşı dirençli kılar.
-Yorgunluğu gidericidir.
-Gerginliği alıcı,sakinleşticidir.
-Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır.
-Geniş spektrumlu doğal bir antibakteriyeldir.
-Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırır.
-Mide dostudur.
-Zihin yorgunluğunu alır.
-Yoğun çalışma temposunun oluşturabileceği baş ağrılarını önler.
-Kansere karşı vücudu dirençli kılar.
-Bağırsaklarda nitrozamine(kurt) oluşumunu engeller.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Çok sayıda farklı moleküler yapılı antioksidan içerir.
-Migrene karşı önleyicidir. " şeklinde sıraladı.

Ballı tarçın nasıl yapılır?
Diyet yapanlar arasında oldukça popüler olan ve kilo vermeye ( zayıflamaya) yardımcı olduğu düşünülen tarçın ve bal için bilgi veren Ahmet Maranki, kabuk tarçın ya da yarım çay kaşığı toz tarçın ve 1 çay kaşığı bal karışım kürünün, sabah kahvaltısından önce ve akşam yatağa girmeden yarım saat önce olmak üzere 2 kez içebilineceğini belirtti.

Tarçının zararları nelerdir?
Tarçın yapılan bir araştırmaya göre pek çok fayda sağlayan baharatlar arasında yer alan tarçın için, diğer baharat ve bitkilerde olduğu gibi aşırı tüketiminin bazı yan etkileri olduğu söylendi. Yüksek kan şekeri olanlar için iyi gelen yiyeceklerin başında gelen tarçın, düzenli olarak ilaç kullananlar için zarar teşkil ediyor. Kullanılan ilaçların etkisini arttırdığından kan şekerinin normal değerlerin altına düşmesine yol açtığı söyleniyor. Tarçın çayı ve tarçın takviyelerinin gebelik ve emzirme dönemlerindeki etkisi henüz bilinmediği için bu gibi hassas dönemlerde kadınlar'ın herhangi bir baharatı veya bitkisel ürünü düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce doktora danışmasının en güvenli yol olacağı unutulmamalıdır.
Çin tarçını
Özellikle Çin tarçını içinde bulunan bileşenlerin bazı kişilerde karaciğeri zorladığı yönünde araştırma sonuçları yer alıyor. Bu nedenle karaciğer rahatsızlığı olanların düzenli olarak tarçın tüketmeye başlamadan önce doktora danışmaları önerilmektedir. Kan şekeri seviyesini etkilediği için ameliyat sırasında ve sonrasında şekerin dengelenmesini zorlaştıran tarçın tüketimini cerrahi bir operasyondan 2 hafta önce bırakılmasını tavsiye edilir. Tarçın yağını taşıyıcı yağlarla inceltmeden direkt olarak cilt üzerinde kullanmak kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilir. Cilt bakım uzmanları,"cildime ne iyi gelir konusunu araştırmadan fazlaca tarçın kullanmayın" diyerek, bu konuda kullanıcıları uyarıyor.

 
bal ve tarçın, beslenme, süt, anne, spor, moda, kadın, güzellik, saç bakımı, foto, galeri, yazılar, modelleri, bir kaşık,  tarçının faydaları nelerdir, kabuk tarçının faydaları, en çok, faydaları ve, cevapla, ve tarçının faydaları, hangi