ANKARA

New York'taki Albert Einstein Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, merkezi sinir sisteminin hormon üreterek strese yanıt veren bazı bölümlerinin prostat kanserinin gelişiminden de sorumlu olabileceğini gösterdi.

Sempatik sinir sisteminin stres ya da tehlike halinde, vücudun verdiği tepkiyi düzenlemekle görevli olduğunu belirten bilim adamları, bu sistemin kalp ritmini hızlandırarak, kalbe daha fazla kan pompalanması ve bazı hormonların salgılanmasında rol oynadığına vurgu yaptı.

Araştırmacılardan Paul Frenette, sonuçların sempatik sinir sisteminin noradrenalin hormonunun salgılanmasına yol açtığını gösterdiğini belirterek, kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan bu hormonun prostat kanserine zemin hazırladığına dikkati çekti.

"Science" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, risk grubundaki kişilere, bu hormonun salgılanmasını önlemek amacıyla kalp atışı hızını azaltan beta bloker bazlı tedavilerin önerilebileceğini vurguladı.

Daha önce yapılan bir araştırma da uyku sorunu olan kişilerin prostat kanserine yakalanma riskinin iki kat fazla olduğunu ortaya koymuştu. Uyku sorunlarının, melatonin hormonunun salgılanmasını engellediği, bu durumun da kanser hücrelerinin gelişimini artırdığı belirlenmişti.