ANKARA - Stresin, koku alma biçimini etkilediği ve rahatsız etmeyen kokuların bile kötü olarak algılanmasına neden olduğu belirlendi.

ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden bilim adamları, stres ve anksiyetenin beyni nasıl etkilediğini incelemek için katılımcılara alışık oldukları, doğal kokular koklattı ve strese yol açacak görüntüler izletti.

Katılımcılar, görüntüleri izlemeden önce ve sonra kokulara ilişkin soruları yanıtladı. Gönüllülerin büyük kısmı, görüntüleri izlemeden önce doğal buldukları kokuları, görüntülerden sonra rahatsız edici olarak nitelendirdi.

Psikolog Wen Li ve ekibinin yaptığı araştırma, stres durumunda, beyindeki duygu sistemi ve koku alma sürecinin bağlantılı hale geldiğini, bu durumun rahatsız etmeyen kokuların hoşa gitmeyen kokular olarak algılanmasına yol açtığını ortaya koydu.

Wen Li, tipik koku alma sürecinde, genellikle sadece koku alma sisteminin etkinleştiğini ancak stres durumunda duygu sisteminin de "koku almanın bir parçası" haline geldiğini vurguladı.

Bilim adamı, araştırma sonuçlarının stres durumunda devreye giren biyolojik mekanizmaların sır perdesini aralamaya yardımcı olabileceğini belirtti.

 Araştırma,  "Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlandı.