Yaz aylarının gelişi ile birlikte sünnet olacak çocukların aileleri strese girmeye başladılar. Sünnetin erkek yaşamındaki önemi çok büyük olduğundan aileler de bu endişeyi yaşamakta haklılar. Biz de bu hafta Avrasya Hospital Üroloji Uzmanı Arman Çitçi ile birlikte sünnet hakkında tüm merak edilen konuları konuştuk. Yazımızı dikkatlice okumanız  Sünnet öncesi ve sonrasında neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi verecektir. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Sünnet nedir?

Sünnet tıbbi anlamda; penisin baş kısmını örten deri katlantısının, cerrahi kurallara uygun şekilde kesilmesi  ve kalan deri kenarların karşılıklı dikilmesi işlemidir. Sünnet; tam ve gerçek bir cerrahi işlemidir. Cerrahi bir işlem olmasındaki anlam , hastane ortamında , yerleşik cerrahi kuralların sağlanabildiği steril koşullarda ,bir ürolog veya genel cerrah tarafından yapılmasıdır.

Ne zaman Sünnet Yaptırmalı?
Yenidoğan döneminde (doğumdan ilk bir aya kadar geçen süre), çok yüksek oranda yenidoğan sünneti yönünden memnuniyet belirtilmiş ve bu deneyimi yaşayanlar işlem sonrasını çok rahat geçirdikleri için tüm ailelere önermişlerdir. Yenidoğan döneminde sünnet yapılmaması durumunda önerdiğimiz yaş 1.5 sonrasıdır. Bu dönemde önermememizin sebebi, bebeklerin oldukça kilo aldıkları süt çocukluğu döneminde, iyileşme sürecinde pubis önündeki yağ dokusu içerisine gömülebilen peniste yapışıklık gibi problemlerin ortaya çıkabilmesidir. Ancak Psikologlar, üç ile altı yaşları arasında, erkek çocuğunun psikolojik gelişim süreci içerisinde babayla yarış içerisinde olduğu dönem olmasından dolayı sünnet önerilmemektedir.

Sünnetin insan sağlığı ve gelişimi açısından önemi var mıdır?

Sünnet dini değerinin yanında; genel sağlık durumu açısından penis temizliğinin kolaylığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı direnç sağlaması, ergenlik ve erişkin yaşlarda gerginlik ve ağrıya karşı koruyucu bir işlem olması yönleriyle erkeklerin sağlığında önem taşımaktadır. Ayrıca bayanlar açısından da, rahim ağzı kanseri riskini azalttığına dair veriler vardır.

Çocuk sünnete nasıl hazırlanmalıdır?

Çocuklar sünnete öncelikle psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Sünnet işleminin korkulacak, acı veren bir işlem olmayacağı açıkça anlatılmalıdır. Hastanede ehil ellerde yapılacak sünnetin; ağrılı ve eziyetli olması mümkün değildir. Ürolog veya genel cerrahi uzmanı spreyli soğutmayı takiben sünnet olacak çocuğa uyuşturucu ilacı incecik bir enjeksiyonla verir ve uyuştuğundan emin olduktan sonra cerrahi işleme geçilir. Sonuç olarak sünnete iyi hazırlanmış bir çocuk, işlem boyunca belirgin bir ağrı duymayacaktır. Bu durum çocuğa açık ve berrak bir şekilde açıklanmalıdır. Sünnet olacak çocuğa yapılabilecek en olumsuz davranış korkutmalardır! Bu tip davranışlar çocuk için sünneti bir kabusa çevirecek ve bu tarzda korkutulmuş bir çocuk hiçbir ağrı duymasa bile işlem boyunca dayanılmaz korkular yaşayacaktır.

Sünnet yapacak kişi hangi vasıflara sahip olmalıdır?

Sünnet işlemini yapacak hekimin (hekim olmayan birinin günümüz Türkiye’sinde sünnet yapabileceği olasılığının bile olmadığına inanıyoruz!)tercihen ürolog veya genel cerrah olması, bu uzmanlık alanlarında hekimin olmadığı ortamlarda diğer cerrahi branş uzmanın olması gereklidir. Cerrahi branş hekimlerinin bulunmadığı ortamlarda pratisyen hekimlerde gerekli bilgi ve tecrübeye sahip iseler sünnet yapabilirler. Sünnet; basit bir cerrahi işlem olarak algılansa da unutulmamalıdır ki cerrahi kurallar asla basit değildir, daima çok önemli, kesin ve vazgeçilemez kurallardır. Önemli olan sünnet işleminin bu kuralları uygulayabilecek ehliyetli kişilerin elinde gerçekleşmesidir. Aksi koşullar sünnet işlemini o çocuk için bir kabusa , hatta hayatının kaybına yol açabilecek bir müdahaleye çevirebilir. Unutmayalım ki sünnet komplikasyonları çocuğumuzun sağlığını ve gelecekteki cinsel hayatını ipotek altına almaktadır. Ebeveyn olarak görevimiz, çocuklarımızın bu duruma düşmesine yol açmamaktadır.

Sünnet niçin hastane koşullarında yapılmalıdır?

Sünnet cerrahi bir işlem olduğundan, cerrahinin vazgeçilmez sterilizasyon (mikroptan arındırılmış ortam) kurallarına uygun ortamda yapılması şarttır. Bu steril ortamlar ise ancak hastanelerde; müdahale, biyopsi odalarında veya ameliyathanelerde sağlanabilir. Aksi koşullarda enfekte olmuş mikrop kapmış bir sünnet yarasının getireceği zorluk ve sıkıntılar dayanılmaz olacaktır.

Sünnet sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet sonrası çocuk; ilk gün için evde istirahat etmeli, fazla hareketli olmamalıdır. İlk andan itibaren her tür gıdayı tüketebilir. İstediğini yiyip içebilir. Sünnet sonrası çocuk; genelde 3-4 gün dolunca yıkanabilir.. Sünnet sonrası çocuk ;4-5 gün içinde iç çamaşırı giyinebilir ve sokağa çıkabilir.

Anne ve babalara tavsiyeleriniz neler?

Sayın ebeveynler; sünnet çocuğunuzun gelecekteki genel sağlığı ve cinsel hayatını doğrudan etkileyebilecek tam ve gerçek bir cerrahi işlemdir. Kesinlikle hastane ortamında üroloji veya genel cerrahi uzmanlarınca yapılmalıdır.
Sağlıklı günler ve mutlu bir gelecek dileğimizle.