ANKARA - Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, tip-2 diyabet hastalarına ''ileal interpozisyon işlemi'' ile cerrahi tedavi uyguladıklarını belirtirken, bu kapsamda bugüne kadar 400 hastayı ameliyatla tedavi ettiklerini bildirdi.

Ameliyat ettikleri hastaların tamamının dirençli diyabet hastaları olduğunu anlatan Çelik, Türkiye'de efektif, radikal ve rasyonel tedavi bekleyen milyonlarca şeker hastası olduğunu, en güçlü tedavinin de tip-2 diyabet için cerrahi tedavi olduğunu belirtti.

Ameliyatlarda çok seçici davrandıklarını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
''18-65 yaş aralığında medikal tedavi, diyet ilaç tedavisi, insülin ve egzersizle kan şekerini düşürmeyi başaramamış, her şeyi denemiş, uğraşmış, sonuç alamamış, artık organ hasarı ortaya çıkmış diyabet hastalarına bu cerrahi müdahaleyi uyguluyoruz ve yüzde 90'ın üzerinde başarı elde ediyoruz. Hasta eğer kan şekerini kontrol altında tutabiliyorsa, diyetini egzersizini yapabiliyorsa, ilaçlardan insülünden fayda görmüşse biz zaten bu bireyleri ameliyat etmiyoruz ve ameliyatı önermiyoruz. Her şeyi denemiş ama kontrol sağlayamamış ya da artık organ hasarı ortaya çıkmış insanları ameliyat ediyoruz. İnsülin kullanımı ile alakalı uyum sorunları yaşanıyorsa ya da insülüne bağlı yan etkiler ortaya çıkmaya başlamışsa da ameliyat açısından bir değerlendirme söz konusu olabilir.''

Dünyada kendisi dahil 8 kişinin bu ameliyatı yaptığını belirten Çelik, Türkiye'nin dışında Brezilya, İtalya, Amerika Japonya, Hindistan'da ameliyatın gerçekleştirildiğini söyledi. Çelik, Brezilya dışındaki merkezlerin hasta sayısının çok fazla olmadığını dile getirdi.