Fatih Medical Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Önder KARABAY 

Konu ile ilgili Fatih Medical Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Önder Karabay önemli bilgiler verdi.

Rektal kanama nedir?
Dışkılama sırasında ya da spontan olarak anal bölgeden kan gelmesine denilir. Parlak kırmızı renkte olanlar anüs veya anüse yakın olan barsak kısımlarından (rektum, kolon) kaynaklanabileceğini gösteriri. Siyah veya koyu kırmızı renkte olması ise kanın sindirilmiş olduğunu yani mide ve ince barsak kaynaklı olabileceğine işaret eder.

Nedenleri nelerdir?
Birçok nedeni olabilen bu şikayetin en sık nedenleri Anal fissür(Makatta yırtık), kronik kabızlık, hemoroid (Basur) olup daha nadir nedenleri ise anal kanser, anjiyodisplazi (barsak yüzeyinde genişlemiş damarlar), kolon kanser, kolon polipleri, kolitler (Crohn veya ülseratif kolit hastalığı), divertiküller (Barsak duvarında cepleşmeler) gibi daha da uzayan bir listedir.

Ne zaman doktora başvurulmalı?
Ani başlayan ve bol miktarda olan kanamalar hastanın hızlıca genel durumunu bozabileceğinden acilen doktora başvurması uygundur.  Bir günden daha uzun süren veya  ailesinde kanser veya kolit öyküsü olan kişiler muayene için doktora başvurmalıdır. 

Erken muayenenin önemi nedir?
Erken dönemde teşhis edilen hemoroid veya anal fissür gibi basit hastalıklar ilaç ve dışkı yumuşatıcı önerilerle tedavi edilebilirken, ilerleme düzeyine göre ameliyat gerektirmektedir. Aynı şekilde kolon ve rektum kanserlerinden kaynaklanan kanamalarda, kanser polip denilen başlangıç düzeyinde tespit edilirse ameliyatsız tedavi edilme şansı vardır. 

Her hastaya kolonoskopi yapılması gereklimidir?
Muayenede tespit edilen hemoroid, anal fissür, polip gibi rahatsızlığı olan kişilerde tedaviye yanıt alınamıyorsa başka bir neden var mı diye araştırmak için yapılabilir. Bunun dışında ailede kanser öyküsü olan  ya da 40 yaşından büyük olan kişilerde kolonoskopi yapılması önerilmektedir.