Robotik rehabilitasyon alanındaki ilk yerli üretici BAMA Teknoloji, rehabilitasyon sürecinde hastaların motivasyonunu artırmak için oyunla desteklenmiş egzersiz platformu geliştirdi.

Tıbbi cihaz alanında yerli ürün geliştirmeye yönelik çabalara yenileri ekleniyor. Ar-Ge çalışmalarını ODTÜ Teknokent'te sürdüren BAMA Teknoloji, rehabilitasyon ve biyomekanik alanlarındaki bilgi birikimini birleştirerek sağlık teknolojileri alanında mekatronik çözümler geliştiriyor.

Yürüteç, yürüme yetisi bulunan, ancak egzersize ihtiyaç duyan hastaların egzersiz yapmasını teşvik ediyor, hastanın el-kol kullanımını rehabilite ederek beyin-vücut koordinasyonunu arttırıyor, aynı zamanda hastanın yürüme gelişimini takip ediyor.

Hasta karşısındaki ekran üzerindeki oyunları platformda yer alan çeşitli sensörler aracılığıyla oynuyor. Sensörlerden biri bedeni ve eklem pozisyonlarını, diğeri bant altında ağırlık merkezini takip ediyor. Hastanın bant üzerindeki pozisyonu ve bedeninin hareketleri bilgisayar aracılığıyla sürekli takip ediliyor.

Oyunlar aracılığıyla yürüyüş sırasında üst bedenin kullanımı, kolların koordine hareketi, yan yürüyüş, geri geri yürüyüş gibi egzersizler yapılabiliyor.

Yürüme eğitimine geçişi kolaylaştırıyor

Kullanım kolaylığı ve motivasyon gücü ile parezik problemli hastalarda, serebral palside ve parkinsonda etkin sonuçlar çıkaran VisioGait, motor nöron hastalarında ve diğer hastalıklara bağlı yürüme problemlerinde hastanın kontrol altına alınarak, yürüme eğitimine geçilmesinde büyük kolaylık sağlıyor. AA