VHA - Kefir Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan ve Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı, gençlik iksiri olduğu kabul edilen kefirin nasıl yapıldığı uzun süre gizli tutulmuştur. 

Kefir sütün mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği vardır. Diğer fermente süt ürünlerine göre daha farklı ve ferahlatıcıdır. Sütten farkı “iyi” olarak tabir edilen ve sindirime yardımcı olan bakterileri daha çok içermesi ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır.


Kefirin Yapılışı:

-  İlk önce güvendiğiniz bir sütçüden çiğ süt temin edin genelde yoğurt ve kefirimi güvendiğiniz sütçüden alınyorsanız hiç kaynatmadan yapın çünkü sütün yapısı kaynatılınca bozuluyor ve kalsiyum dengesi bozuluyor. Ayrıca kefir taneleri sütteki zararlı bakterileri yiyorlar. Çiğ sütten mayalamak içinize sinmezse 5 dk boyunca çiğ sütünüzü kaynatın. Çiğ süt bulamazsanız alternatif olarak günlük pastörize süt de kullanabilirsiniz. Yanlızca UHT süt kesinlikle kullanmayın. 

- Kefirin mayalanması 20-25 derecede oda sıcaklığında olur. Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin. Sonra sütünüzü cam kavanoza aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda sıcaklığına gelince mayalanma kendi kendine başlayacak.

-  Önceden temin ettiğiniz sütün veya suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik tel süzgeçten süzün. Taneleri su ile yıkamadan tahta kaşık kullanarak süte ekleyin. Kapağını kapatın, bir havlu ile sarıp karanlık bir oda dolabına koyun. Normalde 1 litre süte 15-20 gram ceviz kadar kefir tanesi yeterli olur. Nohut kadar kefir de mayalar ama aynı miktar sütü mayalaması sadece daha uzun sürer.

-  Kefirin mayalanması  8-24 saat sürer. Daha yoğun bir ekşimsi tat için 2 gün de bekletebilirsiniz. 12 saatten daha uzun sürede mayalanan kefir sindirim sistemini yavaşlattığını, 12 saatten daha kısa sürede mayalananın ise sindirim sistemini hızlandırdığını söylüyorlar.

-  Kefir hazır olunca yine plastik tel süzgeçten geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan yeniden taze süte atın, hemen tekrar mayalayabilirsiniz.

-  Kefir mayanızı bir süre kullanmayacaksınız üstünü kapatacak kadar süte veya içme suyuna koyarak cam kapta 10 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Eğer uykuya geçmişlerse ılık sütle tekrar canlandırabilirsiniz, ancak beklettikten sonraki ilk bir-iki mayalanmayı tüketmemek tavsiye ediliyor.

- Süzülmüş kefiri cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayıp bir kaç günde tüketebilirsiniz. Ekşi tat herkesin aradığı tat, ancak tatlımsı tadı sevenler varsa tüketirken biraz sütle karıştırmak tadını yumuşatabiliyor.

- Doktorlar günde en az yarım litre evde mayalanmış kefir ya da yoğurt öneriyorlar.

- Bazıları yağsız sütle kefir mayalamaya çalışıyor ama yağsız süte mayalanan

kefir taneleri de zamanla cılızlaşıyor. Süt ne kadar doğal ve sağlıklıysa onlar da o kadar sağlıklı oluyor.

- Kefir zamanla çoğalacaktır ufak parçalar halinde süt içinde kağıt bardaklarda -20 derecede 7-8 ay boyunca dondurarak saklayabilir ve bunları paylaşabilirsiniz.

 

Kefir içerdiği bakteriler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, probiyotik olması ise beslenmenize doğal bir katkı sağlar. Birçok faydası olan kefir muhteşem bir süt ürünüdür. Kefir diyet yapanların ve kilo problemi olanların beslenme alışkanlıklarına dahil ettikleri bir süt ürünüdür.

 

Kefir bol miktarda probiyotik içeren bir besindir.

 

Peki probiyotikler ne işe yarar?


• Bağışıklık sistemini güçlendirmek.


• Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.


• Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb.) sentezini yapmak.


• Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.


• Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.


• Besin alerjilerini ve ekzemayı önlemek.


• Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.


• Kanseri önlemek.


• Yaşlanmayı yavaşlatmak.


• Depresyonu hafifletmek.


• Otizm bulgularını hafifletmek.


• İshali önlemek ve tedavi etmek.


• İdrar yolu iltihaplarını önlemek .


• Kabızlığı tedavi etmek.


• Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak