SUMRU AYDIN

Anevrizma Nedir?

Anevrizma, yunanca “Aneurysma” kelimesinden türetilmiştir ve anlamı genişleme demektir. Tanım olarak damarın normal çapının yarısından daha fazla artması anevrizma olarak ifade edilir. Anevrizma zamanla daha da genişler, tedavi edilmediği takdirde damarın patlamasına ve hastanın ölümüne neden olabilmektedir. Damarda oluşabilecek patlamaların yaklaşık %60’ı ölümle sonuçlanır. Bir anevrizma çapı ne kadar büyükse yırtılma riski o kadar fazladır. Aort anevrizmaları çoğunlukla herhangi bir belirti vermez ancak farklı nedenlerle çekilen ultrason ya da yapılan başka tetkiklerde fark edilebilen bu hastalık, insanların karşısına bir sürpriz olarak çıkar. Bu çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır ve tedavisi de mümkündür.

Hastalık için Risk Faktörleri Nelerdir?

*Ailede bu hastalık varsa (Irsi)
*İlerleyen yaşlarda anevrizma olma riski artar
*Sigara kullanma
*Yüksek tansiyon
*Yüksek kolesterol
*KOAH (akciğer hastalığı)
*Genetik bazı hastalıklar (Marfan sendromu vb.)
*Erkeklerde 3.5 katı daha fazla görülmektedir.

Anevrizmanın Belirtileri nelerdir?

Anevrizması olan hastaların %75’inde herhangi bir şikayet saptanmamaktadır, tesadüfen farkedilir. Şikayetler genellikle anevrizma kesesinin büyümesi ve bunun sonucunda çevre yapılara basısı ile bulantı, kusma, sindirim bozukluğu, sırt ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Anevrizma yırtılması ani bir iç kanamaya yol açarak sıklıkla ölüme neden olur. Daha önce anevrizması olduğu bilinen ya da bilinmeyen bir kişi ani gelişen şiddetli sırt ve karın ağrısı ile beraber bayılma, tansiyon yüksekliği yada düşüklüğü durumunda yırtılma akla gelmeli ve hemen hastaneye baş- vurmalıdır. Tanı nasıl konulur ? Fizik muayene ile abdominal aort anevrizması 3,5-6 cm çapında olanların yarısı tespit edilmektedir. Ancak genelde anevrizmalar pek fazla şikayete neden olmadığı için çoğu kez yapılan incelemelerde tesadüfen saptanır. Tanısında en basit yöntem ultrasonografidir. Ultrasonografi anevrizmaların tanısında basit, hızlı, ucuz ve güvenilir bir yöntemdir. Ultrasonografi ayrıca toplumda anevrizmalar için çok iyi bir tarama aracıdır. Anevrizma tedaviyi planlamak için başka yöntemlerde kullanılmaktadır. Bunlar bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve anjiografidir.

Tedavisi Nasıl Olur?

Anevrizma tanısı konulduğu zaman en önemli detay çaptır. Anevrizma çapı 5,5cm altında ise takip altına alınır. Anevrizmanın büyümesini engelleyen faktörler: Sigaranın bırakılması, kilo vermek, tansiyonu normal sınırlarda tutmak ve varsa şeker hastalığının kontrol altına almak gibi önlemler olarak sıralanabilir. Anevrizmanın aralıklı olarak ultrason veya bilgisayarlı tomografi ile çap ve büyüme hızı izlenir. İlaçlar ile risk faktörlerinin (kolesterol, hipertansiyon) tedavisi Ancak damar genişliği 5,5cm üzerinde ise ozaman tedavi planına geçilir. Bunlar Açık ameliyat yöntemi veya Kapalı ameliyat yöntemi (stent)dir.


Ameliyatlardan Bahseder misiniz?

1. Açık Ameliyat: Anevrizmanın klasik cerrahi yöntemi ile genişlemiş damarın suni bir damar ile değiştirilmesidir. Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta ve bir sorun olmadığı takdirde hastalar ameliyat sonrası 5-7gün içinde taburcu edilmektedir.
2. Kapalı Ameliyat Yöntemi (EVAR/STENT): Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yeni girişimsel tekniklerden biri de stenttir . Bu işlemde genel anestezi altından kasıktan özel bazı kateterler ile damarın içine girilip, anevrizmanın olduğu bölgeye suni stent damar yerleştirilmektedir. Ancak bu hastaların aralıklı olarak görüntüleme yöntemleri ile takip edilmesi gerekmektedir.