Hepimiz yeni yıldan aşk ve elbette para istiyoruz. Peki ya sağlık? Sağlığımız olmazsa hiç bir şey yapamayacağımızın bilincinde olmamız gerekiyor. Avrasya Hospital Kardiovasküler Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, yaşam tarzımıza dikkat ederek kap krizi riskini azaltabileceğimizi söylüyor. Belki genetik faktörlere bir şey yapamayız. Ama sporu bir yaşam tarzı haline getirip zararlı maddelerden uzak durabilirsek her şey daha güzel olmaz mı?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar ise sağlık sorunlarımıza internetten çare bulmayı bırakmamızı ve  her hastalandığımızda elimizin Antibiyotiklere gitmesinin son derece yanlış olduğunu söyledi.  Hocamız ayrıca doktora gitmeden birbirimize ilaç önermenin sakıncalı olduğunun altını çiziyor!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun sizlere tüketmeniz gereken 10 önemli besini ve yararlarını anlatıyor. Haydi yeni bir beslenme planı ile 2015 in tüm fazlalıklarını üzerimizden atıp 2016 yılında hepbirlikte yenilenelim! Yeni yıl bize önce sağlık sonra aşk ve mutluluk ve para getirsin!

 

Kalbimizi Korumak ve Kalp Krizi Riskini Azaltmak İçin Bunları Yapın!

 

Avrasya Hospital Kardiovasküler Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenal Kalbimizi korumak için aşağıdaki maddeleri uygulamamız konusunda herkesi uyarıyor!

 

- Az tuzlu yemeğe kendimizi alıştırmalıyız

.- Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ (zeytinyağı) kullanılmalı.

- Et tercihi beyaz etten yana olmalıdır. Özellikle balık tercih edilmeli. Kırmızı eti en fazla haftada 2 kez az yağlıtüketmek daha faydalı olur.

- Ceviz badem fındık gibi yemişler faydalı yağ asitleri içerdeki için tüketilmedir. - Egzersiz ihmal edilmemeli. Bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Günde en az 30dk tempolu yürüyüş, kan yağları, tansiyon ve şeker hastalığı için birebirdir

- Fazla kilolar atılana kadar diyet uygulanmalı ve ideal kilo korunmalıdır. - Tütünün her türü ve kullanım sekli dolaşım şekli için sakıncalıdır

- Mümkün oldukça stresten uzak bir yaşam sürmeye özen gösterin.

-Uykunuzu düzenli alınız.

- Kan şekerinizi ve yağlarınızı kontrol ettirin!

 

 

Akılcı Antibiyotik Kullanımına Dikkat Edin!

 

Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar Antibiyotiklerin bakterilere karşı etkili olduğunu, virüslere etki etmediklerini söylüyor. Vardar; “Bu nedenle iyileşme sürecini kısaltma, virüslerin diğer insanlara yayılmasını engelleme gibi bir özellikleri yoktur.” Diyor.

    Akılcı antibiyotik kullanımı için şunları yapın!

     Doktor tarafından, hastada tespit edilen enfeksiyon hastalığına sebep olan bakteriye göre en etkin antibiyotiğin seçilmesi,

     Doktor reçetesi olmadan antibiyotik kullanılmaması,

     Viral enfeksiyonlarda antibiyotik alınmaması,

     Doktorun belirlediği süre ve dozda antibiyotik kullanılması,

     Belirtiler geçince tedaviye son verilmemesi (uygun doz ve sürede alınmazsa bakteri yeniden üreyebilir, hastalık tekrarlayabilir ve antibiyotik direncine sebep olur),

     Gebelerde ve emziren annelerde bebeğe zarar vermeyecek antibiyotiklerin seçimine dikkat edilmesi, bu tür hastaların, doktorlarını durumları hakkında uyarmaları, gebelik düşünen, korunmayan bayanlarında her an gebe kalabilecekleri düşünülerek ilaç seçimi yapılmalıdır. Sürekli ilaç kullanan kişilerin de gebelik planlamaya başladıklarında mutlaka ilaçları konusunda doktorlarına danışmaları gereklidir..

     Altta yatan kronik hastalıkları olan kişilerde uygun antibiyotik seçimine dikkat edilmesi gerekir.

 

 

İşte 2016 Yılının 10 Altın  Besini!

 

Avrasya Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun 2016 yılında tüketmemiz gereken 10 altın besin ve faydalarını sizler için anlatıyor.  

 

Yabanmersini
Kalp hastalıkları ve kanserle ilintili serbest radikallere karşı etkili olmalarının yanı sıra, antosiyaninler beyin gücünü de arttırabiliyor.

Ispanak

Ispanak, demirin yanı sıra, son derece önemli bir B vitamini türü olduğu için düzenli olarak una eklenen folat adlı bir madde içeriyor.

Brokoli

Brokoli kansere yol açan maddeleri zarar vermelerine olanak bırakmadan yok eden sulforafan ve indole-3-karbinol gibi çeşitli fitokimyasalları içinde barındırır. Bu besini çok az pişirilerek, ya da çiğ yenmesi öneriliyor.

Yulaf
Çiğ ya da pişirilmiş olarak her gün düzenli bir biçimde yenen yulaf kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. 

Kinoa
Çoğu tahıl az oranda protein içerir ancak kinoa 100 gramda 4.4 gram protein içeriğiyle, vücudun kendini onarması ve gelişmesi için gereken ancak kendi başına üretemediği 9 temel amino asite sahiptir. Bu sebeple kinoa ‘mükemmel protein kaynağı’ olarak adlandırılır.

Sarmısak

Bilim adamlarının çoğu sarmısağınkalbi koruyucu etkileri olabileceği görüşünde birleşiyorlar. Araştırmalar sarmısağın içindeki sülfidlerin kolesterol düzeylerini düşürebildiğini ve kanın yapışkanlığını azaltabileceğini ortaya koyuyor

Bitter çikolata

Kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor ve içindeki flavanoidler kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynuyor. Anti oksidanlar ise kötü kolesterolü önlüyor, iyi kolesterolü yükseltiyor.

Chia Tohumu

Chia tohumu,demir, kalsiyum ve Omega 3 açısından zengindir. Chia, somondan daha fazla omega 3 yağ asidi içerir. Aynı zamanda yüksek miktarlarda omega 6 içerir.

Çörek otu

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği klinik olarak kanıtlanmıştır. Ome­ga 3 ve Ome­ga 6 yağ asit­le­ri, en­zim­ler ve vi­ta­min­ler gi­bi 100’den faz­la öğe içerir.

Tatlı Patates

Tatlı patates, normal sarı patatese oranla daha fazla lif içermektedir ve kan şekerini hızlı yükseltmediği gibi diyet dostudur. Tatlı patates lif, beta karoten,C vitamini,demir,kalsiyum zenginliği ile bağışıklık dostu bir besindir.